Nordjylland har kortlagt sin mobildækning

Nordjylland har kortlagt sin mobildækning

15. juni 2016 - kl. 15:21 - af

En komplet kortlægning af den mobile bredbåndsdækning i Nordjylland viser, at der flere steder uden for de større byer er mangelfuld dækning, ligesom udvalget af teleleverandører er begrænset. Der er derfor potentiale for at finde bedre løsninger i tæt samarbejde mellem telebranchen, kommunerne og Regionen.

En komplet kortlægning af den mobile bredbåndsdækning i Nordjylland er netop afsluttet. Særlige målevogne har kørt 19.000 kilometer på de nordjyske veje som led i et initiativ fra Business Region North Denmark (BRN), som ønsker at skabe grundlag for en bedre dækning med mobilt bredbånd til gavn for både borgere og virksomheder i Nordjylland.

Sorte huller og begrænset valgfrihed
Kortlægningen har vist en generelt god dækning i byerne og lidt dårligere i de mere tyndt befolkede landområder. Den gennemgående tendens er, at hvis der kun stilles krav om én teleleverandør, er der ganske god dækning i hele Nordjylland. Det er dog ikke den samme leverandør der leverer denne dækning i alle områder. Samtidig viser kortlægningen, at der mange steder i regionen er udfordringer, hvis kravet er minimum 2 teleleverandører samt et hurtigere signal på 3G/4G-nettet. Det betyder altså, at langt de fleste nordjyske borgere og virksomheder godt kan få dækning med mobilt bredbånd, men ofte er de tvunget til at vælge den ene teleleverandør, som kan tilbyde dækning i deres område.

Kortlægningen har også identificeret omkring 60 sammenhængende områder i Nordjylland, hvor dækningen med mobilt bredbånd er så mangelfuld, at disse områder nu skal vurderes og analyseres nærmere fortæller den ansvarlige for kortlægningen:

– Det er ikke sådan, at der nødvendigvis skal opsættes master og investeres store summer i dækning i alle disse områder. Vi forventer, at det drejer sig om 16-45 placeringer, hvor grundlaget for forbedringer er til stede. Det nøjagtige antal afhænger bl.a. af aktiv interesse fra virksomheder, borgere og kommuner, siger Thomas Kampmann, projektleder i Region Nordjylland.

Kortlægning danner afsæt for bedre løsninger
Det langsigtede mål med kortlægningen er, at de nordjyske kommuner og Regionen gerne vil indgå i et tæt samarbejde med telebranchen om bedre løsninger i Nordjylland. For man erkender, at der skal et offentligt-privat samarbejde omkring digital infrastruktur til de steder, hvor de frie markedskræfter ikke selv sikrer en fremtidssikret dækning med mobil og bredbånd. 

En af mulighederne er at lette adgangen til at opstille master og opnå gravetilladelser til trådet bredbånd i den enkelte kommune. Og et led i initiativet fra BRN er da også netop, at udarbejde en fælles maste- og gravepolitik for samtlige kommuner i Nordjylland.

– Med en fælles maste- og gravepolitik kan vi reducere de oplevede barrierer i forbindelse med udbygning af den digitale infrastruktur. Intentionen er at gøre det enklere, hurtigere og mere simpelt for ansøgere at få tilladelse til etablering af en mast eller at få en gravetilladelse. På den måde håber vi at kunne styrke samarbejdet med telebranchen ved at tilbyde større gennemsigtighed, forklarer Jette Ganzler Kristensen, digitaliseringschef i Thisted Kommune

Den forhåbning deler man i Hjørring Kommune, og kortlægningen skaber et godt udgangspunkt for at få overblik over de aktuelle udfordringer med dækning:

– For at finde frem til løsningsmuligheder, der kan blive til gavn for borgere og virksomheder, så er det vigtigt med dette overblik og et tæt samarbejde med de øvrige kommuner i regionen. Sammen kan vi agere som en stærk og kompetent part i den dialog med telebranchen, som bliver næste skridt i vores fælles nordjyske initiativ, siger Bente Neerup, teamleder af Digitalisering i Hjørring Kommune.

Med kortlægningen har Regionen og de nordjyske kommuner nu en komplet måling, der giver et reelt billede af dækningen i Nordjylland. Ikke mindst i områder med mangelfuld dækning, som med fordel kan prioriteres i den fremadrettede dialog med teleleverandørerne om at mindske barrierer for etablering af bedre dækning i Nordjylland. Samtidig skal kortlægningen danne grundlag for fremtidige udbud og forhandlinger samt målopfyldelse på såkaldte SKI-aftaler mellem det offentlige og private leverandører.

Resultater af kortlægningen
I perioden januar-maj 2016 har særlige målevogne kørt i alt 19.000 kilometer for at måle mobil bredbåndsdækning i hele Nordjylland og dokumentere behovet for øget tilgængelighed i sammenhængende områder i de nordjyske kommuner, og derved give udgangspunkt for dialog med teleleverandørerne om fortsat udrulning af dækning.

Kortlægningen omfatter alle fire operatører i Danmark og alle tre udbudte teknologier – 2G, 3G og 4G.

Oversigt over kortlægningen findes på www.rn.dk/bedrebredbånd

Kortlægningen har vist følgende:

• Nordjylland har generelt god dækning i byerne og lidt dårlige i landområderne.

• Generelt god dækning når kravet kun er 1 teleleverandør, men større udfordringer når kravet er minimum 2 leverandører på 3G/4G-nettet.

• Ca. 60 sammenhængende områder har mangelfuld eller ingen dækning. Det er områder på 0,5-4 km i radius, hvor kravet om min. 2 operatører kan levere tilfredsstillende 3G dækning ikke er opfyldt. Det estimeres at der vil være behov for 16-45 master.

Bedre Bredbånd i Region Nordjylland
Projektet skal synliggøre behovet og sænke barriererne for udbredelse af hurtigt bredbånd i Nordjylland til gavn for virksomheder og borgere. 

I projektet laves en kortlægning af mobildækning i Nordjylland, og der vil på tværs af kommunerne blive aftalt fælles servicemål og procedurer for ansøgning om og godkendelse af maste- og gravetilladelse til private leverandører. Desuden tages der initiativ til en tæt dialog og et muligt offentligt-privat samarbejde om digital infrastruktur i Nordjylland, de steder hvor de frie markedskræfter ikke selv sikrer udbredelsen af bredbånd.

Projektet har et samlet budget på 5.045.000 kr., hvoraf halvdelen dækkes af Business Region North Denmark, mens den anden halvdel er medfinansiering fra Vækstforum Nordjylland.

Læs mere på www.rn.dk/bedrebredbånd

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjylland har kortlagt sin mobildækning' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger