Fællessamtaler med A-kasserne for dagpengemodtagere

Fællessamtaler med A-kasserne for dagpengemodtagere

4. juni 2016 - kl. 9:20 - af

Fællessamtaler med A-kasserne for dagpengemodtagere er overskriften for et punkt på dagsordenen, når Det lokale arbejdsmarkedsråd mødes den 9. juni.

I sommeren 2015 trådte den nye arbejdsmarkedsreform i kraft. Reformen har medført et tættere samarbejde mellem A-kasserne og Jobcentrene om at hjælpe ledige i job så hurtigt som muligt gennem en mere individuel indsats, ved flere samtaler og ved anvendelse af en fælles joblog.

Reformen udmøntes ved, at alle forsikrede ledige skal til samtale i Jobcentret en gang om måneden i de første 6 ledighedsmåneder. Heraf er samtale nr. 1 og 6 fællessamtaler mellem A-kassen, Jobcentret og de ledige. Her ud over er der yderligere en fællessamtale i 16. ledighedmåned.

Implementering af reformen er sket i to tempi, så afholdelse af første fællessamtale først indføres pr. 1. juli i år.

Endvidere skal dagpengemodtagerne til minimum 3 samtaler med A-kassen. Den første er en CV-samtale, som afholdes inden for de første 14 dages ledighed. Her ud over er der 2 rådighedssamtaler efter behov.

Fællessamtalerne er indført som en ny mulighed, hvor det er frivilligt for de ledige, om A-kassen skal deltage. Formålet er at give en koordineret og sammenhængende indsats ved at sætte kompetencerne fra både A-kasse og Jobcenter i spil.

Jobcenter Frederikshavn har sammen med Brønderslev og Hjørring kommuner lavet aftaler med alle A-kasser om koordinering af aftalte tidspunkter for fællessamtaler. Det betyder, at A-kasserne kan deltage i samtaler uden for megen kørsel og spildtid.

Jobcentrene har desuden i samarbejde med A-kasserne udviklet et kvalitetskoncept, der sikrer indhold og progression i fællessamtalerne. Erfaringen viser, at fællessamtalerne giver gode resultater. Borgerne oplever, at A-kasserne og Jobcentret står sammen om at understøtte jobsøgningen.

I forbindelse med udarbejdelse af lovgrundlaget for reformen, blev der udarbejdet analyser, som viste, at der i sidste halvdel af 2015 potentielt skulle afholdes 715 fællessamtaler. Det reelle tal blev kun 218. Det lavere antal fællessamtaler er dels et udtryk for, at færre personer end beregnet har været i målgruppen for samtalerne, og dels at samtaler i starten ikke blev registreret som fællessamtaler med A-kasserne. Desuden har 9 % af alle ledige fravalgt at have A-kasserne med til samtalerne. Beregninger for første halvår af 2016 viser, at 642 borgere er i målgruppe for fællessamtaler. I de første 4 måneder gennemførte kun 168 fællessamtaler. I andet halvår forventes 1229 borgere at være i målgruppen.

Da fællessamtalerne blev indført, aftalte Arbejdsmarkedsudvalget samtidig, at alle fællessamtaler gennemføres i Frederikshavn. Dels er der større fleksibilitet med hensyn til personaleressourcer, og dels er der lettere adgang for de mange A-kasser, der via et kørende korps gennemfører samtalerne. Dog bliver fællessamtaler med 3F afholdt på det lokale 3F-kontor i Frederikshavn, hvor jobcenterpersonalet har faste mødedage sammen med A-kassemedarbejdere.

For borgere bosiddende i andre byer end Skagen vil dette ikke give anledning til ændringer. Dagpengemodtagere med bopæl i Skagen har i dag de første samtaler i ledighedsforløbet i Skagen. Fremover vil samtaler i ledighedsforløbet blive afholdt i Frederikshavn. Det betyder, at såvel fællessamtaler som efterfølgende samtaler flyttes fra Skagen til Frederikshavn. Center for Arbejdsmarked ønsker dog stadig at opretholde aktiviteter i Skagen for dagpengemodtagere. Derfor tilbydes stadig samtaler og sparring omkring jobsøgning osv. Herudover vil den første samtale /gruppemøde, der finder sted efter 2-3 ugers ledighed, fortsat blive tilbudt afholdt i Skagen. Pt. er der knap 30 borgere til de første samtaler i Skagen. Om vinteren, hvor der er størst ledighed i Skagen, vil tallet være ca. 86. Jobbutikken i Skagen vil med begrænset åbningstid fortsat have samme funktion som i dag.

Tekst af Per Rye

 

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fællessamtaler med A-kasserne for dagpengemodtagere' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER