Byrådet sender ikke brev om vindmøller

Byrådet sender ikke brev om vindmøller

29. maj 2016 - kl. 0:59 - af

Byrådet havde på rådets seneste møde drøftelse af et forslag fra SF om, at Frederikshavn Kommune skulle sende henvendelse til regering/folketing med anmodning om, at der fortsat tænkes opstillet havvindmøller ud for Sæby, selv om regeringen for nylig fremkom med ønske om at skrinlægge de 5 projekter, der senest indgik i overvejelserne.

Det var faldet i sæbynitten Søren Visti Jensens (SF) lod som substitut for Christine Lykke Eriksen med kort varsel at skulle fremlægge forslaget. Han påpegede, at han ikke var enig i regeringens beslutning, og at SF gerne ser møller opstillet ud for Sæby. Derfor ville SF anmode om, at Byrådet fremsendte ønske om, at mølleforslaget blev fastholdt.

Anders Brandt Sørensen (A) ville ikke være med til at føre landspolitik i Byrådet, og derfor kunne han og de øvrige socialdemokrater ikke tilslutte sig SF’s anmodning.

Jytte Høyrup (V) var sikker på, at mange i Sæby glædede sig over, at forslaget var taget af bordet. Kort og godt støttede hun regeringens forslag om at skrotte planerne. Flemming Rasmussen (DF) kunne heller ikke stemme for. ”Det vil tage Sæby-borgernes havudsigt,” sagde han. Ida Skov (Enh.) erkendte, at der er gener ved havvindmøller, men at det er ingenting sammenlignet med problemer i andre dele af verden. Hun var også klar over, at nogle kunne føle udsigten ødelagt.

Jens Hedegaard Kristensen (A) understregede, at der i første omgang er tale om et forslag fra regeringen, der ikke er endeligt besluttet endnu. ”Det er en indstilling fra regeringen om, at den vil skrotte planerne,” sagde han og nævnede, at da Byrådet tidligere udtalte sig, påpegede man, at man støttede planerne om opstilling af havvindmøller på betingelse af, at de blev opstillet 8-10 km ude på havet.

En anden substitut til mødet var den konservative Jens Porsborg, der fortalte, at han i en årrække havde boet kun 8 ½ meter fra kysten. ”Jeg synes, vindmøller er noget af det allerbedste, man kan tænke sig, og da forslaget om møller ved Sæby første gang kom frem, udbrød jeg YES. Jeg erkender, der kan være skygger, men ingen støj. Jeg stemmer ja til SF’s anmodning.”

Anders Broholm (V) betegnede det som en rigtig god idé ikke at sende noget brev. ”Jeg er ikke specielt ked af, at regeringen ønsker at skrinlægge planerne,” sagde han. Også den lokale Lars Oldager (DF) havde ordet.

Søren Visti havde replik til borgmester Birgit S. Hansen (A): ”Din bemærkning om, at når ikke engang energiministeren vil stå på mål for sin egen energipolitik, så føler du dig heller ikke forpligtet…. Er det bare mig, der tager fejl, eller har jeg ikke ret til at have andre forventninger til Socialdemokrater end til en Venstre-mand?” spurgte han til almindelig latter fra salen. Lars Møller (V) greb handsken og svarede morsomt: ”Kan du se nogen forskel?” Frode Thule Jensen (V) fandt, at debatten viste, at Byrådet ikke skal blande sig i landspolitik. ”I det hele taget undrer jeg mig over, at SF rejser denne debat”.

Derefter begærede SF afstemning. Kun 3 tilsluttede sig partiets forslag om at sende skrivelse, mens de øvrige 28 byrådsmedlemmer gik imod. Dermed var SF’s mølleforslag faldet.

I Frederikshavn Kommunes oprindelige høringssvar fra juni 2015 til Energistyrelsen bemærker kommunen, at man har noteret sig, at planerne rummer mulighed for en placering 4-10 km fra kysten. Det understreges fra kommunal side, at man – hvis planerne realiseres – ønsker møllerne placeret så langt væk fra kysten som muligt af hensyn til fiskerierhvervets fremtidsmuligheder og samt i klynger, så der ikke opleves en visuel barriereeffekt set fra kysten. I et næsten samtidigt supplerende svar skriver kommunen bl.a., at det foreslåede kommuneplantillæg ikke indeholder nogen beskrivelse af, hvad der skal ske med rammebestemmelserne, såfremt Sæby Havmøllepark ikke bliver realiseret. Kommunen påpeger: ”Det er ret store arealreservationer at have liggende. Hvordan og hvornår kan de blive aflyst/erstattet af noget andet, såfremt havmølleparken ikke bliver realiseret?”

Dette link guider til kommunens kommentarer:

http://www.ens.dk/sites/ens.dk/files/byggeri/123samlet_hoeringssvar_fra_myndigheder_ang._saeby_21.09.2015.pdf

Af Energistyrelsens hjemmeside fremgår, at planerne for Sæby Havvindmøllepark betyder, at hvis planerne effektueres, skal mølleparken placeres inden for et ca. 57 km2 stort undersøgelsesområde, der er beliggende ca. 4 km fra kysten ud fra Haldbjerg i nord til ud for Lyngså i syd og bestå af havvindmøllepark og søkabler, der forbinder møllerne og fører den producerede strøm til land. Mølletypen er ikke endelig afgjort, men kan være fra 3MW til 10MW pr. mølle med en højde på hhv. 123 m og 220 m. Til sammenligning har pylonerne på Storebæltsbroens østlige del en højde på 254 m og er blandt Danmarks højeste punkter, og Cloostårnet på bakkerne ved Fladbjerg vest for Frederikshavn er over 60 m højt og når samlet ca. 100 m op over havets overflade. Derudover består havvindmølleprojektet af en udbygning af elforsyningsnettet på land. Ilandføring af kabler er udpeget til at ligge i nordlig retning ved Haldbjerg, og tracét vil strække sig mod nordøst til 150/60 kV transformerstationen ved Starbakken vedr. Frederikshavn. Den sydlige ilandføring vil ligge ved kysten mellem Havgård og skal føres ind til 150/60 kV transformerstationen ved Dybvad.

Tekst af Per Rye

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Byrådet sender ikke brev om vindmøller' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger