Organisering af tilbud for 10. klasse

Organisering af tilbud for 10. klasse

28. maj 2016 - kl. 9:18 - af

Når Børne- og Ungdomsudvalget mødes næste gang den 2. juni, skal udvalget bl.a. se nærmere på en mulig ny organisering af tilbud for 10. klasse.

Af sagsfremstillingen fremgår det, at som konsekvens af Børne- og Ungdomsudvalgets budgetforlig fra januar måned skal ønsket om, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse understøttes gennem anvendelse af EUD10, kombineret 10. klasse eller ved helt eller delvist at lade andre løse opgaven. Der skal samtidig findes et rationale på 1 mio. kr.

Børne- og Ungdomsudvalget var i slutningen af marts på studietur i Skanderborg og Horsens kommuner med fokus på organisationsmodeller for 10. klasseforløb. Udvalget gav på studieturen udtryk for et behov for at sammenligne modellerne med kommunens eget 10. klassetilbud. Derfor vil leder af 10. klassecenteret, Kristian Kristoffersen, og UU teamkoordinator Frede Jakobsen fortælle om kommunens organisering af dels 10. klassecenteret og om Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU).
Undervisningen i 10. klasse er et uddannelsestilbud til unge, som efter grundskolen har behov for yderligere faglig kvalificering og afklaring af uddannelsesvalg for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse. 10. klasseforløb udbydes i en obligatorisk del og en valgfri del, der omfatter tilbudsfag, brobygning/kombinationer af brobygning, undervisningsaktiviteter og praktikforløb.

Kommunalbestyrelsen skal foruden den obligatoriske og valgfrie 10. klasse tilbyde et erhvervsrettet 10. klasseforløb (EUD10), som er særligt målrettet elever, der er motiveret for en erhvervsuddannelse efter 9. klasse, men ikke opfylder de faglige adgangskrav eller er usikre på, om en erhvervsuddannelse er det rette valg. EUD10 blev udbudt til skoleåret 2015/16 i Frederikshavn Kommune, men blev grundet manglende søgning ikke oprettet. Kommunen kan ved indgåelse af overenskomst med en institution, der udbyder erhvervsuddannelse, tilbyde et 10. klasseforløb, der kombinerer 10. klasse med 1. del af erhvervsuddannelsernes grundforløb. Det er politisk besluttet, at den kombinerede 10. klasse skal udbydes i Frederikshavn Kommune. Den kombinerede 10. klasse blev udbudt til skoleåret 2015/16, men blev som følge af manglende søgning ikke oprettet.

Tre modeller
Med de lovmæssige bestemmelser in mente kan 10. klassetilbuddet organiseres i 3 forskellige modeller:
• Ét-centermodellen:
10. klassecenteret forbliver i sin nuværende konstruktion, og der etableres en EUD10. 30 % af undervisningen + de 6 ugers brobygningsforløb gennemføres på en erhvervsskole.
• Fællesmodellen:
10. klasseundervisningen fastholdes i 10. klassecenteret, men hele EUD10 forløbet flyttes til erhvervsskole – både brobygningsforløb og den obligatoriske undervisning i dansk, matematik og engelsk
• Udliciteringsmodellen:
Kommunen indgår overenskomst med en institution, der udbyder erhvervsuddannelse om at varetage 10. klasseundervisning, herunder EUD10, den kombinerede 10. klasse og 1. del af erhvervsuddannelsernes grundforløb.

En ny 10. klasses model skal være billigere for Frederikshavn Kommune at drive sammenlignet med den nuværende budgetramme. 10. klassecenteret tildeles i dag 32.256 kr. pr. elev. Derudover kommer udgifter til sekretærforbrug, aldersreduktion, tildeling til inklusion, husleje m.v.

Børne- og Ungdomsudvalgets så på studieturen i marts en variant af model 2 i Skanderborg Kommune, hvor EUD10 elever godt nok er en del af 10. klassetilbuddet, men samtidig sikret 20 % samarbejdstid med erhvervsuddannelserne og har mulighed for at tilkøbe 30 % samarbejdstid eller mere. Udvalget så desuden et eksempel på model 3 i Horsens, hvor Learnmark Horsens kører en fuld udliciteret model af 10. klassetilbuddet til en væsentlig højere omkostning pr. elev end i Frederikshavn Kommune.

Den kommunale administration vurderer, at ét-centermodellen, såfremt et væsentligt antal elever vælger den kombinerede 10. klasse, vil kunne hente et mindre rationale. Fællesmodellen forventes at være lidt dyrere pr. elev set i forhold til erfaringer fra andre kommuner. Udliciteringsmodellen vil bero på en forhandling mellem kommunen og den pågældende institution, der indgås aftale med. Rationalet på 1 mio. kr. vil i alle tre modeller være en særlig økonomisk udfordring.

Børne-, kultur- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller, at B&U-udvalget dels tager oplæg ved 10. klassecenteret og Ungdommens Uddannelsesvejledning til efterretning, dels drøfter mulige modeller for et fremadrettet 10. klassetilbud i Frederikshavn Kommune samt beslutter, hvilken model administrationen skal arbejde videre med i forhold til at finde et rationale på 1 mio. kr.

Tekst af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Organisering af tilbud for 10. klasse' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER