Nordjyske Bank: Forventningerne fastholdes

Nordjyske Bank: Forventningerne fastholdes

18. maj 2016 - kl. 13:21 - af

Nordjyske Bank har i dag offentliggjort sit regnskab for 1. kvartal 2016. Regnskabet viser faldende udgifter, men samtidig også et pres på indtjening, udlån og nedskrivninger. Banken fastholder sine forventninger til hele året.

Dagens kvartalsregnskab fra Nordjyske Bank markerer det første år efter fusionen med Nørresundby Bank, der havde virkning fra 31. marts 2015. Af regnskabet fremgår det, at både basisindtjening og resultat før skat ligger under niveauet for 1. kvartal 2015, men banken fastholder sine forventninger til hele året:

– Store dele af finanssektoren er påvirket af de lave renter og en stigende konkurrence på udlånssiden. Samtidig er vi ramt af færre konverteringsindtægter og færre provisioner fra investeringsforeninger, og derfor falder vores basisindtægter fra 246 millioner kroner i 1. kvartal 2015 til 205 millioner kroner i dette kvartal, forklarer bankdirektør Claus Andersen fra Nordjyske Bank.

Claus Andersen er til gengæld glad for at kunne konstatere, at synergieffekter fra fusionen er kommet som forventet. Driftsudgifter og –afskrivninger falder til 134 millioner kroner, og det giver en samlet basisindtjening på 71 millioner kroner mod 103 millioner kroner i 1. kvartal 2015.

Bankens resultat før skat lander på 41 millioner kroner, hvilket svarer til en årlig forrentning på 6,3 procent af egenkapitalen ultimo kvartalet. Resultatet er opgjort proforma, hvilket efter bankens vurdering er den mest retvisende måde at fremvise bankens resultat og udvikling:

– Det er klart, at vi godt kunne ønske os en bedre indtjening, men vi mener, at det er et acceptabelt niveau på nuværende tidspunkt og med de mange udfordringer in mente. Vi mener, at vi er godt på vej og er da også fortsat komfortable ved de udmeldte tal for hele året, fortsætter han.

Nedskrivninger og landbrugseksponering
Nedskrivninger fortrinsvis til mælke- og svinebønder er også fortsat en udfordring for sektoren. Nordjyske Bank tager 43 millioner kroner i nedskrivninger i 1. kvartal:

– Vores markedsområde er Nordjylland, og her er fødevaresektoren så langt det største erhverv. Men det får os altså ikke til at ryste på hånden. Vi skal være her for vores nordjyske kunder i medgang og modgang, og vi anser vores nuværende eksponering mod dansk erhvervslandbrug på 9,7 procent som et passende niveau, siger han videre.

Nordjylland udvikler sig positivt
Generelt udvikler bankens primære markedsområde sig positivt. Ledigheden er faldende, og boligpriserne er stigende, og det er vigtige nøgletal i relation til nordjydernes reelle og oplevede økonomiske situation:

– Går det godt i Nordjylland, går det også godt for Nordjyske Bank, og derfor er det glædeligt at konstatere, at Nordjylland i 1. kvartal 2016 står for det største fald i ledigheden i landet, og at boligpriserne har været markant stigende de seneste 12 måneder. Denne positive udvikling giver tryghed og øger lysten til forbrug og investeringer, konstaterer Claus Andersen.

Aalborg driver som landsdelens hovedstad en stor del af udviklingen. Det skyldes ikke mindst en relativ høj befolkningstilvækst, der de seneste fem år netto har resulteret i 11.500 flere indbyggere. Denne udvikling forventes at fortsætte, og derfor skal der blandt andet bygges mange nye boliger:

– Vi har en lang tradition for at samarbejde med både de almene boligforeninger og private bygherrer, og efter fusionen kan vi løfte en endnu større andel af de finansieringsopgaver, der venter. Her har vi alene inden for det seneste halve år givet tilsagn til en række store projekter, der tilsammen udgør et finansieringsbehov på en halv milliard kroner, forklarer han.

Forventninger fastholdes
Bankens fastholder sine forventninger til 2016, som lyder på en basisindtjening i intervallet mellem 300 og 350 millioner kroner. Derudover forventer banken fortsat, at nedskrivninger på udlån og garantier vil være i niveauet 145 millioner kroner, hvilket er forbundet med stigende usikkerhed relateret til landbrugets udfordringer.

Hovedpunkter for 1. kvartal 2016

 •   Netto renteindtægter falder med 11 procent fra 136 millioner kroner til 121 millioner kroner. Faldet sker primært som følge af det lave renteniveau og stigende konkurrence.
 •   Gebyrer og provisionsindtægter falder fra 106 millioner kroner til 81 millioner kroner. Det skyldes primært lavere aktivitet med konvertering af realkreditlån.
 •   Driftsudgifter og -afskrivninger falder positivt med 6 procent til 134 millioner kroner som følge af fusionssynergier.
 •   Engangsomkostninger i forbindelse med fusionen falder fra 20 millioner kroner til 0.
 •   Nedskrivninger stiger fra 21 millioner kroner til 43 millioner kroner og kan primært henføres til landbrugets økonomiske situation.
 •   Kursreguleringer af værdipapirer bidrager positivt med 13 millioner kroner til kvartalsregnskabet.
 •   Indlånsoverskuddet er steget til 4,3 milliarder kroner mod 4 milliarder kroner i 1. kvartal 2015.
 •   Kapitalprocent på 16,8 og kernekapitalprocent på 14,6. Solvensbehov udgør 10,2 procent.
 •   Bankens samlede forretningsomfang inkl. depotværdier udgør 40,7 milliarder kroner.
 •   Udlån udgør 10,5 milliarder kroner og udviser et mindre fald på 0,1 milliarder kroner sammenlignet med 31. marts 2015.
 •   Indlån udgør 14,9 milliarder kroner svarende til et mindre stigning på 0,2 milliarder kroner sammenlignet med 31. marts 2015.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjyske Bank: Forventningerne fastholdes' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER