Reddet af dansk mad og omsorg…

Reddet af dansk mad og omsorg…

11. maj 2016 - kl. 0:02 - af

Danièle Guin var fransk krigsbarn i Sæby i årene efter Anden Verdenskrig, og hun er blevet ved med, hvert år, at komme til Sæby på ferie, bl.a. for at møde sin danske veninde Elsebeth Mørk. De to veninder deltager i foredraget, tirsdag 24. maj, kl. 19.30, på Frederikshavn Bibliotek, hvor journalist Aase Nørrung fortæller, den næsten glemte efterkrigshistorie om, hvordan danskere i 1945-1950 samlede penge ind til tusinder af børn over hele Europa, og nogen af dem kom på rekreationsophold hos familier i Danmark – et af de børn var Daniéle Guin.

I det tidlige forår 1945 dannede en kreds af humanitært indstillede mennesker en dansk afdeling af Red Barnet med det formål at være klar med nødhjælpsarbejde, når krigen sluttede.

Der blev oprettet lokalforeninger over hele Danmark, med det formål at samle penge ind til de tusinder af børn over hele Europa, der sultede og trængte til omsorg. En hjælp, der blev ydet uanset på hvilken side deres land havde befundet sig i krigen, ud fra det synspunkt, at børnene var ofre i de voksnes krig.

Efterkrigs-Danmark tog dette argument til sig, og det udmøntede sig i en bredt funderet hjælpsomhed i befolkningen på trods af en hverdag præget af rationeringer og smalhals. Baseret på et samfundssyn, som også eksisterer i dag, men nu praktiseres under andre former.

Aase Nørrung lægger i sit foredrag især vægt på Frankrigshjælpen, der havde fokus på at hjælpe børn i Paris og omegn. Det hænger sammen med, at Nørrung som journalist gennem en årrække har beskæftiget sig med Paris, og skrevet bøger og artikler om byen og dens indbyggere.

Aase Nørrungs konkrete tilgang til den næsten glemte efterkrigshistorie var mødet med en fransk dame, der som lille pige havde været på rekreationsophold i en familie ved Skive. Siden har Nørrung fået forbindelse til flere af disse franske krigsbørn, der alle med glæde mindes deres ophold i danske familier. Ligesom hun også har mødt de danske ”søskende”, for hvem mødet med de små parisere blev til en livslang interesse for fransk sprog og kultur.

To lyslevende eksempler er to af aftenens deltagere Elsebeth Mørk, Sæby og franske Danièle Guin. Danièle har stadig mange venner og bekendte fra sin barndom i Sæby. Venskabet med Elsebeth Mørk begyndte i sommeren 1955. Til gengæld er hun den person i Sæby, der siden da og nu har mest kontakt med Danièle og hele hendes familie – også med besøg igennem alle årene i Frankrig.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Alliance Francaise, Frederikshavn.

Billetter á 50 kr. købes på bibl.frederikshavn.dk eller på Frederikshavn Bibliotek

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Reddet af dansk mad og omsorg...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger