Vindmøller ved Ottestrup Flyveplads…

Vindmøller ved Ottestrup Flyveplads…

29. april 2016 - kl. 12:31 - af

Kommunens Center for Teknik og Miljø har modtaget en ansøgning fra ejeren af ejendommen Understedvej 153 om igangsætning af planlægning for vindmøller ved Ottestrup vest for Sæby.

Arealet til vindmølleprojektet er pt. udlejet til Karup/Ottestrup Flyveplads, som beflyves af svævefly, motorsvævefly og motorfly. Lejemålet er opsagt med udgangen af 2017 med henblik på anden anvendelse af arealet. Bestyrelsen for Sæby flyveklub modtog opsigelsen i juli 2011. Vindmølleprojektet omfatter 4 vindmøller med en totalhøjde på 150 m med en rotordiameter på 126 m over en strækning på 1,1 km. Den årlige produktion er anslået til 45.000 MWh, hvilket vil svare til ca. 10.000 husstande.

Støjgrænserne er i følge Vestas overholdt for såvel almindelig støj som for lavfrekvent støj.

Vindmølleområdet ligger i landzone, og der er ikke planlagt for området. Realisering af projektet vil medføre, at der skal udarbejdes lokalplan og kommuneplantillæg. Samtidig skal der udarbejdes en miljøvurdering og en VVM (redegørelse for vurdering af virkninger på miljøet). VVM’en vil indeholde en detaljeret beskrivelse og vurdering af en række forhold, som kan påvirke miljøet. Derudover vil VVM’en vise en række visualiseringer af det konkrete projekt fra forskellige afstande og verdenshjørner. Planprocessen vil indledningsvis omfatte en foroffentlighedsfase for at indkalde forslag til indhold af VVM’en og planlægningen. Derefter udarbejdes forslag til plan og VVM, som sendes i høring i en offentlighedsfase.

Plan- og Miljøudvalget har ansøgning til behandling på udvalgets forestående møde den 3. maj.

Boliger i nærområdet
Vindmølleprojektet forudsætter, at den nuværende bolig på Understedvej 149 nedlægges. Ejendommen er i øjeblikket ikke beboet, og der har været dialog med ejeren, som har udtrykt sig villig til at forhandle en aftale om nedlæggelse af boligen, hvis der igangsættes vindmølleplanlægning.

Ved ejers egen ejendom på Understedvej 153 er afstandskrav, støjgrænse og skyggepåvirkning ikke overholdt, men i følge ”Vejledningen om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller” kan der ses bort fra kravene ved ejers egen bolig.

Der er 12 boliger i området inden for en afstand af 1.000 m fra vindmølleprojektet. I forhold til de tre naboer, som forventes at få mere end 10 skyggetimer pr. år, vil der blive monteret skyggestop på vindmøllerne for at undgå skyggekast på ejendommene. Overholdelse af retningslinjer for skyggegener (max. 10 timer pr. år) angives at blive overholdt med undtagelse af disse 3 naboer.

Natur og landskab
I relation til natur og landskab ligger vindmølleområdet placeret på landingsbanen til Karup/Ottestrup Flyveplads på det naturlige plateau mellem de to vandløb Volstrup Kirke bæk og Ottestrup bæk. Langs vandløbene er der registreret beskyttet natur og lavbundsarealer, som ikke vurderes at blive berørt af vindmølleprojektet.

Der er registreret en økologisk forbindelse ved de to vestligste vindmøller. Forbindelsen skal tages i betragtning i den videre planlægning. Vindmølleområdet ligger i nærheden af 4 kirker. Der er indledt dialog med Aalborg Stift, som forholder sig til samspillet mellem kirkerne og vindmølleprojektet, når der er konkrete planer med visualiseringer.

Det ønskede vindmølleprojekt er beliggende i udkanten af et større område med særlige drikkevandsinteresser og nitratfølsomt indvindingsområde. Det betyder, at der i den videre planlægning for projektet skal redegøres for de planlægningsmæssige hensyn og grundvandsforhold, ligesom der stilles de nødvendige krav og vilkår til indretning og drift.

Ved den ønskede opstilling med 4 vindmøller med en rotordiameter på 126 m og en navhøjde på 87 m udfordres harmoniforholdet for opstilling af vindmøller. Ansøger har interesse i at øge harmoniforholdet, da det vil give en forøgelse af el-produktionen i vindmølleområdet. Den visuelle betydning af harmoniforholdet vil blive visualiseret og vurderet nærmere i en efterfølgende VVM.

Center for Teknik og Miljø vurderer, at det ansøgte vindmølleprojekt er et fornuftigt forslag til opstilling af vindmøller, da kun ganske få natur- og landskabelige værdier berøres. Allerede i 2010, da kommunen screenede for vindmølleområder til den daværende vindmølletemaplan, var området ved Karup Flyveplads interessant, da der var relativt få placeringshensyn, som ville blive påvirket.

Kommunaldirektøren indstiller til Plan- og Miljøudvalget, at der igangsættes planlægning for vindmøller ved Ottestrup, at ansøgeren forestår udarbejdelse af plangrundlag, indeholdende lokalplan og VVM, mens kommunen er ansvarlig for udarbejdelse af kommuneplantillæg og miljøvurdering. Endelig indstilles det, at kommunen undersøger muligheden for såkaldt relokalisering af svæveflyveklubben.

Tekst af Per Rye

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Vindmøller ved Ottestrup Flyveplads...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER