En uge med frihed<br>…

En uge med frihed

28. april 2016 - kl. 9:50 - af

Når pårørende passer syge og demente derhjemme, så er der hverken pauser eller fridage. Derfor tilbyder Frederikshavn Kommune pladser på såkaldte Aflastningshoteller, hvor plejekrævende borgere kan bo, for at aflaste de pårørende i en kortere eller længere periode.

Mariane Christensen har passet sin mand Flemming derhjemme, siden han for fem år siden fik en blodprop i hjernen. Hverdagen er fyldt med pleje, hjælp og alle de andre forhold, der gør sig gældende, når ens ægtefælle ikke længere er den han var. Mariane og Flemming har også to børn, og Mariane arbejder som pædagog på en institution. Alt i alt en hverdag, der bærer præg af for lidt tid og begrænsede muligheder for frihed. Men så hørte hun om Frederikshavn Kommunes Aflastningshoteller.

”Det var en fantastisk mulighed for pårørende at få. Inden man kører så træt, at der bliver brug for en fuldtidsplads”, siger Mariane Christensen.

I praksis dækker Aflastningshotellerne over en plads på Rosengården i Sæby og en plads på Drachmannsvænget i Skagen. Stederne husede tidligere demensplejeboliger, men har nu også aflastningspladserne, der imødekommer behovet for pasning af de borgere, der ikke kan være alene, når deres ægtefælle eller samlever har behov for pause eller ferie.

Mariane Christensens mand Flemming boede på Rosengården i ti dage i efteråret. En løsning, der gjorde, at hun kunne tage på ferie med forvisningen om, at Flemming havde det godt.

”Jeg synes, det var meget trygt for os begge. Jeg ringede hver dag, og Flemming var glad for opholdet,” siger Mariane Christensen.

Behovet er rigtig stort
Frederikshavn Kommune har netop evalueret aflastningshotellerne. Samlet set har de været optaget 80 procent af tiden. Ældrerådet i Frederikshavn Kommune er meget tilfreds med den service, som tilbuddet er. Ældrerådet håber, at flere pårørende får øje for muligheden:

”Vi synes simpelthen, at det er så godt, for behovet er rigtig stort. Vi hører alle mulige historier fra pårørende, der ikke engang kan komme til frisør eller gå en tur, fordi der ikke er nogen til at tage over. Og der er Aflastningshotellerne en mulighed. Den vil vi gerne udbrede kendskabet til, for det er vigtigt, at de pårørende ikke bliver slidt op”, siger Hanne Andersen, der er formand for Ældrerådet i Frederikshavn Kommune.

På Rosengården i Sæby, hvor Marianes mand Flemming var på sit ophold, kostede det 130 kroner i døgnet. Og Mariane Christensen har allerede bestilt en plads til Flemming igen i år.

”Det har givet mig en form for frihed tilbage. Selvom det bare er en uge, så er det, det der skal til”, siger Mariane Christensen.

Frederikshavn Kommunes Visitationsenhed kan som udgangspunkt bevilge et ophold fra få da­ge til maksimalt 14 dage pr. gang. Der kan bookes op til 6 måneder før den ønskede dato for ophold.

http://frederikshavn.dk/Documents/center_for_social_og_sundhedsmyndighed/Folder_aflastningshotel.pdf

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'En uge med frihed
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger