Halsbrand – hvorfor skal det være så surt?

Halsbrand – hvorfor skal det være så surt?

17. april 2016 - kl. 0:02 - af

Mange danskere døjer med halsbrand og sure opstød. Knapt 5-10% af den voksne befolkning har dagligt gener med halsbrand eller sure opstød. Ubehaget rammer bredt i befolkningen og i risikogruppen er børn, gravide, ældre, rygere, alkoholikere, overvægtige, kaffedrikkere og mennesker med hang til at spise meget chokolade.

Et stort antal henvendelser på apoteket skyldes halsbrand eller sure opstød, hvor kunderne efterspørger gode råd, der kan behandle symptomerne:

– Vi kender alle den smertende, sviende og brændende fornemmelse i mellemgulvet, bag brystbenet eller i halsen og de sure opstød, hvor mavesyren trænger helt op i svælg og mund. Det er ikke særligt behageligt og i de fleste tilfælde kan symptomerne afhjælpes ved at være opmærksom på kosten eller ved at indtage et middel, der kan neutralisere mavesyren, fortæller apoteker Preben Smed Jeppesen på Sæby Apotek.

Mavesyrerefluks
Halsbrand og sure opstød skyldes mavesyrerefluks. Det sure indhold fra mave-sækken skvulper tilbage i spiserøret og forårsager ubehaget. Ved overgangen mellem spiserøret og mavesækken findes den nedre lukkemuskel, som normalt sørger for at holde mad og væske nede i mavetarmkanalen, hvor et særligt slimlag sørger for at beskytte maven mod den kraftige og irritable syre.

Gravide kan opleve mavesyrerefluks, da den forstørrede livmoder presser mave-sækken sammen. Det øgede tryk har derfor en tendens til at skubbe maveindholdet op i spiserøret. Samtidig ændres gravides hormonbalance med en øget mængde af hormonet progesteron, der fører til en generel afslapning af den nedre lukkemuskel.

Ældre mennesker kan også være udfordret af mavesyrerefluks, da lukkemusklen gradvist svækkes med alderen. Slimhinden i maven hos den ældre del af befolkningen er mere følsom over for mavesyren, så ældre mennesker får flere gener af syren. Samtidig kan visse typer af smertestillende medicin forstærke netop disse gener.

Spiserørs-katar
Ved gentagne tilfælde af mavesyrerefluks kan der undertiden opstå betændelse i slimhinden nederst i spiserøret. Her er tale om den såkaldte spiserørs-katar, som i svære tilfælde kan føre til forsnævringer og sårdannelse i spiserøret. Det er en mere alvorlig tilstand, som kræver undersøgelse af læge og hurtig behandling.

Når man skal behandle mavesyrerefluks må man vurdere problemets sværhedsgrad. I enkeltstående tilfælde kan man klare sig uden medicin ved at drikke vand eller mælk, undgå fed mad og at undgå at spise umiddelbart før sengetid. Hvis man har få milde tilfælde (op til fem tilfælde om måneden) anbefales det at benytte sig at håndkøbslægemidler, der neutraliserer mavesyren eller danner en flydespærre af skum øverst i mavesækken – enten i form af mikstur eller tyggetabletter med forskellige smagstyper.

Tag på apoteket
På apoteket står personalet klar til at besvare spørgsmål om halsbrand, sure opstød og mavesyrerefluks – og apoteket tilbyder tilmed et bredt udvalg af forebyggende og lindrende lægemidler:

– Der er mange årsager til halsbrand, sure opstød og mavesyrerefluks. Derfor er det en god idé at rådføre sig på apoteket og få individuelle råd om behandlingen. Vi tager afsæt i den enkeltes situation og finder frem til en løsning. Det kan handle om at justere i kostvanerne, tage et hurtigtvirkende lægemiddel eller søge egen læge, hvis symptomerne er mere alvorlige, udtaler apoteker Preben Smed Jeppesen på Sæby Apotek.

Vil du vide mere? Kontakt Preben Smed Jeppesen på Sæby Apotek på telefon 98 46 10 17.

Gode råd mod halsbrand og sure opstød

  • Tab dig i vægt, hvis du er overvægtig
  • Nedsæt dit alkoholforbrug
  • Undgå store og fedtholdige måltider
  • Undgå den føde og de drikke, der erfaringsmæssigt giver dig halsbrand
  • Undgå stramtsiddende tøj
  • Brug ekstra hovedpuder om natten eller hæv sengens hovedgærde
  • Undlad at bruge smertestillende medicin med acetylsalicylsyre eller ibuprofen – brug i stedet paracetamol
  • Vær opmærksom på mavesyrerefluks, hvis du bruger visse typer hjerte- og blodtryksmedicin. Spørg lægen.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk og www.sundhed.dk

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Halsbrand – hvorfor skal det være så surt?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER