Jerntilskud hjælper til vellykket graviditet

Jerntilskud hjælper til vellykket graviditet

3. april 2016 - kl. 0:01 - af

apo1 600x250Når du er i lykkelige omstændigheder vil du ofte rette tankerne mod de mange faktorer, der kan sikre dig et vellykket forløb under graviditeten, ved fødslen og tiden derefter. Mange kvinder i den fødedygtige alder har en lav jernstatus. Et jerntilskud hører derfor til blandt de vigtigste anbefalinger til gravide, da jernbehovet hos den vordende mor og det kommende barn stiger mærkbart gennem hele graviditeten.

Øget jernbehov
Jernbehovet bliver større under graviditeten, da både foster og moderkage har brug for jern. Samtidig øges mængden af røde blodlegemer hos den gravide med omkring en femtedel i forhold til før graviditeten, hvilket som minimum fordobler behovet for jern under graviditeten1.

Fyldte jerndepoter
Under graviditeten er det vigtigt at få jerndepoterne fyldt godt op og sikre, at de er fyldte under hele forløbet for at undgå jernmangel. Sundhedsstyrelsen anbefaler således gravide at tage et jerntilskud fra 10. graviditetsuge2, og fortsætte under resten af graviditeten, hvor barnet især fra uge 20 og frem til fødslen vokser sig stort og “fødedygtigt”.

Tilbageholdende gravide
Imidlertid holder mange gravide sig tilbage for at tage jerntilskud grundet frygt for bivirkninger som kvalme, forstoppelse og andre mavegener. Det kan vise sig at være et uheldigt valg for den gravide kvinde, fortæller mangeårig forsker i jernstofskiftet overlæge Nils Milman:
– Nogle vordende mødre kan udvikle jernmangel eller en lav blodprocent, hvis de får for lidt jern under graviditeten. Det kan medføre generelle symptomer som træthed, uoplagthed, nedsat fysisk ydeevne, nedsat koncentrationsevne og psykisk ustabilitet. Tilmed kan jernmangel i graviditeten give risiko for en for tidlig fødsel og et barn med lav fødselsvægt – samt risiko for at barnet kan udvikle jernmangel og lav blodprocent i det første leveår, da barnet kommer til verden med ingen eller meget små jerndepoter.

Mindste effektive dosis
Nils Milman fortæller, at jern er et livsnødvendigt mineral, som kroppen bl.a. bruger til at danne det røde protein hæmoglobin i de røde blodlegemer samt myoglobin, som binder ilten i musklerne. Hæmoglobin transporterer ilt fra lungerne ud til alle kroppens celler, og i den proces er jern nødvendigt, for at ilttransporten kan fungere optimalt. Når den gravide tager jerntilskud er det vigtigt at ramme den rette dosis:
1 Se artiklen “Jern og graviditet” af speciallæge Marianne Christiansen på www.sundhed.dk (Patienthåndbogen), sidst fagligt opdateret 18. maj 2015.
2 Se artiklen “Anbefalinger til gravide” på www.sundhedsstyrelsen.dk (sidst opdateret den 21. januar 2016).

– I for store doser er jern skadeligt for kroppens celler, da jernet øger dannelsen af frie radikaler, som kan skade cellernes DNA. Derfor er det afgørende at finde frem til den mindste, effektive dosis, som kan forebygge jernmangel og jernmangelanæmi hos gravide. Den mindste effektive dosis vil desuden mindske eventuelle bivirkninger som kvalme og forstoppelse, pointerer Nils Milman på baggrund af sin mangeårige forskning.

Tag på apoteket
På apoteket står personalet klar til at besvare spørgsmål om graviditet, jerntilskud, dosering og indtag. Apoteket tilbyder jernpræparater til netop dette formål:

– Vi oplever mange gravide, som efterspørger viden om jerntilskud. Vi anbefaler generelt alle gravide at tage et dagligt tilskud fra den 10. graviditetsuge og frem til fødslen. Vi spørger ind til den enkeltes situation og vurderer hvilket produkt, som passer bedst dertil – og oplyser om den rette dosering, om hvornår og hvordan produktet skal indtages og om der eventuelt kan opstå bivirkninger, udtaler apoteker Preben Smed Jeppesen på Sæby Apotek.

Vil du vide mere? Kontakt Preben Smed Jeppesen på Sæby Apotek på telefon
98 46 10 17.

Gode råd om jerntilskud og graviditet
• Tag et jerntilskud fra 10. uge i graviditeten, jvf. anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.
• Jerntilskud optages bedst sammen med et glas frugtjuice, som indeholder C-vitamin
– fordi jernoptagelsen netop øges af C-vitamin.
• Kaffe, the, mælkeprodukter og kalktilskud (kalktabletter) må ikke tages sammen
med jerntilskud, da de alle hæmmer optagelsen af jern.
• Hvis du har en historik med jernmangel og er gravid bør du tale med din
praktiserende læge om korrekt dosering af jerntilskud.
• Søg råd og vejledning på apoteket om valg af det rette produkt.

God weekend

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsstyrelsen.dk og www.sundhed.dk (Patienthåndbogen).

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Jerntilskud hjælper til vellykket graviditet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger