Tilfredsstillende overskud i Sparekassen Vendsyssel

Tilfredsstillende overskud i Sparekassen Vendsyssel

25. februar 2016 - kl. 9:30 - af

Sparv1_600x250Sparekassen Vendsyssel kan igen i 2015 præsentere et tilfredsstillende overskud. Sparekassen har haft overskud i alle årene siden etableringen i 2001. Overskuddet i 2015 blev 115 mio. kr. før skat.

Moderat og kontrolleret vækst
Resultatet af den primære drift udgør 407 mio. kr. og indfrier dermed forventningerne, som blev meldt ud i såvel Årsrapport 2014 som Halvårsrapport 2015.

Det er lykkedes sparekassen at udbygge forretningsomfanget inden for alle væsentlige forretningsområder på trods af en stagnerende efterspørgsel. Sparekassens samlede udlån er steget med 1,9 % til i alt 9,0 mia. kr. Indlån inkl. puljer er i årets løb steget med 3,6 % til 10,5 mia. kr.

Sparekassens ledelse finder resultatet tilfredsstillende i betragtning af de svære vilkår for dansk landbrug.

Det finansielle fundament er stærkt og solidt
Sparekassens egenkapital udgør 2,0 mia. kr., heraf udgør garantkapitalen 1,1 mia. kr.

Sparekassens kapitalprocent er 16,7 ved udgangen af 2015 og er således væsentlig højere end det beregnede individuelle solvensbehov på 10,7 %. Sparekassen har således en meget tilfredsstillende solvensmæssig friværdi på 6,0 procentpoint.

Ud over at være særdeles solid har sparekassen også sørget for at være meget likvid i 2015. Likviditetsoverdækningen var ved udgangen af 2015 på 159 % mere end lovens krav, og sparekassen har en beregnet LCR på 196 %.

Resultatet er kraftigt påvirket af de fortsat svære tider for dansk landbrug med deraf følgende nedskrivninger i sparekassens regnskab. Sparekassen har i 1. halvår 2015 haft ordinær inspektion af Finanstilsynet (seneste ordinære inspektion var i 2010). Sparekassens nedskrivninger på udlån er faldet i 2015 i forhold til 2014.

”Vi er vores ansvar bevidst som lokalt pengeinstitut, også i svære tider for lokalsamfundet. Vi finansierer landbrug i vores primære markedsområde, og støtter fortsat op om erhvervet, også selv om det på kort sigt medfører yderligere nedskrivninger. Vi understøtter det lokale erhvervsliv i vores primære markedsområde og ser det som en afgørende opgave for et lokalt pengeinstitut. Det går godt for det lokale erhvervsliv, og privatkunderne har det ligeledes generelt godt rent økonomisk”, udtaler administrerende direktør Vagn Hansen.

Nedskrivninger

Nedskrivningerne udgør 305 mio. kr. i 2015, hvilket er 43 mio. kr. mindre end i 2014.

Det forholdsvis høje nedskrivningsniveau skyldes hovedsageligt fortsat svære vilkår for store dele af dansk landbrug.

Kursreguleringer

Sparekassen har i 2015 haft positive kursreguleringer på i alt 22 mio. kr. Aktierne bidrager positivt med 52 mio. kr., hvoraf de 50 mio. kr. kommer fra anlægsaktier.

Kunder og garanter

Sparekassen har i 2015 haft en nettotilgang på ca. 3.300 nye kunder. Det samlede kundeantal udgør ved udgangen af året ca. 98.000. Sparekassen har i 2015 fået netto ca. 1.100 nye garanter og har nu i alt ca. 38.000 garanter.

Sparekassen har god plads i Tilsynsdiamanten

Sparekassen Vendsyssel har i 2015 forholdt sig til Finanstilsynets såkaldte Tilsynsdiamant, der opstiller fem pejlemærker for risici, som pengeinstitutterne bør ligge indenfor.

Sparekassen har på alle områder god luft og bevægelsesfrihed i forhold til grænseværdierne.

Sammenlægning med Hals Sparekasse

I 1. halvår er Sparekassen Vendsyssel blevet lagt sammen med Hals Sparekasse. Arbejdet med sammenlægningen er afsluttet i februar 2016, og Hals Sparekasse er nu en integreret del af Sparekassen Vendsyssel.

Forventninger til 2016

Ved at fastholde strategien og fortsat holde fokus på indtjening forventer sparekassen i 2016 at fortsætte den positive udvikling i kundetilgangen og øge forretningsomfanget med eksisterende kunder, med deraf stigende indtægter. Sparekassens ledelse forventer, at resultatet af den primære drift for hele året vil ligge i niveauet 370 – 400 mio. kr.

Årsrapporten 2015 i overskrifter
 Resultatet før skat viser et overskud på 115 mio. kr.
 Resultatet af den primære drift udgør 407 mio. kr. og indfrier dermed forventningerne, som udmeldt i Halvårsrapport 2015.
 De samlede nettorente- og gebyrindtægter er steget med 41 mio. kr.
 De samlede omkostninger er steget med 14 mio. kr.
 Sparekassens samlede forretningsomfang (summen af indlån inkl. puljer, udlån og garantier) udgør 23,2 mia. kr. ved udgangen af 2015.
 Det er lykkedes sparekassen at realisere målsætningen om en moderat og kontrolleret udlånsvækst på trods af en stagnerende efterspørgsel. Sparekassens samlede udlån er øget med 170 mio. kr. til i alt 9,0 mia. kr. i forhold til ultimo 2014.
 Det samlede indlån inkl. puljer er i 2015 steget med 363 mio. kr. til 10,5 mia. kr. i forhold til ultimo 2014. Nedskrivninger på udlån og tilgodehavender er faldet fra 348 mio. kr. i 2014 til 305 mio. kr. i 2015.
 Periodens nedskrivningsprocent er 2,4, og den akkumulerede nedskrivningsprocent er 10,5.
 Den samlede egenkapital udgør i alt 2,0 mia. kr.
 Sparekassens kapitalprocent er 16,7 ved udgangen af 2015, mens det beregnede solvensbehov er 10,7 %. Sparekassen har således en meget tilfredsstillende solvensmæssig friværdi på 6,0 procentpoint.
 Sparekassen har en likviditetsmæssig overdækning på 159 % i forhold til lovkravet og en beregnet LCR på 196 %
 Det samlede kundeantal er på ca. 98.000. Det samlede antal garanter er på ca. 38.000.
 Sparekassen Vendsyssel har god luft til alle grænseværdierne i de fem pejlemærker for risici, som indgår i Finanstilsynets såkaldte Tilsynsdiamant.
 Resultatet af den primære drift i 2016 forventes at ligge i niveauet 370 – 400 mio. kr.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Tilfredsstillende overskud i Sparekassen Vendsyssel' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER