
Skifergas boringen i Dybvad bliver ved med at spøge
21. februar 2016 - kl. 18:18 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Radioaktivt affald fra skifergas boringen i Dybvad er blevet afleveret på en offentlig genbrugsstation ved Frederikshavn, selvom noget af det skulle have været deponeret som radioaktivt affald.
Det fortæller miljøorganisationen Greenpeace til DR Nordjylland. Greenpeace kritiserer SIS, ”Strålebeskyttelse i Sundhedsstyrelsen”, for at give den franske energigigant Total tilladelsen.
– Det er uacceptabelt, siger Tarjei Haaland, der er klima- og energimedarbejder i Greenpeace, men SIS, der holder øje med sikkerheden, fastholder, at der ingen strålingsfare er i boreaffaldet.
95 % af den alunskifer, som Total tog op af jorden ved prøveboringen i Dybvad, indeholdt så meget radioaktivt materiale, at den burde have været håndteret som radioaktivt affald, fremgår det af et svar fra Sundhedsministeriet.
Chefkonsulent David Ulbech fra SIS forklarer, at selve borekernen fra Totals boring indeholder materiale med højt uran-indhold. Men kernen opbevares af Total, mens det øvrige bore-mudder alene er kørt til deponering.
David Ulbeck mener dog ikke, at strålingen fra boreaffaldet indeholder noget, der er sundhedsfarligt.
Affaldet er blevet afleveret på Ravnshøj Miljøanlæg.
5 kommentarer til “Skifergas boringen i Dybvad bliver ved med at spøge” under annoncerne.
Er stykket i avisen sammensat af citater fra andre medier og “blot til information” – så vil jeg da gerne vide hvor jeg kan læse resten…..Er der eller er der ikke radioaktivitet. Er der eller er der ikke strålingsfare – en anden gang vil være dejligt med nogle tal i avisens skriv- tal som beskriver/understøtter udsagnene- eller kildehenvisninger…
“Radioaktivt affald fra skifergas boringen i Dybvad er blevet afleveret på en offentlig genbrugsstation ved Frederikshavn” – “95 % af den alunskifer, som Total tog op af jorden ved prøveboringen i Dybvad, indeholdt så meget radioaktivt materiale, at den burde have været håndteret som radioaktivt affald, fremgår det af et svar fra Sundhedsministeriet” – Hvis materialet som ikke er “borekernen” er affald og hvis Sundhedsministeriet svarer, at det burde være håndteret som radioaktivt affald – hvorfor blev det så ikke det? Hvad siger Greenpeace, vil de forfølge det her griseri? – kommer der en opfølger her i avisen?
Hej Gitte – du kan finde en masse fakta og presseklip på facebookgruppen “Vendsyssel imod skifergas”.
Andre medier en Sæby Avis har også omtalt radioaktivet fra skifergasboringen ved Dybvad.
P4 Nordjylland: http://www.dr.dk/p4nord/artikel/nyheder/2016/02/19/165431.htm
Bladet “Arbejderen” 19.2.:
http://www.arbejderen.dk/indland/36-farer-ved-skifergas-i-danmark
19.2. skrev bladet Arbejderen også: TOTAL DUMPEDE RADIOAKTIVT AFFALD PÅ LOSSEPLADSEN
Der står bl.a.:
Ikke mindre end 95 procent af den alunskifer, som den franske energigigant Total borede op af undergrunden i Dybvad i forbindelse med prøveboringen efter skifergas, indeholdt radioaktivt uran.
Det fremgår af et svar fra sundhedsministeren til SF’s klima-og energiordfører, Pia Olsen Dyhr.
Oplysningerne kommer fra Total, der under sin boring gennem 40 meter skiferlag målte på omfanget af radioaktivt uran for hver anden meter.
Det er første gang, at offentligheden får et indblik i, hvor stort indholdet af radioaktivt uran er i den alunskifer, som Total borede i.
Men i stedet for at sortere de radioaktive borerester fra, blandede Total det sammen med boremudder og boreaffald, så den samlede mængde affald ikke overskred grænsen for, hvornår der er tale om radioaktivt affald.
Grænseværdi overskredet med 400 procent
Ifølge en bekendtgørelse fra Sundhedsministeriet skal naturligt materiale -i dette tilfælde alunskifer (en bjergart, der findes i undergrunden) -håndteres og deponeres som radioaktivt affald, hvis det har et uran-indhold på over 40 ppm (måleenhed: parts per million eller antal dele i forhold til en million).
Af sundhedsministerens svar fremgår det, at Total på 3578 meters dybde stødte på alunskifer med et radioaktivt uranindhold på 180 ppm -altså mere end fire gange over grænseværdien.
De radioaktive borespåner blev imidlertid ikke behandlet som radioaktivt affald. Statens Institut for Strålebeskyttelse har nemlig givet Total lov til at blande de radioaktive borespåner sammen med almindeligt boremudder og andet affald.
Også Energiwatch har skrevet om det radioaktive affald fra skifergasboringen ved Dybvad: http://energiwatch.dk/Energinyt/Olie___Gas/article8459344.ece#.Vsr1ylIW6RM.facebook
Og her er en artikel mere fra “Arbejderen”: http://arbejderen.dk/indland/total-dumpede-radioaktivt-affald-p%C3%A5-lossepladsen
Nordjylland bliver ikke et nyt Tjernobyl, fordi nogen har deponeret et læs undergrundsjord på en losseplads.
Tak skal I have