Nyt dagtilbud til borgere med demens

Nyt dagtilbud til borgere med demens

21. december 2015 - kl. 13:02 - af

FHK_Logo_cmykSocialudvalget har på udvalgets seneste møde godkendt en indstilling fra Social- og sundhedsdirektøren om, at man drøfter anbefalinger fra en arbejdsgruppe med henblik på, at der til næste møde i udvalget laves et beslutningsoplæg om et nyt dagtilbud til borgere med demens i Frederikshavn Kommune. Oplægget sendes forinden i høring i Ældrerådet og CenterMED for Sundhed og Pleje.

På baggrund af den lave belægningsgrad i kommunens daghjem for borgere med demens, ændring af borgersammensætningen mod en yngre borgergruppe og stigende efterspørgsel efter aflastning af ægtefæller blev der i maj i år nedsat en arbejdsgruppe, som skulle tænkte nyt på daghjemsområdet.

Inspiration for nytænkning var også, at nyere forskning har vist, at systematisk fysisk træning – især i starten af et forløb med demenssygdom – har en udsættende effekt på sygdommens symptomer, og at dette forventes at afspejle sig i tiltagene i den kommende nationale handleplan for demens.

Gruppens arbejde blev i første omgang afgrænset til at omfatte daghjemmene i Frederikshavn by for at få erfaringer fra et område, som så senere kan overføres til de øvrige daghjem i Kommunen.

Socialudvalget godkendte på dets møde i september et kommissorium for arbejdsgruppen, samt at der kunne igangsættes en interviewrunde. På baggrund af resultaterne herfra og fra arbejdsgruppens arbejde er der udarbejdet en rapport med forslag til udvikling af et nyt dagtilbud for borgere med demens.

I rapporten beskrives udfordringer ved den nuværende model for daghjem, hvilke input der er indhentet fra interne og eksterne parter og et forslag til udvikling af et nyt daghjemstilbud. Desuden beskrives implementeringstiltag, herunder visiteringsform og økonomi.

Rapportens overordnede anbefaling er, at de 3 nuværende daghjem i Frederikshavn by nedlægges, og der oprettes 1 dagtilbud til borgere med let til middelsvær demens med aktiviteter, som er tilpasset denne målgruppes behov samt behovet for aflastning af pårørende. Tillige at der oprettes et døgntilbud (”mikrohotel”) som et tilbud til borgere med svær demens med henblik på aflastning af pårørende og endelig en mere glidende overgang til det at bo i en plejebolig.

Følges rapportens anbefaling om de nye typer tilbud, vil der være en øget årlig samlet kommunal udgift til husleje og drift af lokaler på ca. 380.000 kr. Heraf udgør de 105.000 kr. huslejeudgiften til døgntilbuddet (”mikrohotel”). De resterende 275.000 kr. er den udgift, Ejendomscentret har oplyst, at lokaler til dagtilbuddet forventes at koste. Det er beregnet, at udgiften til etablering vil udgøre 50.000 kr. Der vil være en reduktion på personaleressourcer svarende til 1 årsværk. Denne besparelse vil dække det underskud, der er på daghjemsområdet i dag samt dække udgifter til implementering og udvikling af det nye tilbud.

Hvis Socialudvalget tiltræder dette oplæg til nye daghjemstilbud i Frederikshavn by, er der udarbejdet forslag til en implementeringsplan. Heri nævnes udarbejdelse af præcise økonomiske beregninger, der viser, om der findes fonds- eller puljemidler, som kan være relevante at søge til omstillingen.

Der peges endvidere på udarbejdelse af ny kvalitetsstandard for tilbuddene samt informationsmateriale til borgerne, formulering af visitationskriterier og samarbejdsrutiner omkring visitering, udvælgelse af passende lokaler til både dag- og døgntilbud, tilpasning af medarbejdergruppen og opkvalificering til at varetage nye opgaver både i dag- og døgntilbud, involvering af frivillige medarbejdere og organisationer i udformningen af de konkrete tilbud, plan for hvordan brugergrupper, pårørende og frivillige involveres i løbende udvikling af tilbuddet fx via brugerråd eller lignende, en tidsplan for ibrugtagning af tilbuddene samt en plan for, hvordan resultater i Frederikshavn by kan overføres til daghjem i resten af kommunen.

Tekst af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nyt dagtilbud til borgere med demens' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER