Fredslyset fra Betlehem kommer til Frederikshavn og Sæby

Fredslyset fra Betlehem kommer til Frederikshavn og Sæby

19. november 2015 - kl. 13:02 - af

FredslysCeremonien med Fredslyset foregår onsdag den 25. november kl. 19 i Frederikshavn Kirke, og vil bestå af andagt og fællessalmer. Desuden medvirker Frederikshavn Bykor og Frederikshavn Musikskoles talentklasse.

Sct. Georgs Gilderne i Frederikshavn og Sæby deltager også i arrangementet i Frederikshavn kirke, og efter ceremonien vil Sct. Georgs Gildet Sæby bringer en flamme fra Fredslyset videre til Sæby kirke til ungdomsgudstjeneste torsdag den 26. november kl. 17, og Volstrup og Karup kirker den 1. søndag i advent.

Desuden vil medlemmer af Sct. Georgs Gildet bringe lyset til Stidsholt Ungdomsskole den 26. november kl. 7,30 og til Hørby Ungdomsskole den 30. november kl. 7,45.

Der ud over deltager Sct. Georgs Gildet i KFUM spejdernes arrangement i Torslev kirke den 10. december kl. 19, hvor spejderne kan få en flamme fra Fredslyset med hjem.

Fredslyset fra Betlehem
Fredslyset blev oprindeligt tændt i fødselsgrotten i Betlehem, ved den flamme, som altid brænder.

Fredslystraditionen opstod i begyndelsen af 1980′erne i Østrig, hvor aktionen blev startet af den østrigske radio ORF, og gennemført under navnet »Lys i mørket«, til fordel for nødlidende og handicappede mennesker der.

I begyndelsen gik de østrigske spejdere ind i arbejdet. Det er nu primært dem der henter og bringer Fredslyset ud i Østrig og videre rundt i Europa. Freds­lyset har især i de Østeuropæiske lande fået stor betydning., da de i så mange år levede i mørke.

I flere lande er det nu blevet et samarbejde mellem spejderne og Sct. Georgs Gilderne. I 1996 lykkedes det enkelte danske Sct. Georgs Gilder at få bragt Fredslyset ud i Danmark og videre til Sverige. Allerede året efter deltog ca. 35 gilder og i 1999 var antallet steget til over 100.

Over hele Europa bruges både tognettet og privatbiler som fordelingslinjer, hvor Fredslyset, i form af en tændt flagermuslygte, transporteres i en sikrings­beholder. Modtagerne kommer så med deres egne lygter og overfører flammen hertil.
Udbredelsen af Fredslyset går fra Wien over Frankrig, England, Skotland og til Irland. Fra Wien også gennem Tyskland, hvor det forgrener sig nordpå til Skandinavien og østpå rundt i det meste af Østeuropa.

I Danmark har vi valgt at modtage og videregive Fredslyset uden nogen form for politisk, religiøs eller anden bagtanke, og som en gave hvor budskabet er:

  • Fred på Jorden
  • et lys for fællesskab
  • et lys for forståelse
  • et lys for fred og venskab
  • et lys for tolerance
  • et lys for nødlidende og ensomme
  • et lys for aktivt hjælpende
  • en gave som skal lyse op i adventstiden
  • en gave til dig, så du kan tænde et lys til glæde for andre.

Sct. Georgs Gilderne i Roskilde afholder hvert år, tirsdag før 1. søndag i
advent (i år den 24. november) et Fredslys-arrangement som opstart til
Fredslysets rejse rundt i Danmark dagen efter.
Kl. 18 tændes lyset ved en højtidelighed i Sankt Laurentii katolske kirke, hvor det tændte Fredslys har sin faste plads hele året.
Derefter føres Fredslyset i fakkeltog til Roskilde Domkirke, hvor der kl. 19 afholdes en Fredslys­ gudtjeneste, hvorefter gildebrødre fra nær og fjern samles til kammeratligt samvær i gildehuset Sankt Agnes, hvor repræsentanter fra gilderne i Sverige og Norge også henter deres fredslysflamme og bringer den hjem til deres respektive lande.
Fredslyset sendes dagen efter (i år den 25. november) fra Roskilde rundt i
Danmark, ligesom det inden da, er afsendt med skib til Grønland.

Sct. Georgs Gilderne inviterer alle til at deltage i de meget forskellige aktiviteter gilderne rundt om i landet arrangerer i forbindelse med Fredslyset. F.eks. bringes det videre i olielamper, flagermuslygter, fakler eller lignende og foræres til hospitaler, plejehjem, borgmestre, børneinstitutioner, kirker, arresthuse, krisecentre m.fl., der så tænder adventskranse, julelys, alterlys og lignende med flammen fra Betlehem.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fredslyset fra Betlehem kommer til Frederikshavn og Sæby ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER