398 haveejere har droppet giften i haven

398 haveejere har droppet giften i haven

10. oktober 2015 - kl. 12:03 - af

Havekreds_600x250Mens flere lande, byggemarkeder og butikskæder har stoppet salget af RoundUp til private på grund af kræftmistanke, har 5000 danske haveejere over hele landet taget skridtet fuldt ud og droppet al gift i haven. Alene i Region Nordjylland har 398 haveejere til dato droppet giften og tilmeldt sig Giftfri Have.

 

– Vi har ramt en trend, siger projektleder Bente Villumsen i Danmarks Naturfredningsforening om baggrunden for succesen med ’Giftfri Have’, som er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi.

– Undersøgelser viser, at tre af fire haveejere bekymrer sig om sprøjtegiftenes konsekvenser for grundvand, miljø, dyr og mennesker. Det, vi ser nu, er, at rigtigt mange handler på deres bekymring. De venter ikke på, om myndighederne beslutter sig for, om RoundUp eller andre sprøjtegifte er skadelige eller ej, men vælger at droppe giften fuldstændig.

Region Nordjylland har på to måneder øget antallet med næsten 10 %
Og det går stærkt. Siden april måned har 5.000 haveejere over hele landet droppet giften i haven og tilmeldt deres have initiativet ’Giftfri Have’.

 Og i Region Nordjylland har de givet den gas. I løbet af de sidste to måneder har de øget antallet af giftfrie haver med næsten 10 %, så de er nu er oppe på 398 haver, siger Bente Villumsen. De øvrige regioner har i samme periode øget antallet mellem 3 og 6 %.

Verden over fjernes RoundUp fra hylderne
Siden verdenssundhedsorganisationen WHO i maj konstaterede, at sprøjtegiften Roundup “sandsynligvis er kræftfremkaldende for mennesker”, har Frankrig og Holland besluttet at stoppe salget af RoundUp til private. Sri Lanka har indført importforbud og forbud mod distribution af allerede indkøbt glyphosat, som er det aktive stof i RoundUp. I Schweiz har de to supermarkedsgiganter, Coop og Migros, annonceret, at de ikke længere vil sælge produkter med glyphosat. I Tyskland fjerner byggemarkedskæden Toom Baumarkt glyphosatmidler fra hylderne i deres 360 butikker. Og i Columbia er man stoppet med at sprøjte koka-marker med RoundUp, som ellers har været et middel i kampen mod kokain. I Danmark har supermarkedskæden Coop stoppet salget af sprøjtegift i alle 1.200 butikker. Stoffet glyphosat er kommet på Arbejdstilsynets liste over kræftfremkaldende stoffer, en række organisationer har startet en underskriftindsamling ’RoundUp stop’ mod brug af RoundUp.

FAKTA om RoundUp

  • I Danmark blev der i 2013 solgt 1.400 ton glyphosat (det aktive stof i bl.a. RoundUp), heraf 18 ton til private

FAKTA om Giftfri Have

  • Landsforeningen Praktisk Økolog og Danmarks Naturfredningsforening står bag initiativet ’Giftfri have’, www.giftfri-have.dk
  • Målet er 100.000 haver i 2020. Alle kan være med, også virksomheder.
  • Tilmeldte haver pr. 1. oktober 2015: 1561 i Region Hovedstaden, 965 i Region Sjælland, 983 i Region Syddanmark, 1063 i Region Midtjylland og 398 i Region Nordjylland.
  • Du kan helt gratis tilmelde sin have på www.giftfri-have.dk. Du får en havebog fyldt med konkrete råd om, hvordan du passer og plejer din have uden gift, et månedligt nyhedsbrev, som giver dig tips og tricks til, hvordan du tackler sæsonens haveglæder og -udfordringer, og et mærke til postkassen, hvis du vil vise andre, at din have er giftfri.

 

En kommentar til “398 haveejere har droppet giften i haven” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “398 haveejere har droppet giften i haven”

  • Det næste må gerne blive 50 til 100 meter sprøjtefri zoner rundt om beboelse. I Argentina er det allerede indført i flere provinser.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '398 haveejere har droppet giften i haven' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER