Sæby Apotek informerer: <br>Insektstik

Sæby Apotek informerer:
Insektstik

23. august 2015 - kl. 0:01 - af

apo1 600x250I Danmark kan man få insektstik eller -bid af bier, hvepse, bremser, myg, lopper, myrer, edderkopper, og skovflåter.
De fleste insektstik giver kun lette symptomer i form af rødme, hævelse, kløe og svien på det sted, du er blevet stukket eller bidt. Dog reagerer nogle med en kraftig hævelse efter mygge-, bi- og hvepsestik. Hvis du har udviklet allergi – mest almindeligt efter bi- og hvepsestik – kan du få tiltagende hævelse, rødme og hovedpine samt evt. svimmelhed, kvalme, trykken i brystet og besvær med vejrtrækningen.

Hvordan forløber sygdommen?
Kløen og hævelsen forsvinder som regel i løbet af 1-3 dage. De fleste insektstik/-bid er helt ufarlige. Dog kan hævelse i munden eller tungen være farligt, hvis det giver problemer med vejrtrækningen. En allergisk reaktion med disse symptomer kan være livstruende. Hvis du kradser og klør området, kan der gå betændelse i huden.
Bid af skovflåt kan resultere i borreliose.

Hvem får sygdommen?
Alle kan blive stukket eller bidt af insekter. Du er mest udsat om sommeren, hvor der er flest insekter, og hvor man er meget ude og let påklædt. Har du hund eller kat, bør de undersøges og eventuelt behandles, hvis du får loppebid.

Undersøgelser
I mange tilfælde ved du, hvilket insekt du er blevet bidt eller stukket af. Ellers er det en god idé at se kroppen efter for flere mærker. Er det loppebid, sidder der som regel flere kløende knopper i samme område. Myggestik sidder især på steder, hvor huden ikke har været dækket til.

Behandling
Brodden fra en bi skal fjernes, hvorimod en hveps ikke efterlader brodden, og giften kan suges ud med en giftsuger. Kløe, rødme og hævelse kan du lindre med afkøling, lokalbedøvende hudmidler og antihistaminer.
Får du tegn på en allergisk reaktion, skal du søge læge snarest muligt. Har du udviklet allergi over for bier og hvepse, anbefales det, at du får en allergivaccination.

Lægemidler

Lokalbedøvende hudmidler
De aktive stoffer, som trænger ned i huden, virker lokalbedøvende efter et par minutter. Virkningen aftager efter 1-2 timer. Midlerne findes som » salve, » kutan opløsning eller » kutanspray.

Antihistaminer
I kroppen findes en lang række signalstoffer, fx histamin, der har forskellige virkninger, når de bindes til såkaldte receptorer. Histaminreceptorer (H-receptorer) findes mange forskellige steder i kroppen, og kan opdeles i undertyper, hvor H1- og H2-receptorer er vigtigst. Når histamin bindes til H1-receptorer, udløses de overfølsomhedsreaktioner, som ses ved fx høfeber og nældefeber eller efter insektstik (rindende øjne og næse, nysen, hududslæt osv.).

Antihistaminer er lægemidler, der virker ved at sætte sig på H1-receptorerne. Herved forhindres histamin i at nå receptoren, og den allergiske reaktion dæmpes/forhindres.

Alle antihistaminer, der gives som » tabletter, » mikstur eller » indsprøjtning, kan i tilstrækkelige høje doser virke sløvende. Selvom man af praktiske grunde opdeler midlerne i » sløvende og» ikke-sløvende antihistaminer, kan særlig følsomme patienter godt opleve en vis døsighed ved nogle præparater, selvom de er klassificeret som ikke-sløvende. Har du mistanke om sløvende bivirkninger af en type antihistamin, kan du forsøge en anden type.

Allergivaccination ved insektstik
Allergivaccination mod insektstik gives sædvanligvis som indsprøjtning. Princippet er, at du over en periode på få måneder får stigende mængder af det stof, du ikke tåler. I starten i meget små mængder. Når topdosis nås, fortsættes behandlingen sædvanligvis med 6-8 ugers interval i 3-5 år. Effekten indtræder allerede efter første fase, men kan øges yderligere undervejs.

Hovedformålet med den lange behandling er dog at få en virkning, som holder i mange år. Hos de fleste vil behandlingen nedsætte behovet for medicin væsentligt, enkelte vil helt kunne undvære tabletter, spray og dråber.

Adrenalin ved overfølsomhed
Adrenalin anvendes som førstehjælp ved pludseligt optrædende livstruende overfølsomhedsreaktion (anafylaktisk chok), der viser sig ved blodtryksfald, åndedrætsbesvær og evt. kramper. Overfølsomhedsreaktioner kan i sjældne tilfælde forekomme efter fx insektstik.

EpiPen® er fremstillet således, at en indsprøjtning let kan foretages af patienten selv, fx ved kendt overfølsomhed over for insektstik.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæby Apotek informerer:
Insektstik '
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER