Handels- og erhvervsliv kommer på skrift

Handels- og erhvervsliv kommer på skrift

22. august 2015 - kl. 10:01 - af

Østervrå_600x250Østervrå Handel- og Erhvervsforening udgiver i samarbejde med Østervrå Lokalhistoriske Forening et jubilæumsskrift som præsenteres til Open by Night den 28. august.

Østervrå Lokalhistoriske Arkivs udgaver af Østvendsyssel Folkeblad fra 1965 til 2010 er blevet gennemgået med tættekam i jagten på oplysninger om Østervrå Handel- og Erhvervsforenings historie. Foreningen kan i år fejre 50 års jubilæum, og det har bestyrelsen bl.a. ønsket at markere med udgivelsen af et jubilæumsskrift.

Opgaven er lagt i hænderne på særdeles kompetente folk fra de lokale arkiver – formand Vivi Dybdahl og hendes ægtefælle arkivar Jørgen P. Clausager.

– Vi har gennemtravlet arkivets avissamling for de første 45 år af erhvervsforeningens historie, mens de sidste fem år bygger på de udklip, vi opbevare i arkivet, fortæller Vivi Dybdahl. Det har været rigtig spændende, men også noget af et detektivarbejde, for Østervrå Handelsstandsforening, som den hed i første omgang, har ikke gjort det store væsen af sig. Derfor har det også gang på gang krævet opslag og yderligere undersøgelser, for at sikre validitet af de oplysninger, det lille hurtigt arbejdende udvalg støtte på.

Parret fik opgaven overdraget for tre måneder siden, og det er ikke lang tid til sådan en udfordring, men heldigvis er der tale om kompetente folk med stor viden og indsigt i den lokale historie. Arbejdet har stået på i ca. to måneder, og de to har ikke nogen illusion om, at de har fået det hele med. – Der har sikkert også sneget sig fejl og mangler ind, understreger de. Netop derfor har de også i deres indledende forord bedt læserne om tilgivelse. Nu er skriftet nået til sidste korrekturlæsning inden de går i trykken.

– Vi har gennemgået byen og oplandets gader og veje, hus for hus har vi lavet en oversigt over de forretninger og virksomheder, der har været side 1965, fortæller Jørgen P. Clausager. Der er tale om en kronologisk gennemgang, helt blotte for anekdoter, men alligevel interessant læsning. – Skriftet er også usædvanlig idet, der så vidt vi ved, ikke andre steder er lavet noget lignende, fortæller Jørgen P. Clausager.

Jubilæumsskriftet kan næste bruges som en lille håndbog eller ”turistguide” rundt i byen og det nærmeste opland, hvis man gerne selv vil gå på opdagelse.

Skriftet er på i alt 60 sider og rigtig illustreret med både gamle og helt nye fotos. På de bagerste sider findes flere forskellige registre.

Ny lokalhistorie
Arbejdet med skriftet har ført mere med sig. – Det har været en både personlig men også lokalhistorisk god oplevelse, fortæller Vivi Dybdahl. I sin søgen efter fotos og informationer om både tidligere og nuværende virksomheder er hun støt på ukendte billeder og beretninger af lokalhistorisk værdi om både ejendomme, virksomheder og personer i by og opland, der ikke lige vedkommer erhvervsforenings jubilæum.

Jubilæumsskriftet udkommer i første omgang i 200 ex., som altså præsenteres og sælges den 28. august til Open by Night.

ÅB

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Handels- og erhvervsliv kommer på skrift' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER