Økonomiaftale lægger hårdt pres på det nordjyske sundhedsvæsen

Økonomiaftale lægger hårdt pres på det nordjyske sundhedsvæsen

21. august 2015 - kl. 9:17 - af

OLYMPUS DIGITAL CAMERAStigende medicinudgifter vil i 2016 lægge hårdt pres på Region Nordjyllands økonomi. Det står klart ud fra den økonomiaftale, som Region Nordjylland sammen med de øvrige regioner har indgået med regeringen om regionernes økonomi.

Aftalen imellem regionerne og staten betyder, at regionerne samlet set får 1,0 mia. kroner ekstra til sundhedsvæsenet i 2016 ud over midler, som i forvejen er øremærket til kronisk syge, kræftbehandling og psykiatri.

Men de ekstra penge rækker ikke til fuldt ud at dække de stigende udgifter til medicin og øget aktivitet.

– Vi oplever i år stærkt stigende medicinudgifter, og den stigning vil fortsætte i 2016. Vi har også udgifter til nye behandlinger og oplever øget behov for de nuværende behandlingstilbud på sygehusene. De ekstra midler fra staten hjælper os et stykke på vej. Men ikke nok til at få balance, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Region Nordjyllands økonomi er endnu hårdere spændt for end i de øvrige regioner. Det skyldes blandt andet, at regionen igen bliver ramt af, at regionen målt i antal indbyggere udvikler sig langsommere end resten af landet.

– Det ser særdeles vanskeligt ud, og der venter både politikere, ledere og medarbejdere en svær opgave med at få økonomien til at gå op, når det samtidig er vores mål at drive og udvikle et nordjysk sundhedsvæsen med patienten i centrum og sammenhængende patientforløb. Det er en ligning, som ikke går op af sig selv, siger Ulla Astman.

Regionsrådsformanden vil på nuværende tidspunkt ikke spå om den kommende budgetlægning i regionen. Men hun er ikke i tvivl om, at det bliver en svær opgave.

– Vi er nødt til helt grundlæggende at få bedre styr på medicinudgifterne ved at arbejde med, hvilken medicin der udskrives og hvornår, så vi dermed kan begrænse omfanget af sparerunder og afskedigelser, siger hun.

– På det nuværende grundlag ser vi det ud til, at vi mindst skal ud og finde omkring 100-150 mio. kroner i besparelser, men det afhænger også af de politiske prioriteringer i Regionsrådet. Der kan komme nye indsatser, som skal finansieres, siger Ulla Astman.

Ulla Astman ser frem til, at sundhedsområdet som en del af aftalen forventes at få tilført flere midler senere på året i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

– Men jeg havde håbet, at vi kunne have fået endelig klarhed om vores budgetter allerede nu i stedet for at skulle vente på Christiansborg. Det ville skabe større tryghed for patienter og medarbejdere, siger hun.

Regionsrådsformanden lægger også vægt på, at der som led i aftalen skal nedsættes en arbejdsgruppe, der skal se nærmere på styring af medicinudgifter, og at der i det kommende år skal udarbejdes nationale mål for sundhedsvæsenet og en plan for det sammenhængende sundhedsvæsen.

– Vi er som altid klar til at tage ansvar og bidrage til at skabe sammenhæng for patienterne på tværs af regioner, kommuner og praktiserende læger, siger Ulla Astman.

Fakta
– På grund af forskelle i befolkningsudvikling i regionerne, sker der en omfordeling mellem regionerne i bloktilskud. Region Nordjylland skal aflevere et tocifret millionbeløb til de andre regioner, fordi befolkningen i regionen vokser langsommere end landsgennemsnittet.

– Regionerne skal øge aktiviteten med 2 procent på sundhedsområdet, og de 2 procent skal komme ved øget produktivitet.

– Regionernes investeringer i byggeri af nye sygehuse ligger fortsat på et højt niveau.

– Regionens budget til den regionale udvikling er uændret. Dog reduceres det på linje med administrationen med et såkaldt omprioriteringsbidrag på 1 procent. Bidraget overføres til sundhedsområdet.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Økonomiaftale lægger hårdt pres på det nordjyske sundhedsvæsen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER