Ugens klumme:<br>Et klogt valg

Ugens klumme:
Et klogt valg

1. august 2015 - kl. 0:04 - af

Soeren-Visti_600x250En af de første dage af januar i 1956 kommer Svend Sulbæk til at træffe et valg, der ville få afgørende betydning for hans egen og hans kommende families liv og fremtid – med det ved han slet ikke på det tidspunkt.

Egentlig er det bare et valg mellem to tilbudte job, han står overfor – og det i en situation hvor han er nyforelsket i Else, som han gennem sin bror Poul har truffet kort tid forinden.

Poul er otte år yngre end Svend, og har giftet sig med Elses søster Inga – så hvis der kommer noget ud af forbindelsen mellem Svend og Else, er der udsigt til dobbelt svogerskab, hvilket ikke var usædvanligt i datidens meget store familier, der sædvanligvis ikke bevægede sig særligt langt væk fra hjemegnen.

Poul har foreslået Svend at tage arbejde på Slagteriet i Sæby. Lillebroderen har kort tid forinden – efter en periode med arbejde på Stampen – selv fået arbejde på virksomheden, og har fundet sig godt til rette: god løn og ordnede arbejdsforhold. Begge er ting som gør Poul svært tilfreds, for han er fagligt interesseret, og vil nogle år senere ende med at blive tillidsmand på den store virksomhed – og endnu senere på Ørskov i Frederikshavn.

Svends hidtidige karriere på arbejdsmarkedet har ellers fortrinsvis foregået på landet.

Han startede som 14-årig i 1939 hos Hans Sulbæk, hvor han i første omgang blev fæstet for tre måneder – august, september og oktober – til den fyrstelige sum af 75 kr.

Hans – der i øvrigt var næsten nabo til Svends forældre i Sulbæk – var åbenbart tilfreds med knægtens indsats, for han var på pladsen i yderligere 3 år. Første år til en løn på 330 kr. stigende til 400 kr. det sidste år.

Derefter gik turen så videre til ”Sønder Knuden” ved Understed, hvor han var karl de næste par år, 1942-44.

Derefter kom han så til Øster Fladholt ved Understed, hvor han var ansat til han skulle ind som soldat efter krigens afslutning – og herefter yderligere et par år efter at have aftjent sin værnepligt i det års tid, der var kutyme på den tid.

Herefter havde det ene tjenesteforhold på landet afløst det andet: ”Pilegårds Mølle” i Hellum – ”Vang Søndergård” mellem Thorshøj og Lendum – ”Skelgården” i Agersted, og senest ”Nykrog” mellem Hjallerup og Vodskov.

Det sidste sted havde imidlertid udviklet sig negativt fra et fast arbejdsforhold til noget der mest af alt mindede om daglejerarbejde, med tilsvarende dårligere løn og arbejdsforhold.

Dette havde fået Svend til at overveje sin situation og søge bort fra landbruget – og ind til byernes industriarbejdspladser.

Han havde i et par måneder i slutningen af 1955 således været ansat hos Frederikshavn Værft som arbejdsmand med forefaldende arbejde – fortrinsvis som rigger med opsætning og nedtagning af stilladser.

Her var han dog kort før julen blevet midlertidigt hjemsendt – men nu havde værftet sendt bud efter ham igen. Men så var det, at Poul var kommet og havde sagt, at de manglede folk på Slagteriet – hvilket satte hans storebror i et dilemma.

Enden på Svends grublerier omkring jobsituationen blev, at han takkede nej til genansættelse på værftet – og i stedet fulgte lillebrors råd om ansættelse på Slagteriet i Sæby.

En af de første dage i februar 1956 startede Svend således på Slagteriet – og det var bidende koldt, så han fornemmede endnu engang, at jobskiftet var et fornuftigt valg, i stedet for at gå og fryse på værftet i bunden af en nybygning på Værftet– eller på landet både ude og inde til en væsentlig ringere løn.

Her kunne han arbejde indendørs i en god varme, og han lærte straks nye og – skulle det senere vise sig – rigtig gode arbejdskolleger at kende. Han kom med det samme til at sætte pris på en frisk ung mand ved navn Svend Hansen, der i øvrigt senere blev en mangeårig lokalpolitiker for Socialdemokraterne.

En anden rigtig god kollega blev den brølstærke og lige så godmodige og tjenstvillige Knud Nedergaard, der senere etablerede sig som vognmand i lokalområdet.

Men i modsætning til de to andre, blev det for Svend Sulbæks vedkommende imidlertid starten på et arbejdsforhold, der kom til at forløbe uden ophold fra februar 1956 til udløbet af april 1982, hvor han i mellemtiden var blevet 67 år.

Dette jobvalg blev således udslagsgivende for, at Svend – efter en karriere som bondekarl i næsten 20 år – skiftede spor til at blive industriarbejder i byen. Et forløb han delte – og fortsat deler med den store del af befolkningen – der indvandrer fra land til by, for at søge de bedre arbejds- løn- og bosætningsforhold, der oftest er gældende der.

Efterhånden som det gik op for Svend, at forholdet til Else var seriøst, købte han så et hus beliggende på Uldahlsvej 18 i Sæby – et hus med yderligere et lejemål, hvor der i forvejen boede en anden familie.

Huset blev overtaget i november 1956 – hvor det nyforelskede par fandt ud af, at der var et barn på vej, så et bryllup blev fremhastet til 23. december 1956. Søren blev født 25. april 1957!

Det var således et klogt valg Svend foretog sig den januar dag i 1956. Han havde sikret sig selv og sin familie et sikkert og stabilt udkomme i mange år fremover – og værftet i Frederikshavn er som bekendt for længst lukket og borte.

Slagteriet består fortsat. Der er løbende rumlerier omkring landbrugets tilbagevendende kriser, lave svinepriser, eksport af smågrise og slagtninger til dumpingpriser i udlandet. Men endnu eksisterer Sæbys største arbejdsplads – og det er vi rigtig mange, der håber på den vil blive ved med i endnu mange år fremover!

Sidste klumme for denne gang
Og således kom disse klummer til at ende omtrent hvor de begyndte for et par år siden – og over 80 historier senere. Jeg vil benytte lejligheden til at takke klummens læsere for denne gang. Det er ikke umuligt at jeg vender tilbage med flere historier af samme skuffe på et senere tidspunkt – men indtil videre vil der blive holdt en god lang pause, hvor eventuelle nye skriverier fra min side vil blive om mere aktuelle og nutidige emner.

Jeg arbejder pt. med at samle nogle af de hidtidige historier redigerede og i en kronologisk orden – for måske senere at udgive dem i bogform krydret med passende billeder. Om der kommer noget ud af projektet vil tiden vise. Jeg er jo ude i et nyt farvand, da jeg jo ikke har erfaring med sådan et arbejde – og ej heller kender til hverken fremgangsmåde eller økonomi.

Men tak for denne gang, og fortsat en rigtig god sommer!

Søren Visti Jensen

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ugens klumme:
Et klogt valg'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER