Skifergas: Demokratisk underskud

Skifergas: Demokratisk underskud

10. juni 2015 - kl. 11:13 - af

paul_rode_sf_600x250_2Lykke Friis fra Venstre gav i 2010 Total tilladelse til at bore efter skifergas. Lars Løkke og Helle Thorning påstår begge, at de blev informeret, men det daværende Energiudvalg i Folketinget blev holdt i uvidenhed. Og hvad værre er: de berørte kommuner i Vendsyssel blev hverken informeret, hørt eller spurgt, om de syntes, skifergasboringerne var en god ide.

Lars Løkke legitimerer beslutningen med, at man kunne læse om den i avisen. Det er et skandaløst synspunkt, fordi det udtrykker foragt for den demokratiske beslutningsproces, der indebærer, at Folketinget og de berørte kommuner sagligt informeres i detaljer, og at de får mulighed for at debattere og blive hørt i sagen.

Som medlem af det daværende Plan – og miljøudvalg blev jeg første gang orienteret om skifergassen i august 2012. På det tidspunkt kunne der så påbegynde en lokal debat, men da var koncessionen for længst givet, og Total havde krammet på staten, der ville blive gjort erstatningsansvarlig, såfremt tilladelsen ikke kunne effektueres.

Der er al mulig grund til at holde Lars Løkke og Helle Thorning fast på det demokratiske underskud i denne sag!

Paul Rode Andersen
FT-kandidat for SF

2 kommentarer til “Skifergas: Demokratisk underskud” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Skifergas: Demokratisk underskud”

 • Lars Løkkes regering gav i 2010 det franske selskab Total tilladelse til at prøvebore og udvinde skifergas i Nordjylland og Nordsjælland. Det skete uden Folketingets Energipolitiske Udvalg blev orienteret om, at der var tale om skifergas, og uden de berørte kommuner blev inddraget. Heller ikke borgerne blev hørt, og det selvom staten oplyste til EU, at der forud for tilladelsen havde været en fuld offentlig høringsfase om miljøkonsekvenserne. Derfor bør Danmark trække licensen tilbage, sådan som Frankrig gjorde i 2011, netop fordi der heller ikke i Frankrig havde været offentlighed om tilladelserne.

  TV2 Nord har dokumenteret, at Folketinget, borgmestrene i de berørte kommuner og borgerne er blevet ført bag lyset:
  http://www.tv2nord.dk/arkiv/2015/06/0

  Og TV2 Nord har også dokumenteret, at EU ligeledes er blevet ført bag lyset. Det er sket, fordi Lars Løkkes regering og Energistyrelsen har oplyst til EU, at der forud for licensen til udvinding af skifergas blev givet, har været en offentlig høringsfase. Det har der ikke.

  http://www.tv2nord.dk/arkiv/2015/05/2

  Netop det, at aftalen er blevet givet udenom de folkevalgte og borgerne, fik i 2011 Frankrig til at trække licensen til Total tilbage.
  Ingeniøren skrev 12.5.2011: “Forbuddet kommer efter flere måneders protester fra miljøorganisationer, som er harme over, at den franske regering har givet adskillige udnyttelseslicenser, uden at fortælle offentligheden om det, skriver tidsskriftet Financial Times.”

  Frankrig har forbudt udvinding af skifergas. Det samme har Skotland, Wales, Bulgarien, Rumænien og en lang række delstater i USA (bl.a. staten New York og Maryland) og en række distrikter i Canada og Australien plus de tyske delstater Thürringen og Schleswig-Holstein. Danmark bør også forbyde udvinding af skifergas.

 • EU-PARLAMENTET HAR STEMT NEJ TIL FRACKING
  Det kan man læse på Globalen.dk og i den engelske avis The Guardian. Der står bl.a.:
  Et flertal i Europa-Parlamentet har stemt for et midlertidigt forbud mod fracking, der er den kontroversielle metode, som bruges, når man eksempelvis borer efter skifergas. Det skriver The Guardian.
  Afstemningen er dog udelukkende symbolsk og får i første omgang ingen betydning i praksis. Den ses som et signal rettet mod industrien og Europa-Kommissionen, som er ansvarlig for at foreslå lovgivningen i EU.
  – “Vi anser denne afstemning som en milepæl for den europæiske anti-fracking-bevægelse og som en klar indikator for, at offentlighedens opbakning til denne industri så småt falder fra hinanden på tværs af EU,” siger Geert de Gock, leder af miljøgruppen Food and Water Europe, til The Guardian.
  Selvom det i første omgang blot er en symbolsk tilkendegivelse fra Parlamentet, siger medlemmer, som er modstandere af fracking, at de vil have metoden tilbage på dagsordenen og kæmpe for et forbud i EU. Læs artiklen her:
  Læs artiklen her:
  http://www.globalen.dk/…

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skifergas: Demokratisk underskud' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER