Ny præsentationsfolder for Volstrup Kirke

Ny præsentationsfolder for Volstrup Kirke

6. juni 2015 - kl. 0:05 - af

Volstrup Kirke_600x250Tirsdag aften den 2. juni blev Volstrup Kirkes nye kirkefolder præsenteret ved en sogneaften i kirken og graverhuset.

Menighedsrådet bad sidste år fhv. arkivleder, cand.mag. Jørgen P. Clausager, Østervrå, om at udarbejde en præsentationsfolder om kirken.

Den seneste folder om Volstrup Kirke blev udarbejdet af daværende sognepræst Johan Huss og udgivet af menighedsrådet i 1967 – og med den mellemliggende tids fremskridt indenfor trykke- og illustrationsteknik kan en opdatering nok siges at have været ønskelig.

Jørgen Clausager, som i årene 1981-96 var leder af Byhistorisk Arkiv i Sæby, udarbejdede i 1987 en folder om Torslev Kirke, og mens han i årene 1996-2012 var leder af Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn, var han i 2008 medforfatter til en bog om kirkegårdene i Fredericia Provsti, han har desuden arbejdet med præsternes personalhistorie i sognene både i den fhv. Sæby Kommune og i Fredericia Kommune.

Til hjælp ved udarbejdelsen af folderen om Volstrup Kirke har han haft et redaktionsudvalg bestående af kirkeværge Niels-Ove Vestergaard, Syvsten og fhv. lektor cand.theol. & mag. Niels Felskov, Sæby. Billedsiden har været lagt i hænderne på Thorkild Søndergaard, Sæby, som bl.a. har været aktiv ved fotograferingen og registreringen af gravstenene på alle Frederikshavn Kommunes kirkegårde og selv gennemfotograferet adskillige af kirkegårdene.

Resultatet af holdets arbejde er blevet en folder på 16 sider i kvadratformatet 21 x 21 cm, som i tekst og billeder gennemgår Volstrup Kirkes bygning og inventar, historisk og aktuelt. Mens det meste kan ses ved et besøg i kirken i dag, fortælles der i folderen bl.a. om et for længst forsvundet sideskib eller tværskib, som i 1649 rummede 18 kirkestole, hvornår det er blevet fjernet vides ikke, men en fundamentrest kom for dagens lys ved gravearbejde på kirkegården i 1970.

Folderen fortæller også historien om renæssanceprædikestolen, som indtil 1872 blev understøttet af en udskåret gotisk træfigur af Kristus ved marterpælen, den blev dette år erstattet med en jernsøjle, og Kristusfiguren flyttet til Sæbygaard – som indtil 1931 ejede Volstrup Kirke. Fra Sæbygaard kom figuren ved lensafløsningen i 1922 til Nationalmuseet, som nu har leveret et smukt farvefoto af den gamle figur.

Prædikestolen blev i 1930’erne flyttet fra kirkens sydside til nordsiden, og ved den i den forbindelse foretagne konservering afdækkedes på prædikestolens paneler en serie billeder og skriftsteder om Kristi liv. Ved flytningen fra den ene side af kirken til den anden kom der imidlertid uorden i billedserien, den historie har Niels Felskov formidlet.

Folderen vil fremover ligge til salg i Volstrup Kirkes våbenhus, hvor den kan erhverves formedelst 20 kr.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ny præsentationsfolder for Volstrup Kirke ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER