Apoteket informerer om trafikfarlige lægemidler

Apoteket informerer om trafikfarlige lægemidler

28. februar 2015 - kl. 0:01 - af

apo1 600x250De fleste er klar over, at alkohol kan nedsætte evnen til at køre bil og bør undgås, men også visse lægemidler har evnen til at nedsætte både køreevnen og betjening af maskiner. Disse kaldes trafikfarlige lægemidler, og er i de nordiske lande udstyret med en rød advarselstrekant på emballagen. Det kan f.eks. være sovemedicin, epilepsi medicin, smertestillende, medicin mod hoste og transportsyge samt medicin mod allergi/høfeber/overfølsomhed. I andre europæiske lande, vil denne information om trafikfarlige lægemidler fremgå af indlægssedlen (læs mere på www.medicin.dk).

Trafikfarlige lægemidler virker sløvende på centralnervesystemet, hvilket betyder at de kan gøre dig døsig og søvnig, nedsætte reaktionsevnen og kan påvirke evnen til at koncentrere sig – specielt i starten af behandlingen. Trafikfarlige lægemidler virker individuelt og det er kun lægemidler, der vurderes at have en væsentlig påvirkning, som mærkes med en rød advarselstrekant. Dog findes der alligevel lægemidler, som ikke er mærket med en rød advarselstrekant, som kan være trafikfarlige, hvilket vil fremgå af indlægssedlen. Eksempler herpå er f.eks., øjendråber som indeholder pupiludvidende stoffer, blodtryksænkende medicin, lægemidler mod høfeber og allergi, lægemidler mod tørhoste og flere slags naturmedicin samt midler mod depression eller andre psykiske lidelser. Derudover så findes der også noget medicin, der kan give bivirkninger som f.eks. kvalme, svimmelhed, synsforstyrrelser og træthed og som derfor også kan påvirke din evne til at køre bil. Effekten af trafikfarlige lægemidler forstærkes, hvis de bruges sammen med alkohol. Undersøgelser har vist, at påvirkningen svarer til en promille på 0,5-1 og du bør derfor ikke køre bil de første uger af behandlingen. Hvis du stadig føler dig påvirket af din medicin efter nogle uger og har koncentrationsbesvær, føler dig træt samt har synsforstyrrelser, så bør du også undgå at køre bil. Graden af påvirkning vil afhænge af forhold som alder, køn, vægt og dosis af medicinen samt hvilken medicin der er tale om, og du skal derfor være opmærksom på, hvordan du reagerer på din medicin.

Det er ifølge færdselsloven §54 forbudt at føre et motordrevent køretøj, hvis man på grund af sygdom, svækkelse, overanstrengelse, mangel på søvn, påvirkning af opstemmende eller bedøvende midler eller af lignende årsager er ude af stand til at føre køretøjet på fuldt betryggende måde. Der er ikke opgivet en grænse for, hvor meget trafikfarlig medicin du må have i blodet når du kører bil, men hvis det påvirker din kørsel, kan du risikere at blive dømt efter færdselsloven. Derudover så er der også nogle brancheorganisationer/arbejdsgivere, som klassificerer noget medicin som værende så trafikfarligt, at du ikke må tage den i forbindelse med at du udføre dit arbejde.

På apoteket og/eller hos din læge, kan du altid få rådgivning om, hvorvidt netop din medicin kan forårsage problemer med bilkørsel og/eller betjening af maskiner eller om der kan forekomme bivirkninger af din medicin, som måske kan påvirke din evne til at være trafiksikker.

VI ønsker alle en god og trafiksikker weekend.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer om trafikfarlige lægemidler' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER