Ny fleksibel indkøbsaftale skal hjælpe inkontinente borgere

Ny fleksibel indkøbsaftale skal hjælpe inkontinente borgere

13. februar 2015 - kl. 9:43 - af

Frederikshavn_kommune_600x250Frederikshavn Kommune har indgået aftale med produktionsvirksomheden Abena A/S om levering af bleer og andre inkontinensprodukter til voksne borgere. Aftalen er indgået efter et funktionsudbud og forventes at bidrage til at gøre de inkontinente borgere mere selvhjulpne.

Ufrivillig vandladning, også kaldet inkontinens, er et stort problem for mange ældre borgere. Den demografiske udvikling i Frederikshavn Kommune viser, at andelen af ældre og dermed også antallet af inkontinente borgere er voksende og fortsat vil være det i de kommende år. Udsigten til flere inkontinente borgere ønsker Frederikshavn Kommune at gøre noget ved. Derfor har kommunen indgået et samarbejde med Abena A/S, som skal hjælpe med at knække kurven, så de samlede omkostninger til inkontinensprodukter fremover bliver mindre, end den demografiske udvikling umiddelbart lægger op til.

En fleksibel løsning
Når kommuner eller andre offentlige institutioner indgår indkøbsaftaler med private leverandører efter udbud, vil kontrakten ofte tildeles den leverandør, som kan levere produktet til den billigste pris. Prisen har ligeledes været vigtig for Frederikshavn Kommune, men lige så vigtigt har det været at finde en leverandør, som vil samarbejde aktivt med kommunen om at udvikle en bedre helhedsydelse til de inkontinente borgere.

Derfor har Frederikshavn Kommune som den første kommune i Danmark valgt at udbyde opgaven som et funktionsudbud, hvilket hidtil kun har været praksis på park- og vejydelser. Ved at anvende funktionsudbud frem for et traditionelt varekøb har kommunen således kunnet opstille en række krav til et ønsket resultat, som Abena A/S skal hjælpe med at opfylde, i stedet for at kommunen bestemmer, hvilke aktiviteter der skal udføres. Formanden for kommunens sundhedsudvalg, Anders Broholm (V) glæder sig over funktionsudbuddets perspektiver:

– Jeg er meget positiv omkring aftalen med Abena, og jeg glæder mig til at følge udviklingen på området. Ved denne form for udbud er det muligt at nå frem til nye løsninger, som medfører en højere kvalitet hos borgerne og samtidig også en bedre ressourceudnyttelse for kommunen. Jeg er meget tilfreds med, at Frederikshavn Kommune går foran med denne type udbud og prøver nye muligheder for samarbejde mellem det offentlige og private.

Det er kommunens håb, at funktionsudbuddet vil øge fleksibiliteten i opgaveløsningen og således bidrage til at fremme innovation og nytænkning.

Selvhjulpenhed i højsædet
Et centralt fokuspunkt i kommunens arbejde med inkontinens er en høj grad af rehabiliterende og forebyggende tænkning, hvor man forsøger at flytte borgerne fra hjulpne til selvhjulpne. En forebyggende tankegang skal forbedre kvaliteten i borgernes hverdag og forventes desuden at medføre besparelser på visiterede timer til inkontinente borgere såvel som følgediagnoser og fremtidige indlæggelser.

– Vi har lagt vægt på at finde en leverandør, som vil samarbejde med os om at udvikle og nytænke inkontinensområdet. Abena leverer en helhedsorienteret og koordineret indsats, hvor vejledning og træning skal bidrage til at give borgerne en følelse af større frihed og forbedret livskvalitet, udtaler centerchef for Center for Sundhed og Pleje, Jytte E. Thøgersen.

Abenas filosofi er netop, at inkontinente borgere skal være så aktive som muligt og skal støttes i at være selvhjulpne, så leverandøren har på mange måder været et naturligt valg for Frederikshavn Kommune.

Abenas løsning indebærer bl.a. undervisningsprogrammer for både borgere og sundhedspersonale, videndeling via e-learning samt en gennemprøvet webshop-løsning, hvor borgere og kommune nemt kan bestille de produkter, som borgeren har bevilling på.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ny fleksibel indkøbsaftale skal hjælpe inkontinente borgere' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger