Inaktivitet bringer nordjyske husejere på glatis

Inaktivitet bringer nordjyske husejere på glatis

31. december 2014 - kl. 9:03 - af

Sneplov_600x250Der er ingen vej uden om for husejeren, når frosten bider sig fast, og der kommer sne og is. Så er det frem med sneskovl og kost, lyder rådet fra GF Forsikring i Frederikshavn og Hjørring. Lader man stå til, kan det blive dyrt for husejeren.

 

Når den hvide pulversne ligger nyfaldet og uberørt, kan det være et smukt syn. Ligesom det kan være fristende at lade sneen ligge, for det smelter på et eller tidspunkt, tænker mange.

– Men vælger man at lade sneen ligge, kan det få økonomiske konsekvenser, for det er grundejeren, der som udgangspunkt står med ansvaret, hvis nogen kommer til skade på ens grund, fortæller Riccardo Krogh Pescatori, kommunikationskonsulent hos GF Forsikring.

– Derudover risikerer man også en bøde for blot at være sløset med snerydningen. Skraldemanden og postbuddet kan også nægte, at udføre deres arbejde, hvis de risikerer liv og lemmer, når de begiver sig ind på den sne- og isdækkede grund, tilføjer Riccardo Krogh Pescatori.

Hvad siger loven om snerydning og glatførebekæmpelse?
Loven siger, at man, som privat grundejer skal sørge for at rydde fortovet så hurtigt som muligt, og man skal også sikre mod glat føre ved at salte eller sprede grus, så snart det begynder at blive glat.

I praksis er reglerne dog, at fortovet skal være fri for sne mellem klokken 7 om morgenen og 22 om aftenen. Om søndagen kan man sove lidt længere, for da skal fortovet være ryddet senest klokken 8.

Faldskader og forsikringer
Det kan ske, at man som husejer ikke har nået at snerydde eller sørge for at glatførebekæmpe tilstrækkeligt, og dermed er der risiko for at en gæst eller en forbipasserende kan falde og komme til skade.

Hvis en person glider og kommer til skade på det område, hvor man har snerydningspligt, skal husejeren kontakte sit forsikringsselskab og anmelde skaden.

– Lov ikke erstatning til den person, der er kommet til skade. Det er forsikringsselskabet, der skal vurdere, om man har overtrådt reglerne for glatførebekæmpelse og kan bebrejdes uheldet. Kan man det, vil forsikringen sørge for, at den tilskadekomne får erstatning, slutter Riccardo Krogh Pescatori.

10 gode råd
1. Følg med i vejrudsigten.

2. Sørg for at have en god sneskovl og kost parat.

3. Sørg for at have grus, salt, sneskovl og kost parat og ved hånden.

4. Grus eller salt aftenen inden nattens snefald eller islag.

5. Brug salt med omtanke. Ved saltlage bruger man betydeligt mindre salt, end hvis det bliver strøet ud med hånden.

6. En saltlage bestående af 1 del salt og 4 dele lunkent vand. Vejsalt er tungt opløseligt, så der skal røres hyppigt i blandingen, da saltet ellers falder til bunds. Vil man slippe for at røre så ofte, kan man anvende køkkensalt. Det er hurtigt opløseligt og kan bruges med det samme.

7. Fordel altid grus eller salt jævnt – det skåner overfladen og mindsker risikoen for glat føre.

8. Hvis sneen er skovlet op i en vold ude ved kørebanen, så husk at lave en gennemgang i snevolden på mindst én meters bredde, så postbuddet, skraldemanden og alle andre, der skal ind på grunden, kan færdes sikkert.

9. Som pensionist kan man flere steder få hjælp til at rydde sne og salte eller gruse. Kontakt kommunens socialforvaltning for oplysninger om eventuelle ordninger.

10. Tjek kommunens hjemmeside for regler om snerydning og glatførebekæmpelse.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Inaktivitet bringer nordjyske husejere på glatis' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER