Ordet er frit:<br> Én af de “udlændinge”

Ordet er frit:
Én af de “udlændinge”

23. december 2014 - kl. 8:37 - af

ordet_er_frit_600x250_33 dage til juleaften og hygge med hele familien. Glæden var ikke til at kimse ad. Denne advents søndag manglede jeg blot lidt julegodter og andet, og hastigt gik jeg ud ad min dør og hen til Lidl. Jeg var opstemt og glad, og mindede mig selv om, at jeg skulle huske alt på min indkøbsliste, så alt var klar til hyggespisens tid i julen.

Bræt blev jeg dog revet ud af mine tanker, da jeg ved indgangen til Lidl opdager, at jeg snitter en anden kundes indkøbsvogn. Jeg vil med lutter høflighed respondere med et undskyld, men da jeg ser op på denne ældre kvinde bliver det en advents søndag, som bliver anderledes end forventet.

Hun siger med ét i et aggressivt og ironisk tonefald, at jeg endelig skal skubbe til hende, hvilket jeg resolut studser over, men i det samme tager tingene en helt anden drejning, idet at hun efterfølgende overfalder mig verbalt med afsky i stemmen ved at sige, at hun ikke stoler på udlændinge. Jeg bliver chokeret og mundlam, og står forstenet tilbage og ser på hende. Hun går sin vej og en uro, der nærmer sig kvalme begynder at reflektere ubehag, overrumpler mig. Min glæde bliver med ét til vrede, men jeg mærker allermest en trist og tom følelse inderst inde i min sjæl.

Mens at mørket sænker sig går jeg hjemad med tanker, som flyver gennem mit hoved. Jeg har været bosiddende i Sæby i over 35 år, men aldrig har jeg oplevet noget så modbydeligt og nedværdigende som her til aften. Man hører fra venner og bekendte om lignende oplevelser og tager afstand fra disse diskriminerende handlinger, som er uforståelige og nedslående. Dog får man først et rigtigt indblik i denne verden, når man oplever og mærker det på sin egen krop. Oplevelsen af en rutsjebane af følelser fra hjertevarme og glæde til nedtrykthed og lede på et splitsekund, som følge af én kommentar. Én kommentar fyldt med fordomme, had og intolerance blot pga. mine anderledes træk end de fleste. Nu er jeg blevet én af de “udlændinge”, som tilsyneladende skal føle sig underlegne og mindreværdig.

Jeg har dansk statsborgerskab og føler mig pæredansk, hvilket jeg er stolt over. Jeg er for øvrigt også stolt over, at være en “udlændinge” og ved nærmere eftertanke foretrækker jeg, at være en af de “udlændinge”, hvor en ældre kvinde med mere end 70 års “erfaringer” her i livet, burde vide bedre!

“Jeg skaber ikke mig selv. Jeg vælger mig selv”

Søren Kierkegaard
Glædelig jul og et godt nytår.

 

 

 

2 kommentarer til “Ordet er frit:
Én af de “udlændinge”” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Ordet er frit:
Én af de “udlændinge””

 • Karsten Poulsen

  Som “pæredansk” undskylder jeg på vores vegne. Du har ganske ret, der er desværre nogen (mange?) i vores samfund som ingen forståelse eller tolerance har overfor noget eller nogen, blot man ser eller taler en smule anderledes. Ryst på hovedet af vores uvidenhed og intolerance, men hav ikke ondt af os, vi fortjener de stød vi får, når vi opfører så dårligt.

  Jeg håber og ønsker at, det er de ganske få der gør sådan og håber det primært finder sted her i udkantsdanmark. Jeg håber ikke det er generelt at vi er sådan, shame on us.

  Vær stolt af den du er og ryst på hovedet af dem der er så indskrænket.

  Godt Nytår.

 • Jeg ved ikke, hvor udbredt og rodfæstet den form for diskriminering er blevet, og håber at det er langt fra normen. Jeg tror dog, at det er vigtigt, at vi har modet til at konfrontere den. Det vil måske give os en chance for at kigge indad og konfrontere vores egne fordomme, hvilket jeg formoder, kan være sundt og gavnligt for os alle.

  Tak for de opmuntrende ord, som kan gøre hele forskellen.

  ”Smerten du føler i dag, er styrken du vil føle i morgen. Hver udfordring du møder, er en mulighed for vækst” – Ukendt

  Godt Nytår!.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger