2014 bliver et historisk godt år for trafiksikkerheden

2014 bliver et historisk godt år for trafiksikkerheden

23. december 2014 - kl. 0:38 - af

trafik-forsideÅret er nu så fremskredent, at det kan konstateres, at 2014 bliver et af de allerbedste i historien rent trafiksikkerhedsmæssigt. Der er dog fortsat udfordringer, hvis målet om endnu færre trafikdræbte skal nås, lyder det fra Vejdirektoratet, Trafikstyrelsen, Politiet og Rådet for Sikker Trafik.

De foreløbige prognoser fra Vejdirektoratet tyder på, at antallet af danskere, der mister livet på vejene i år, ender på lige omkring 170.

Det vil være et klart fremskridt i forhold til 2013, hvor 191 mennesker omkom i trafikken. Samtidig ser det ud til at blive i nærheden af rekordåret 2012, hvor der var 167 trafikdræbte, hvilket var det laveste tal, siden man begyndte at føre statistik på området.

Fremgangen skyldes indsatser på mange områder. Der er bl.a. kommet ny lovgivning med skærpede straffe for spritkørsel, vejene er blevet mere sikre, politikontrol får flere til at overholde fartgrænserne, ny sikkerhedsteknologi gør bilerne mere sikre og målrettede kampagner er med til at ændre trafikanternes adfærd.

Færre skal miste livet i trafikken
I 2014 er der sket et fald i antallet af dræbte cyklister og unge, og blandt fodgængere er der ligefrem tale om et markant fald. Antallet af dræbte i ulykker med personbiler er stort set uændret på landsplan.

Færdselssikkerhedskommissionen har en målsætning om, at vi i år 2020 skal ned på maksimalt 120 trafikdræbte personer om året. Hvis det mål skal nås, kræver det indsatser på mange områder.

“Faldet i antallet af dræbte i forhold til sidste år er glædeligt. Men vi har stadig et vigtigt stykke arbejde foran os med at forbedre sikkerheden på vejene,” siger afdelingsleder Marianne Foldberg Steffensen fra Vejdirektoratets Trafiksikkerhedsafdeling.

I Vejdirektoratet skal fortsætte vores lange, seje træk med at udrydde sorte pletter, foretage ombygninger og i det hele taget gøre vejene mere trafiksikre. Samtidig skal vi også tænke i nye måder at optimere trafiksikkerheden på. Vejdirektoratet vil i 2015 blandt andet indføre tiltag mod højresvingsulykker. Ligesom vi vil tage nye værktøjer i brug for at forbedre de statistiske analyser af trafikulykker på de danske veje.

Mere fartkontrol skal redde liv
I 2015 vil Politiet fortsat have fokus på for høj fart, uopmærksomhed, spritkørsel og brugen af sikkerhedssele. Især for høj fart er skyld i mange alvorlige ulykker på vejene, og derfor bliver det et højt prioriteret område.

Flere undersøgelser har vist, at for høj fart stadig koster mange liv på vejene. Derfor øger vi fartkontrollen specielt i de områder, hvor der sker mange fartulykker. Med udgangspunkt i et forstærket analysearbejde sætter vi også mere målrettet ind overfor spritkørsel, uopmærksomme trafikanter og dem, der kører uden sele, da det kan være med til at redde liv“, siger Jørn Pakula Andresen, vicepolitiinspektør, Rigspolitiets Færdselscenter.

Teknologien kan gøre trafikken mere sikker
På den teknologiske front er der sket en enorm udvikling hen over årene. Bilerne har i dag sikkerhedsudstyr, der for få år siden blot var noget, man drømte om. Mange nye biler og selv små biler kan i dag holde øje med trafikken og nødbremse, hvis der opstår en farlig situation.

Ny teknologi vil gøre trafikken mere sikker. Der sker i øjeblikket en rivende udvikling, hvor sikkerhedsteknologi i køretøjerne kan være med til at forebygge, at ulykkerne sker. Det er vigtigt, at bilkøberne ved, at når de skal købe ny bil, så betyder det meget for deres sikkerhed, at de for eksempel vælger biler med fem stjerner i Euro NCAP-test“, siger Carsten Falk Hansen, direktør i Trafikstyrelsen.

Danmark i Europæisk top
Sammenlignet med flere andre europæiske lande, ligger Danmark nu i den europæiske elite på trafiksikkerhedsområdet. Forklaringen er en målrettet og mangesidig indsats gennem flere år, hvilket vi nu høster frugterne af. Men der er stadig udfordringer, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.

I over 90% af ulykkerne er trafikanternes adfærd en medvirkende forklaring på, at det går galt. Selv om der er sket et fald i antallet af dødsulykker med cyklister og unge, er de stadig overrepræsenterede i trafikulykker. Blandt bilisterne er der også udfordringer, da der stadig sker for mange ulykker på grund af for høj fart, uopmærksomhed og spritkørsel. Det er derfor områder, som kræver en vedholdende indsats de kommende år“, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Trafikdræbte 2014

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '2014 bliver et historisk godt år for trafiksikkerheden ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER