
Afgørelse om boring efter skifergas
19. december 2014 - kl. 0:34 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planloven og miljøvurderingsloven ang. klager over Frederikshavn Kommunes afgørelse i juni i år om tilladelse til en efterforskningsboring efter skifergas vest for Dybvad.
Afgørelsen omfatter lokalplan, kommuneplantillæg, VVM-redegørelse samt VVM-tilladelse.
Natur- og Miljøklagenævnet har haft 6 klager til behandling vedrørende plangrundlaget og VVM-redegørelsen og miljørapporten. Klagerne kommer fra beboere i området samt forskellige foreninger og organisationer, herunder Danmarks Naturfredningsforening og Greenpeace.
Eksempelvis anfører Greenpeace i sin anke, at der hverken i den oprindelige eller den let rettede udgave af VVM-redegørelsen og miljørapporten er fremlagt tilstrækkelig og fyldestgørende dokumentation for den vurdering, der er foretaget af efterforskningsboringens påvirkning af miljø og sundhed fra naturlig radioaktivitet.
En nabo peger på, at der vil komme langt flere tunge lastbiler til og fra borepladsen, hvorved støjgener ikke kan overholdes. Det anføres, at de støjdæmpende foranstaltninger, der etableres, herunder støjvolde og støjdæmpende afskærmning ved generatorer er utilstrækkelige, idet de støjdæmpende foranstaltninger
kun etableres mod vest og nord, og derved ikke får nogen betydning for folk, som bor øst for borepladsen.
Af afgørelsen fremgår det, at et enigt Natur- og Miljøklagenævn ikke kan give medhold i klagerne. Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. En eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen.
Natur- og Miljøklagenævnet understreger, at klagerne primært er behandlet ud fra retlige spørgsmål, hvorfor nævnet ikke har taget stilling til, om efterforskningsboringen er hensigtsmæssig eller ønskværdig.
Af sagsakterne fremgår bl.a., at den efterfølgende indvinding af skifergas er en forudsætning for, at Total E&P og Nordsøfonden investerer mere end 1/4 milliard kroner i efterforskningsboringen alene.
Hele Natur- og Miljøklagenævntes afgørelse kan læses via dette link
http://nmkn.dk/media/129487/nmk-33-02599.pdf
Total og Nordsøfonden, der står for boringerne ved Dybvad, har oprettet en hjemmeside, hvor man beskriver, hvorledes arbejdet skrider frem på borepladsen. Der kan linkes herfra:
Tekst af Per Rye
2 kommentarer til “Afgørelse om boring efter skifergas” under annoncerne.
Natur- og Miljøklagenævnet erkender dog, “at det ville have været hensigtsmæssigt, at kommunen i VVM-redegørelsen og miljørapporten havde uddybet håndteringen og opbevaring af det lavradioaktive affald fra efterforskningsboringen frem til transporten til Dansk Dekommisionering”.
Det fremgår af VVM-redegørelsen for skifergas efterforskningsboringen ved Dybvad, at “Total skal ansøge SIS om håndtering og opbevaring af radioaktivt materiale og ansøgningen skal indeholde denne plan for strålebeskyttelse. SIS udsteder en tilladelse, hvis det er behørigt demonstreret, at der informeres om de mulige risici og tages passende forholdsregler ud fra en specifik bedømmelse af risici for ekstern og intern bestråling fra radioaktive stoffer i fast, flydende eller luftform – herunder radon.”
Greenpeace mente og mener stadig, at det er uacceptabelt, at resultatet af denne proces (ansøgning fra Total og tilladelse fra SIS) ikke forelå inden og derfor ikke indgår i VVM-redegørelsen. Mon offentligheden får mulighed for at se og vurdere en sådan ansøgning og eventuel tilladelse, inden efterforskningsboringen starter?
Tarjei Haaland, Greenpeace
Stop dog det hykleri med det skifertags, det er bare prøveboringer!