Afgørelse om boring efter skifergas

Afgørelse om boring efter skifergas

19. december 2014 - kl. 0:34 - af

Skifergas_600x250Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planloven og miljøvurderingsloven ang. klager over Frederikshavn Kommunes afgørelse i juni i år om tilladelse til en efterforskningsboring efter skifergas vest for Dybvad.

Afgørelsen omfatter lokalplan, kommuneplantillæg, VVM-redegørelse samt VVM-tilladelse.

Natur- og Miljøklagenævnet har haft 6 klager til behandling vedrørende plangrundlaget og VVM-redegørelsen og miljørapporten. Klagerne kommer fra beboere i området samt forskellige foreninger og organisationer, herunder Danmarks Naturfredningsforening og Greenpeace.

Eksempelvis anfører Greenpeace i sin anke, at der hverken i den oprindelige eller den let rettede udgave af VVM-redegørelsen og miljørapporten er fremlagt tilstrækkelig og fyldestgørende dokumentation for den vurdering, der er foretaget af efterforskningsboringens påvirkning af miljø og sundhed fra naturlig radioaktivitet.

En nabo peger på, at der vil komme langt flere tunge lastbiler til og fra borepladsen, hvorved støjgener ikke kan overholdes. Det anføres, at de støjdæmpende foranstaltninger, der etableres, herunder støjvolde og støjdæmpende afskærmning ved generatorer er utilstrækkelige, idet de støjdæmpende foranstaltninger

kun etableres mod vest og nord, og derved ikke får nogen betydning for folk, som bor øst for borepladsen.

Af afgørelsen fremgår det, at et enigt Natur- og Miljøklagenævn ikke kan give medhold i klagerne. Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. En eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen.

Natur- og Miljøklagenævnet understreger, at klagerne primært er behandlet ud fra retlige spørgsmål, hvorfor nævnet ikke har taget stilling til, om efterforskningsboringen er hensigtsmæssig eller ønskværdig.

Af sagsakterne fremgår bl.a., at den efterfølgende indvinding af skifergas er en forudsætning for, at Total E&P og Nordsøfonden investerer mere end 1/4 milliard kroner i efterforskningsboringen alene.

Hele Natur- og Miljøklagenævntes afgørelse kan læses via dette link

http://nmkn.dk/media/129487/nmk-33-02599.pdf

Total og Nordsøfonden, der står for boringerne ved Dybvad, har oprettet en hjemmeside, hvor man beskriver, hvorledes arbejdet skrider frem på borepladsen. Der kan linkes herfra:

http://www.skifergas.dk/

Tekst af Per Rye

 

2 kommentarer til “Afgørelse om boring efter skifergas” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Afgørelse om boring efter skifergas”

  • Natur- og Miljøklagenævnet erkender dog, “at det ville have været hensigtsmæssigt, at kommunen i VVM-redegørelsen og miljørapporten havde uddybet håndteringen og opbevaring af det lavradioaktive affald fra efterforskningsboringen frem til transporten til Dansk Dekommisionering”.

    Det fremgår af VVM-redegørelsen for skifergas efterforskningsboringen ved Dybvad, at “Total skal ansøge SIS om håndtering og opbevaring af radioaktivt materiale og ansøgningen skal indeholde denne plan for strålebeskyttelse. SIS udsteder en tilladelse, hvis det er behørigt demonstreret, at der informeres om de mulige risici og tages passende forholdsregler ud fra en specifik bedømmelse af risici for ekstern og intern bestråling fra radioaktive stoffer i fast, flydende eller luftform – herunder radon.”
    Greenpeace mente og mener stadig, at det er uacceptabelt, at resultatet af denne proces (ansøgning fra Total og tilladelse fra SIS) ikke forelå inden og derfor ikke indgår i VVM-redegørelsen. Mon offentligheden får mulighed for at se og vurdere en sådan ansøgning og eventuel tilladelse, inden efterforskningsboringen starter?
    Tarjei Haaland, Greenpeace

  • Stop dog det hykleri med det skifertags, det er bare prøveboringer!

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Afgørelse om boring efter skifergas' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER