Skattefri gevinst til vindmøllenaboer

Skattefri gevinst til vindmøllenaboer

15. december 2014 - kl. 0:01 - af

Vindmoeller_600x250Ved opstilling af nye vindmøller er opstilleren forpligtet til at udbyde mindst 20 % af projektet til lokale borgere. Ejerandelene skal udbydes til kostpris. Gevinsten herved er skattefri. Det fortæller BDO Skat.

Ejere af beboelsesejendomme, der ligger tæt på nye vindmøller, kan efter særlige regler kræve erstatning for det værditab, som opstillingen måtte påføre dem. Sådanne erstatninger er i langt de fleste tilfælde skattefri, da de skal behandles efter reglerne for salg af fast ejendom og derfor normalt vil være omfattet af parcelhusreglen. Det fortæller Steen Mørup, seniorskattekonsulent hos BDO Skat, i det seneste nummer af Depechen.

Naboerne har imidlertid også en anden mulighed. I den såkaldte VE-lov er det nemlig bestemt, at naboer indenfor en radius af 4,5 km fra vindmøllerne skal have adgang til at købe op til 20 % af projektet til kostpris. Altså med en indbygget rabat i forhold til den pris, som de øvrige 80 % bliver solgt til. Under visse omstændigheder kan også personer, der bor længere væk, være berettiget til at købe andele til kostpris, fortæller Steen Mørup.

Den særlige rabat på købsprisen er skattefri for naboerne. Det har skatterådet fastslået i et bindende svar. Skattefriheden skyldes, at køberetten ikke opfylder betingelserne for at være en finansiel kontrakt og derfor ikke er omfattet af reglerne i kursgevinstloven.

Den omstændighed, at naboerne kan købe andelene med rabat, er selvsagt ingen garanti for, at investeringen også på den lange bane giver overskud. Men mulighederne er dog så absolut til stede.

Hvis det på sigt viser sig, at vindmøllen kan sælges med gevinst, afhænger de skattemæssige konsekvenser af, om naboerne løbende har valgt beskatning efter den såkaldte skematiske model. I så fald er også gevinsten ved salget skattefri, da der er tale om et privat aktiv.

Den skematiske metode indebærer, ifølge BDO Skat, at investoren kun skal betale skat af 60 % af den del af den årlige bruttoindkomst, der overstiger 7.000 kr. Til gengæld kan der ikke fratrækkes udgifter forbundet med driften, herunder afskrivninger.

Har naboerne derimod valgt beskatning efter regnskabsmetoden, og altså opgjort resultatet af vindmøllevirksomheden efter skattelovgivningens almindelige regler, bliver gevinsten ved salget skattepligtig, da der i denne situation er tale om et salg af et virksomhedsaktiv, fortæller Steen Mørup.

Af Claus Forrai, finansbureauet.dk

Læs flere nyheder fra FinansBureauet her

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skattefri gevinst til vindmøllenaboer' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER