Sæby Apotek: Giv din mave en god jul

Sæby Apotek: Giv din mave en god jul

14. december 2014 - kl. 0:31 - af

apo1 600x250Julefrokosterne og de store julemiddage står for døren. I Danmark er der tradition for fed mad og alkohol til de store måltider. Det er ikke altid en god ide, at få så meget fedt og alkohol, uden også at få nok af fibre fra f.eks. brød, grøntsager og frugt. Det kan gøre maven og hele kroppen utilpas, man kan opleve kvalme, sure opstød, oppustethed og forstoppelse, når man har været ombord i en stor julefrokost. Årsagen hertil er at fede fødevarer opholder sig længere tid i mavesækken end andre, og alkohol nedsætter forbrændingen af fedt. Maven når simpelt hen ikke at nedbryde maden inden den går videre i tarmsystemet, og det giver forhøjet fedt i blodet, øget frigivelse af fordøjelsesenzymer og –hormoner, Det kan gøre dig utilpas.

Forsøg at afbalancere julefrokosten med mavevenlige fibre fra groft brød, grøntsager og frugt før og under måltidet. Det giver maven noget at arbejde med og giver samtidig bedre betingelser for de gode bakterier, som vi har i vores tarmsystem. Husk også at drikke godt med vand både før og under måltidet.

Desværre indebærer julens måltider også en risiko for maveinfektioner med smitte af virus. Forebyg dette ved at have en god håndhygiejne, og har man selv været syg, så lad være at gå til en buffet, da f.eks. roskildesyge smitter i op til to dage efter symptomerne er slut.

Er uheldet ude, og løber man ind i en gang tynd mave, findes der i dag to forskellige behandlingsmetoder. Den ene nedsætter tarmenes bevægelser, og dermed bremser de tynde afføringer, den anden og for nylig introduceret i Danmark lægger et lag på indersiden af tarmvægen, således bakterierne hurtigere ledes ud af kroppen. Samtidig kan behandling med gode mælkesyrebakterier være med til at genopbygge den sunde og nødvendige tarmflora.
Er det endt med sure opstød, kan et syreneutraliserende lægemiddel, eventuelt med skumdæmpende effekt være en god hjælp i den akutte fase.

Vi lister lige et par gode råd op, og ønsker så i øvrigt en god week-end.

  • Vask hænder, før du går til en buffet eller til bords
  • Vask hænder efter hvert toiletbesøg
  • Brug serveringsgrej, og spis/tag ikke mad med fingrene
  • Hold om serveringsgrejet med en serviet
  • Hold om ”skær selv brød” med et klæde når du skærer.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæby Apotek: Giv din mave en god jul' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER