Byfornyelseslov med bedre støtte til landsbyerne
13. december 2014 - kl. 0:09 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Med den netop vedtagende byfornyelseslov kan kommunerne fremover mere målrettet hjælpe landsbyer, som kæmper med forfald, og så er der ekstra til forsamlingshusene
Et bredt flertal i Folketinget har netop vedtaget en ny byfornyelseslov, der giver kommunerne endnu bedre mulighed for at rydde op i og forskønne de mindre byer og dermed sætte ind med en målrettet indsats i de konkrete områder, hvor der er problemer, og hvor tilpasning og udvikling ikke sker af sig selv.
Med loven bliver der for det første prioriteret en større del af midlerne til de mindre byer, og samtidig kan kommunerne nu få dækket hele 60 procent af omkostningerne til nedrivning ikke kun af forfaldne boliger, men også til nedrivning af boliger, som er kondemnable.
Med loven i hånden kan kommunerne nu også få støtte til at opkøbe og nedrive tomme erhvervsejendomme, som ligger og skæmmer i de mindre byer med 3.000-10.000 beboere.I det hele taget sikrer lovforslaget, at der tænkes nyt i forhold til tomme bygninger, som skæmmer, og derfor giver loven nu mulighed for at yde økonomisk støtte til midlertidig brug af tomme grunde og erhvervsejendomme.
”Tomme rønner er ødelæggende for udviklingen af vores landsbyer, og derfor er det en hovedprioritet, at vi hele tiden har midler til at rydde op. I min tid som minister har vi øremærket 75 millioner kroner hvert år af by- og områdefornyelsesmidlerne til de mindre byer. Dertil kan man lægge de 400 millioner til nedrivning i 2014 og 2015 og forlængelsen af ordningen til og med 2020. Med den ny lov sikrer vi, at kommunerne kan bruge de mange penge , også når det handler om nedrivning af sundhedsfarlige boliger, og vel at mærke kun selv betale 40 pct. af regningen” siger minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen.
Med byfornyelsesloven bliver der også mulighed for at støtte istandsættelse af forsamlingshuse i langt højere grad end nu. Samtidig er der en række tiltag for de store byer, hvor der blandt anden er sikret midler til at bruge byfornyelse i nyere byområder, og så kan andelsboliger fremover få betalt halvdelen af deres renovering, hvor de i dag kun kan få 25 procent.
”Vi har stadig rigtig mange andelsboliger, hvor der ikke er bad, og wc’et er på bagtrappen. Det er ofte folk med lave indkomster, der bor her, derfor er det vigtigt for mig, at vi nu giver dem en endnu bedre mulighed for at få en lejlighed med de helt basale nødvendigheder,” siger Carsten Hansen.
Læs mere om byfornyelse her
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Byfornyelseslov med bedre støtte til landsbyerne ' til en bekendt