Udredningsret skærer uger af ventetid

Udredningsret skærer uger af ventetid

12. december 2014 - kl. 12:38 - af

Sygehus_600x250Patienter får hurtigere udredning på de nordjyske sygehuse. Mange afdelinger har hugget flere uger af ventetiden på patientens første undersøgelse, og mange flere vil gøre det samme, siger cheflægerne.

Sundhedsvæsenet er ved at omorganisere sig, så patienter får hurtigere diagnose.

Udredningspatienter er forholdsmæssigt 10 procent af den samlede patientgruppe. Udredningsretten har sikret disse patienter nogle rettigheder, som mange andre patienter allerede har i kraft af, at de er akutte patienter eller patienter i et pakkeforløb med hjerte- eller kræftsygdomme.

Hurtigere udredning
Patienters ret til udredning inden for 30 dage har medført sænkede ventetider på mange afdelinger i Nordjylland.

På børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital, er der etableret et ambulatorieforløb mere med både læger og sygeplejersker, og 1. januar ansættes yderligere en læge og sygeplejerske, som øger kapaciteten yderligere. Rygkirurgien har etableret et yderligere ambulatorium, og det har medført et fald i ventetiden fra 30 uger i november til 16 uger i december. Ventetiden i 2013 var omkring 100 uger. I geriatrien udreder man nu alle patienter inden for 30 dage.

– Sundhedsvæsenet har ændret sig med indførsel af udredningsret. Vi udreder patienter hurtigere, finder hurtigere frem til, hvad patienter fejler og får dem behandlet. Det har været et stort skifte for sygehusene. Vi kan vise mange gode resultater, men vi vil gerne have endnu flere gennem udredning på eget sygehus, siger Morten Noreng, lægefaglig direktør, Aalborg Universitetshospital.

Sundhedsfaglig direktør, Jens Winther Jensen, mener ligeledes, at der skal flere patienter gennem hurtig udredning på de nordjyske sygehuse, så man mindsker antallet af viderehenvisninger:

– Patienterne har gavn af udredningsretten, som sikrer hurtigere undersøgelser og dermed mulighed for hurtigere diagnose. Vi arbejder hastigt på, hvad der skal til for at få endnu flere patienter igennem hurtig udredning på Regionens egne sygehuse, siger Jens Winther Jensen.

Patienter får reel valgmulighed
De nyeste tal fra Statens Serum Institut for monitorering af ventetider på udredning viser for 3. kvartal 2014, at hele landet udreder 60 procent af patienterne inden for 30 dage, mens Nordjylland ligger på 49 procent.

Hvis et nordjysk sygehus ikke kan tilbyde behandling inden for 30 dage, får patienten brev med et konkret alternativt tilbud, som patienten kan benytte sig af. Det er kun hver femte patient, der gør brug af det.

– Vi tilbyder undersøgelse inden for 30 dage, og kan vi ikke overholde den maksimale ventetid, kan vi give næsten alle patienter et alternativt tilbud. Det giver patienterne en reel valgmulighed, siger Jens Winther Jensen.

At der på landsplan gennemsnitligt udredes flere patienter end i Nordjylland inden for de 30 dage kan skyldes, at statistikken er præget af, at Region Nordjylland har forholdsmæssigt flest registreringer i forhold til de øvrige regioner:

– Nordjylland tegner et meget reelt og retvisende billede af, hvordan det går med udredning af patienterne. Vi har fokuseret på at få sygehusene til at registrere flest mulige patienter, så vi har et reelt indtryk af, hvad vi skal gøre bedre og arbejde med, siger Jens Winther Jensen, sundhedsfaglig direktør.

Region Nordjylland vil blandt andet arbejde med LEAN-projekter i de afdelinger, der har de længste ventetider.

På mandag 15. december holder Region Nordjylland et seminar for Regionens læger og klinikledelser, hvor deltagerne vil tale om planlægningsværktøjer, læringen af LEAN, hvordan praksis kan spille med og konkrete eksempler gennemgås.

Yderligere informationer

Nyeste data
Monitorering af udredningsret foretages af Statens Serum Institut, og de nyeste data for 3. kvartal 2014 kan findes på sundhed.dk

Tallene skal fortolkes med varsomhed, da de bygger på en ny moniteringsmodel samt registreringspraksis i regionerne, som fortsat er under indfasning.

Fakta om udredningsret
Indført 1. september 2013: Alle somatiske patienter skal inden for 30 dage efter, at henvisningen er modtaget på et hospital være udredt eller sygdom afkræftet, såfremt det er fagligt muligt. Hvis det ikke er fagligt muligt, får patienten en udredningsplan med oplysninger om det videre forløb.

1. september 2014 blev udredningsret ligeledes indført for psykiatriske patienter, hvor udredningen skal gennemføres inden for to måneder.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Udredningsret skærer uger af ventetid' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger