Klar til storm og rusk?<br>…

Klar til storm og rusk?

10. december 2014 - kl. 0:01 - af

Stormskade_600x250Vinteren er stormenes og orkanernes tid i Danmark. Så benyt muligheden nu til at gøre huset klar til storm og rusk, inden stormen rammer, lyder rådet fra GF Forsikring i Frederikshavn og Hjørring.

 

De kommende måneder er de mest stormomsuste i Danmark. Siden 1950 har 77 klassificerede storme eller orkaner ramt landet; heraf 48 eller 62 procent i vintermånederne. Derfor er det nu, at man bør gå sit hus efter fra kælder til kvist, så man ved, at det er parat til at stå prøven, når stormvejret rammer.

– Man kan undgå skader på sit hus, hvis man går det efter, før stormsæsonen sætter ind. Eksempelvis bør man se efter, at ingen tagplader eller tagsten er løse. Sternbrædder, skodder og andre dele, der i værste fald kan rives løs i en storm, bør man også lige gå efter, så man ved, at de er fastgjort ordentligt, fortæller Birthe Jensen, forretningsfører hos GF Nord.

Flyvske trampoliner og havemøbler
I dag er havetrampoliner blevet hvermandseje hos de danske børnefamilier, men desværre glemmer mange at fastgøre trampolinen forsvarligt. Det betyder, at hvis stormen rammer, så får trampolinen meget nemt ‘vinger’.

– Igennem årene er der flere, der anmelder at de har fået naboens eller genboens havetrampolin ind i udestuen eller bilen. Så sørg for at fastgøre trampolinen forsvarligt både for din egen og dine naboers skyld. Det samme gælder i øvrigt havemøbler og parasoller og andre ting, man har brugt hen over sommeren, siger Birthe Jensen og fortsætter:

– Vokser der træer tæt på huset, så bør man også beskære og fjerne de grene, der kan knække og gøre skade på bygning eller tag.

Forsikringen dækker
Det er vindhastigheden på skadestidspunktet, der afgør, om der har været tale om en storm. Husforsikringen dækker som udgangspunkt skader på boligen, som skyldes storm, hvis der har været vindstød på over 17,2 m/sek. Udover den direkte stormskade, dækker forsikringen også en nedbørsskade, der er en umiddelbar følge af stormskade på bygningen.

– Men husk at forsikringen kun dækker stormskader, hvis boligen er forsvarligt vedligeholdt, og hvor skaden ikke skyldes en fejlkonstruktion. Det gælder derfor om, løbende at holde øje med og vedligeholde huset, så huset er i form til at kunne modstå stormen, slutter Birthe Jensen.

Storm
Forsikringsmæssigt er der tale om storm, når vindstyrken er mindst 17,2 m/s (vindstyrke 8)

Kan vindstyrken forsikringsmæssigt betegnes som storm, dækker hus-/sommerhusforsikringen. Indboforsikringen dækker skade på indbo, som følge af en dækningsberettiget stormskade på husforsikringen. Undtaget er dog skade på indbo, der befinder sig uden for bygning.

Gode råd:

Før:
Fjern eller fastspænde løse genstande udenfor huset (Parasol, havemøbler, trampoliner osv.). Knækkede eller visne grene bør fjernes. Luk porte, døre og vinduer. Ved nybygning eller større udvendig reparationsarbejde: fastgør presenninger, tjek stilladser, afstiv byggematerialer og nyopførte konstruktioner, der bliver påvirket af vinden.

Under:
Hvis taget skades, så fjern de indbogenstande, der kan blive skadet, hvis det begynder at regne eller sne.

Man skal ikke begynde at afdække et skadet tag mens det stormer – det kan være livsfarligt.

Sker der alvorlig skade på huset, så ring efter hjælp hos det lokale beredskab (112). Har man tegnet abonnement hos et redningskorps, kan man vælge at ringe til dem.

Er man i tvivl om, hvad man bør gøre, kan man kontakte sit forsikringsselskab.

Efter:
Dæk ituslåede vinduer med træplader, plastik eller andet materiale, der kan holde vind og regn ude.

Luk huller i taget eller få dem dækket over med presenning. Er der udsigt til nedbør, så flyt de indbogenstande, der er umiddelbart under huller i taget, så der ikke sker vandskade.

Har der været/er der strømsvigt, så tjek fryseren. Forsikringen betaler rimelige og nødvendige udgifter til midlertidig reparationer, der kan forebygge yderligere skader. Husk at gemme kvitteringer for de udgifter, der har været til nødreparationer. Tag fotografier af det, der er ødelagt.

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Klar til storm og rusk?
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER