Nordjyske cyklister ser lyset<br>…

Nordjyske cyklister ser lyset

3. december 2014 - kl. 9:23 - af

600x250 Politi0De kommende vintermåneder udfordrer på flere måder de mange nordjyske cyklister.

 

– Myndighederne stiller i dag større krav til cyklens lygter end tidligere. De nyeste regler betyder blandt andet, at det er slut med små diodelygter, der dingler i en elastik fra styr eller bagagebærer og peger ned i jorden, fortæller Birthe Jensen, fra GF Forsikring i Frederikshavn og Hjørring.

De nye regler for cykellygter
– Nu skal lygtens lys kunne ses 300 meter væk – og det uanset, om det er forlygte eller baglygte, påpeger Birthe Jensen. De nye regler, som er udstedt af Trafikstyrelsen, trådte i kraft for to år siden og indebærer desuden:

Baglygterne skal være monteret, så de lyser ret bagud, mens særligt kraftige forlygter gerne må lyse skråt nedad. Det væsentlige er, at lygterne ikke lyser ned i jorden.

En cykellygte skal være tydeligt synlig på mindst 300 meters afstand uden at virke blændende. 300 meters reglen er dog en tommelfingerregel – hvis det f.eks. er tåget, kan lygten selvfølgelig ikke ses på 300 meters afstand. Lygten skal desuden være synlig fra siden.

Forlygten må gerne lyse gult, hvidt eller blåligt. Hvis den lyser gult, må den ikke blinke. Hvis den lyser hvidt eller blåt, må den dog gerne blinke. Hvis lygten blinker, skal den gøre det med mindst 120 blink i minuttet.

Baglygten skal lyse rødt. En baglygte må også gerne blinke. Det skal i så fald også ske med mindst 120 blink pr. minut.

Fælles for både for- og baglygten er, at de skal kunne lyse i fem timer ved fem graders varme, hvilket de færreste nok er klar over, slutter Birthe Jensen.

Dyrere at være glemsom
Ud over at de nye lygtekrav giver bedre trafiksikkerhed for cyklisterne, er det også blevet dyrere for cyklisterne at glemme de nye regler. Nu koster det 700 kroner i bøde at køre cykel uden at følge de nye regler.

– Mit bedste råd er at købe nogle ordentlige lygter og tjekke dem grundigt, så man er sikker på, at de virker. Priserne for cykellygter varierer naturligvis i forhold til kvalitet, men de kan faktisk anskaffes fra 40 kr. og opefter, hvilket jo er noget billigere end de 700 kr. i bøde, siger Birthe Jensen med et smil.

Lys på flere
Tilbage i efteråret sidste år gennemførte Cyklistforbundets medlemmer over hele landet en lygtetælling, en registrering af hvor mange cyklister, der brugte lys på cyklen. Ud af de godt 11.000 cyklister, der blev registreret, brugte 87 procent lygter. For ti år siden var det kun tre ud af fire cyklister, der havde lys på cyklen.

Generelt har danskerne tydeligvis ikke problemer med at finde de rigtige lygter frem – heller ikke selvom, der er kommet nye regler. Med de nye lygteregler er standarden og sikkerheden hævet, og kombinationen af nye regler og gode lygtevaner kan i sidste instans redde liv.

Fakta
Udbuddet af cykellygter på det danske marked er stort og kvaliteten varierer. Her er et bud på to gode løsninger:

1) Fastmonteret

For dem, der cykler meget også i de mørke måneder kan fastmonterede lygter være løsningen. Og netop for børnene og de glemsomme voksne, kan de fastmonteret være en fordel. Typisk kan baglygten være integreret i bagagebæreren og forlygten kan fastmonteres på forskærmen.

2) Magnetlygter

Magnetlygter er en rigtigt god idé, hvis man vil have en lygte, der bare virker. De sidder fast på cyklen ved hjulene, lyser hele tiden, og man slipper for at skifte batterier.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjyske cyklister ser lyset
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER