Ugens klumme: <br>Masser af kontanter

Ugens klumme:
Masser af kontanter

29. november 2014 - kl. 0:05 - af

Soeren-Visti_600x250Fuglene synger muntert under en blå forårshimmel her i slutningen af april måned, mens Søren og Ellemann afslappet og uanfægtet – Søren i sin lysebrune kakiskjorte fra militærets overskudslager og Ellemann i en nobel blå skjorte med pressefolder og mørke ærmeholdere – går hen ad Christian Pedersens Vej med kurs mod Boechsvej.

Den unge mand, der netop er fyldt 23 år og hans ældre kollega, der er i slutningen af halvtredserne, har hver en lædertaske i hånden. De hilser pænt på de Sæby-borgere, der er ved at rydde op i haverne efter vinteren, der havde været lang og kold i 1979/80. Ingen – ud over de to SiD-ansatte – har tilsyneladende nogen ide om, hvad der er i taskerne. Og godt for det, for hvis der havde været folk i området med onde hensigter, kunne denne fredelige formiddag ellers let have endt grueligt galt.

Det umage par kommer nemlig lige fra Sparekassen, hvor de i en times tid har siddet og talt penge op: præcis 872.739,- kr. i alt – i gode brugte danske sedler og mønter.

Ellemann Nielsen, der er kontorbestyrer i fagforeningen, og derfor er ansvarlig for Arbejdsløshedskassens drift og for udbetaling af dagpenge, har gennem en specialdesignet regnemaskine udarbejdet en præcis liste over hvor mange 500-kronesedler, 100-kronesedler, halvtredsere, tyvere, tiere, femkroner, tokroner og enkroner der skal være, og har dagen i forvejen over telefonen afgivet sin bestilling til Sparekassen. Her torsdag formiddag kl. 10 kan pengene så afhentes, men skal først lige tælles efter. Derfor har Ellemann og Søren siddet en lille times tid i et aflukket lokale i Sparekassen med gummidupper på fingrene og talt penge, hvorefter de havde kvitteret for modtagelsen af beløbet.

Det var ikke hver gang beløbet var så stort. SiD udbetalte dagpenge hver anden uge, men på denne sidste torsdag i april var der – ud over understøttelse til små tohundrede ledige, der fik penge hver 14. dag – også den månedlige udbetaling til den hastigt voksende skare på 60-70 af afdelingens omkring 1000 medlemmer, der havde valgt at benytte sig af den nye efterlønsordning, der var trådt i kraft året i forvejen.

Efterlønsordningen var oprindeligt af den daværende SV-regering designet til at hjælpe den nedslidte del af arbejdsstyrken til en værdig aftrædelse, inden helbredet for alvor gjorde arbejdslivet til en pine for mange af de arbejdsfolk, der for manges vedkommende måske havde slidt med hårdt fysisk arbejde siden konfirmationsalderen. Tanken var også, at hvis de gamle og nedslidte fik en rimelig ordning til at udtræde af arbejdsmarkedet, så ville det give plads til nogen af de alt for mange unge, der fyldte op i arbejdsløshedskøen.

Ordningen, der i øvrigt for en stor del var den lovende unge arbejdsminister – Svend Aukens – fortjeneste, blev derfor taget særdeles vel imod af arbejdsmændene i SiD. Den ufaglærte arbejder havde altid havde stået forrest i køen, når der blev anvist hårdt fysisk arbejde og uddelt fyresedler – og bagerst når lønnen eller samfundets anerkendelse herfor skulle udmøntes.

Så der var fulde håndtasker for de to fagforeningsfunktionærer i dag – og på grund af det gode vejr, havde man valgt at tage turen fra Sparekassen til Fagforeningskontoret til fods, da Ellemann havde sin bil på værksted. Og der var vel heller ikke mere end godt 500 meter i lige linje at gå – så hvad kunne der vel også ske ved det?

Og der skete da heller aldrig noget uforudset i lille søvnige og lovlydige Sæby – selv om enhver tyveknægt vel kunne få våde drømme, hvis han havde vidst, hvor let det det ville være at få fat i en lille million i klingende mønt og knitrende sedler.

Tilbage på kontoret venter formanden, Aksel Sørensen, som mener det er på tide med den formiddags øl, som de tre plejer at få en times tid før middag, og hvor verdenssituationen klares set gennem de to midaldrende mænds briller, suppleret op med ungdommens smånaive klarsyn gennem Sørens brune øjne.

Så åbnes de to kufferter og et nyt arbejde venter – og her skal facit også gerne gå op, når man er færdige.

Pengene skal i kuverter, med de enkelte medlemmers navne og personnumre – og her skal fordelingen af sedler og mønter svare til de udregninger, der er i bunden af den opgørelse, som medlemmerne kvitterer for inden pengene udleveres. De mange opgørelser er skrevet på blanketter med gennemslag i tre kopier – en hel dags arbejde for de tre SiD-folk hele den foregående dag.

Hvis ikke pengene passer når alle kuverterne er fyldt, skal der tælles om igen – noget af et molboarbejde, som de heldigvis slipper for denne torsdag.

Udbetalingen af dagpenge starter når kontoret åbner kl. 15.00, mens efterlønnerne må vente til fredag morgen.

De ledige møder personligt op og kvitterer for pengene. Nogen har konen med, der sikrer sig, at pengene nu også kommer uskadte og uden svinkeærinder den lige vej hjem til den betrængte husholdningskasse.

Men der er også et stort opland til Sæby, og SiD har altid lagt vægt på at være decentralt funderet, så derfor er der også udbetalingssteder overalt i oplandet. Så mens Aksel og Ellemann sørger for udbetalingen i Sæby, kører Søren i sin røde Fiat 128 3P – en bette smart bil på daværende tidspunkt – ud til oplandsbyerne med små aflåste trækasser indeholdende kuverterne med penge til oplandets ledige. Også disse køreture er særdeles forudsigelige for potentielle tyveknægte, men heller ikke på landevejen var der røvere at træffe!

Han afleverer kasser hos Bertha på Klydevej i Voerså, Knud på Tryvej i Thorshøj, Arne i Hørby, og sidder så selv hos Kesse i Dybvad forsamlingshus de par timer udbetalingen foregår. Herefter tager Søren ruten i omvendt rækkefølge tilbage, hvor han så samler kasserne sammen igen og kører tilbage til Sæby , hvor så uafhentede dagpenge kan hentes dagen efter.

Sådan var proceduren i de første mange år jeg var ansat hos SiD. En regelmæssig og forudsigelig rutine, der involverede på den tid utrolige mængder kontanter – lige til at gå til, for en rask tyveknægt.

Men der skete ved et guds under aldrig noget. Den slags letsindigheder ville ikke kunne foregå i dag – så på det punkt var de gode gamle dage mere gode end gamle. Enten var folk mere ærlige, eller også respekterede folk i almindelighed bare hinanden så meget, at man ikke anså det for acceptabelt at stjæle penge fra folk, der vitterligt stod manglede dem.

Det endegyldige svar på, om datidens befolkning virkelig var mere ærlig end nutidens, vil aldrig kunne gives. Men uden for diskussion er det imidlertid, at i den nye digitale verden, er det helt andre og betydeligt mere avancerede former for kriminalitet der udfoldes. Og her tages der ingen smålige hensyn!

 

En kommentar til “Ugens klumme:
Masser af kontanter” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Ugens klumme:
Masser af kontanter”

  • Et dejligt nostalgisk tilbageblik, hvem husker ikke også torsdagene ude på landet i 50erne og 60erne og langt op i 70erne, hvor de gule konvolutter med kontanter fra mejerierne til mælkeleverandørerne sad og viftede i spandlågene. Dengang var der virkelig ingen som bekymrede sig om tyveknægte.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ugens klumme:
Masser af kontanter'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER