Mogens Dalsgaard spillede og fortalte i seniorhøjskole

Mogens Dalsgaard spillede og fortalte i seniorhøjskole

20. november 2014 - kl. 0:09 - af

Klaver saebygaardRiddersalen på Sæbygaard Slot var forleden ramme om en særdeles inspirerende koncert med den internationalt kendte pianist Mogens Dalsgaard, der fortalte og spillede en række klassiske kompositioner som led i FOF-Vendsyssels seniorhøjskole.

Mogens Dalsgaard tilhører eliten af klassiske pianister med et bemærkelsesværdigt virke i ind- og udland, og han delte flittigt ud til de 50 kursister af sin formidable virtuositet på flygelet, krydret med små anekdoter fra sit spændende liv.

Mogens Dalsgaard lagde ud med at spille Edvard Griegs ”Bryllupsdag på Troldhaugen” og kunne supplere med en historie om, at han selv har haft den oplevelse at spille på flygelet i Griegs ejendom ved Bergen. Blandt andre komponister var Debussy og Chopin, hvis ”Polonaise i As-dur” henrykkede de fremmødte kursister. Mod slutningen af sit causeri spillede Mogens Dalsgaard et nummer af Dmitrij Sjostakovitj, som han havde haft den oplevelse og glæde at hilse på, da denne var i Danmark for at modtage Sonnings musikpris i 1973. Dalsgaard havde endvidere haft fornøjelse af at spille kompositionen sammen med DR’s Radiosymfoniorkester i Tivolis Koncertsal under ledelse af Sjostakovitjs søn Maxim.

Mogens Dalsgaard er født i 1942 og stammer fra Asaa. Allerede som 15-årig blev han optaget på Nordjysk Musikkonservatorium i Aalborg, og efter 3 år her søgte han optagelse på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København, hvor han bl.a. blev undervist af Herman D. Koppel og Arne Skjold-Rasmussen. Allerede som 21-årig fik Mogens Dalsgaard sin officielle debut som klaverpianist, så i år markerer han sin 50 års jubilæumsturné. I dag bor Dalsgaard sammen med sin hustru i en villa i Virum nær Furesøen.

Seniorhøjskolen i Sæby har Ninna Stoffersen som fast værtinde for arrangementerne. For nylig havde man besøg af skuespillerinden Susse Wold, og der har været foredrag om bl.a. vores forunderlige natur og om rejsekongen Simon Spies. I den forestående del af sæsonen kommer der bl.a. foredrag og beskrivelser af Vadehavet, spin og intriger på Christiansborg, islamisk kunst, den transsibiriske jernbane, dansk kvindekunst gennem 100 år, og den lokale forfatter Hans Gregersen fortæller om Holger Drachmann, inden der midt i marts sluttes af på ”verdens tag” Tibet.

FOF-Vendsyssel har tilsvarende seniorhøjskoler i alt 6 steder ud over Sæby, nemlig i Frederikshavn, Skagen, Brønderslev og Vrå samt 2 i Hjørring med samlet over 600 tilmeldte deltagere, og flere steder er der venteliste.

Hvis man har lyst at høre Mogens Dalsgaard spille Edvard Griegs ”Bryllupsdag på Troldhaugen”, kan der klikkes ind på dette link.

http://www.youtube.com/watch?v=7PzsyZR6Jt4

Tekst af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Mogens Dalsgaard spillede og fortalte i seniorhøjskole' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER