Apoteket informerer om international lungedag

Apoteket informerer om international lungedag

16. november 2014 - kl. 0:01 - af

apo1 600x250Onsdag d. 19 november er der International Lungedag. På denne dag sætter Lungeforeningen og en række offentlige og private institutioner fokus på lungesygdomme.

To af de hyppigste lungesygdomme  er KOL ( Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) og Astma.
Astma er en folkesygdom, som desværre rammer flere og flere. Den viser sig ved vejrtrækningsbesvær, og ses ikke sjældent i forbindelse med allergi.
Astma kan langt hen ad vejen behandles med medicin, og det er da også et af de meget omfattende områder af medicinforsyningen. I princippet har man to slags medicin til astma nemlig lægemidler, som udvider luftrør (β2-agonister), og derved gøre passagen lettere, og lægemidler  (Steroider) som behandler den inflammation (ikke bakteriel betændelse), som er i luftvejene, og som gør dem mindre fleksible.
Når man indleder en astmabehandling, starter man ofte med at give et inhalationslægemiddel, som udvider luftvejene, for at se om det er en vej at gå. Senere, hvis det er nødvendigt, dvs. hvis man begynder at bruge det luftvejsudvidende lægemiddel for ofte, giver man lægemidler, som behandler inflammationen.

KOL  er det, man i gamle dage kaldte “rygerlunger”, fordi 80-90 % af alle med KOL ryger eller har røget. Med KOL har man mistet en større eller mindre del af sin lungekapacitet, og den kan ikke genskabes, men man kan bremse udviklingen dels ved at holde op med at ryge og ved behandling med lægemidler.

Uanset om man har astma eller KOL  gælder det, at skal medicinen virke efter hensigten, er det vigtigt, at den bruges korrekt. Det synes let, men vores erfaringer viser desværre, at det ikke er så let endda. Det er uanset, om man er nyopdaget eller har haft lidelsen i mange år. Derfor tilbyder apotekerne gratis tjek på inhalationsteknikken, man kan komme ind fra gaden og bede om at få et tjek.

På lungedagen d. 19. november vil Sæby Apotek i samarbejde med Sundhedscenter Sæby, Sæbygårdvej 31 (Sundhedshuset) gratis give dig et tjek af dine lunger og tjekke din inhalationsteknik. Vi vil også give rygere en introduktion til rygeophør samt mulighed for at få målt kulilte i blodet. Har du ikke fået konstateret astma eller KOL, men har lyst til at få et lungetjek, er du naturligvis også meget velkommen. Det foregår i Sundhedshuset mellem kl 9 og 14. Her vil  være mulighed for at tale med en række fagpersoner, bl.a. sygeplejersker, kostvejledere og en farmaceut.

GOD WEEKEND og på gensyn.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer om international lungedag' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER