”Parat til Hjertestart” har sat fokus på hjælp ved hjertestop

”Parat til Hjertestart” har sat fokus på hjælp ved hjertestop

7. november 2014 - kl. 14:00 - af

IMG_5187_foto_ BennyI efteråret 2011 indgik Hjerteforeningen og TrygFonden et samarbejde med Frederikshavn Kommune og Region Nordjylland om et projekt, der skulle forbedre den præhospitale indsats ved hjertestop uden for hospitalerne. Projektet blev kaldt ”Parat til Hjertestart” og var helt unikt i Danmark.

Siden har der været arbejdet intenst på mange niveauer med styringsgrupper, vagtcentraler, beredskabet og ikke mindst med uddannelse. Dertil kommer, at det på et tidspunkt blev bevilget og besluttet, at den kommunale hjemmeplejes biler er udstyret med hjertestartere, og at personalet indvilligede i at lade sig uddanne til at kunne yde akut hjælp ved hjertestop.

Som afslutning på hele projektet er der lavet en rapport, der dokumenterer virkningerne af indsatsen, og der ses en tydelig positiv effekt. Hvert år får ca. 3.500 personer i Danmark hjertestop, og det er de allerførste minutters hjælp, som er af helt vital betydning for at redde liv.

I Frederikshavn Kommune er der undervejs i projektet udleveret 10.000 læringssæt, og tusindvis af borgere i alle aldre har fået undervisning i, hvordan man giver hjertemassage og hjertelungeredning samt bruger en hjertestarter.

I forbindelse med offentliggørelsen af rapporten blev der afholdt en præsentation, hvor resultaterne blev lagt frem. Her fremlagde en lang række implicerede, bl.a. Hjerteforeningens seniorprojektleder Stig Brøndum, som har været den overordnede drivkraft i projektet, resultaterne. Han blev suppleret af forskellige læger og forskere, ligesom områdeleder i Sundhed og Sygepleje i Frederikshavn Kommune, Birgitte Kvist, redegjorde for forløbet af hjemmeplejens indsats. Hun kunne glæde alle med, at der er bevilget penge til en fortsættelse af denne del af indsatsen, og at personalet er parat til at hjælpe.

Det blev ligeledes slået fast på mødet, at det er vigtigt at punktere myten om, at man kan skade en person ved at yde hjertelungeredning. Falder et menneske om med hjertestop og ingen vejrtrækning, er pågældende som sådan død, så man kan kun øge overlevelseschancen ved straks at yde hjælp.

Det var også positivt at høre, at rigtig mange virksomheder, foreninger, skoler m.v. havde taget godt imod tilbuddet om undervisning i hjertelungeredning, ligesom det kunne konstateres, at der er blevet opsat og registreret et betydeligt antal hjertestartere rundt omkring såvel udendørs som inde.

For interesserede kan rapporten findes på www.parattilhjertestart.dk. Her findes også diverse anbefalinger om, hvad man gør, hvis man kommer i en situation og står over for at skulle yde hjælp, ligesom der er beretninger om folk, der har oplevet hjertestop.

Tekst af Per Rye

IMG_5099_foto_ Benny IMG_5163_foto_ Benny

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '”Parat til Hjertestart” har sat fokus på hjælp ved hjertestop' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER