
HjulmandKaptain:
Billig øl og vin fra grænsen
7. november 2014 - kl. 1:03 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Tendensen med webshops, der sælger grænsehandelsvarer til danske forbrugere, bør, i nogle tilfælde, give anledning til ekstra omtanke. Ikke alle forbrugere er klar over, at bestemte varer – såsom spiritus, øl, sodavand, vin og tobak – bliver belagt med en punktafgift.
Traditionelt har danskerne selv startet bilen og kørt til den dansk-tyske grænse, når øl- og sodavandslageret skulle fyldes op. Nu er det muligt at spare den lange vej – i stedet bestilles varerne over internettet og fragtes direkte til forbrugerens dør. Konceptet er tillokkende og uden konsekvenser, eller?
Udvalgte varer, der sælges i Danmark, er belagt med en såkaldt punktafgift. En punktafgift er en indirekte skat, der pålægges varer, hvor staten ønsker at adfærdsregulere forbruget på visse varegrupper. Dette sker af forskellige hensyn, men særligt med øje for hensynet til sundhed og miljø. Derfor er blandt andet spiritus, øl, vin, kaffe, slik, tobak, batterier, opløsningsmidler og chokolade punktafgiftsbelagt.
Når forbrugere indfører eller modtager varer fra udlandet, herunder fra andre EU-lande, skal de betale punktafgift.
Hvem skal betale afgiften?
I de tilfælde, hvor forbrugeren selv sørger for forsendelse af afgiftsbelagte varer fra udlandet til Danmark, skal forbrugeren fremsende en mail til SKAT med oplysninger om købet. SKAT fremsender herefter oplysninger om afgiftens størrelse samt betalingen. Forbrugeren betaler således selv afgiften.
Hvis det derimod er den udenlandske webshopejer, som afsender de afgiftsbelagte varer, er udgangspunktet, at det er webshopejeren, der skal betale punktafgiften.
Der gælder dog en væsentlig undtagelse hertil. Fremgår det af webshopejerens annoncering eller andre oplysninger – herunder salgs- og leveringsbetingelserne – at prisen for varerne er uden punktafgift, skal den danske forbruger selv anmelde købet til SKAT, før sælger afsender varerne.
Dette er altså igen den danske forbruger, der skal betale afgiften.
SKAT har mulighed for at gå 3 år tilbage og opkræve en afgift, der skulle have været betalt. I særlige tilfælde kan SKAT gå endnu længere tilbage.
Hvad koster varerne så?
Vare | Afgift (ca.) |
Øl, pilsner, 4,6 % | 1 kr. pr. 33 cl |
Vin – almindelig | 8 kr. pr. 75 cl |
Spiritus 37 % | 55 kr. pr. 100 cl |
Chokolade, slik | 25 kr. pr. kg |
Skemaet viser de gældende takser for punktafgiften af den handlede vare. Punktafgiften kan derfor betyde, at varen bliver dyrere, end man havde forventet.
Hvad skal du være opmærksom på?
Hvis du køber typiske grænsehandelsvarer over internettet så undersøg, om webshoppen helt konkret oplyser, at du som forbruger skal betale punktafgift. Sælger har ifølge forbrugeraftale- loven pligt til at gøre kunden opmærksom på ekstra omkostninger, såsom punktafgift. Gør sælger ikke dette, kan der være et juridisk grundlag for at lægge de uoplyste ekstraudgifter over på sælger.
Tekst: Stiven Larsen og Helle Mørch Sørensen
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'HjulmandKaptain:
Billig øl og vin fra grænsen' til en bekendt