Apoteket informerer om at være pårørende til depressionsramte

Apoteket informerer om at være pårørende til depressionsramte

2. november 2014 - kl. 1:00 - af

apo1 600x250I sidste uge skrev vi lidt om depressioner og hvordan man kan behandle dem. Vi skrev blandt andet at pårørende kan være en vigtig støtte for den deprimerede. Det er dog ikke altid så ligetil at være pårørende. Derfor har vi i denne uge fokus på hvordan man kan hjælpe den deprimerede, samtidig med at man passer på sig selv.

Som pårørende er det svært at se en nærtstående synke ned i en depression, og endnu sværere hvis man ikke aner hvordan man kan hjælpe. Noget af det første man skal gøre sig klart er, at uanset hvor meget man gerne vil, kan man ikke hive den deprimerede op af det sorte hul. Man kan kun give den deprimerede støtte til selv at trække sig op. Det lyder måske som logik for burhøns, men når man står i situationen kan det være svært at huske logikken. Det næste man bør gøre, er at sætte sig ind i, hvad depression er. Depressionsforeningens hjemmeside er et særdeles godt sted at starte.

En depression er en sygdom, og skal tages alvorligt. Det er hårdt arbejde at komme ud af en depression og uanset hvor mange gode forslag man har til den deprimerede, er det vigtigt at holde dem for sig selv. Det er den deprimerede selv der finder den bedste løsning. Hvis den deprimerede beder en om det, kan man naturligvis fortælle om sine tanker. Den støtte den deprimerede har brug for, kan ofte være, at den pårørende blot er til stede for vedkommende og lytter.

Som pårørende kan det være dybt frustrerende, hårdt og uforståeligt ikke at kunne nå ind til den deprimerede. Det er en særdeles mentalt belastende situation at stå i. Derfor er det vigtigt at få luft for sine følelser og frustrationer og tale med et andet menneske. Det er vigtigt, at det er en person der er klar til at lytte, nogle gange har man ikke styrken til at håndtere andres problemer.

Har man ikke en person der kan lytte til ens tanker og følelser, kan man søge hjælp. Ligesom der findes tilbud til deprimerede, findes der også tilbud til pårørende. Depressionsforeningen har ”Depressionslinien” (33 12 47 74) hvor der sidder mennesker, som har stor forståelse for hvad en depression er, og hvordan den påvirker alle omkring den deprimerede. De er altid klar til at lytte og eventuelt udveksle erfaringer. En samtale kan ikke ændre meget, men kan hjælpe en videre eller måske lette bekymringerne.

Som pårørende til en alvorligt syg, kan man, hvis lægen vurderer man er berettiget, få økonomisk støtte til samtaler med en psykolog. Samtaler med en professionel kan hjælpe en til at se situationen i et nyt lys og hjælpe en til at håndtere situationen anderledes.

Som pårørende kan man komme til et punkt, hvor man ikke længere er i stand til at hjælpe og støtte. Det er vigtigt, at man passer på sig selv og sætter sine egne grænser. Der er en reel fare for selv at blive syg, og ingen vinder ved at der er to syge i stedet for en.

Depressionsforeningen har følgende gode råde til pårørende til deprimerede:

 •   Tag først og fremmest sygdommen alvorligt
 • Sæt dig ind i, hvad depression er
 • Hjælp den syge med at finde ud af, hvor og hvordan han/hun kan finde professionel hjælp
 • Planlæg gerne “færdigpakkede” aktiviteter, hvor den syge kan deltage uden at skulle tage stilling til indhold, transport mv.
 • Trøst den syge ved f.eks. at sige: “Husk du bliver rask. Sygdommen kan behandles.”
 • Spar den syge for gode råd som: “Hvis jeg var dig, så ville jeg…” Eller: “Tag dig nu sammen.”
 • Den depressive er syg – ikke doven. Undlad bebrejdelser
 • Læg ikke op til lange diskussioner om “hvorfor.”
 • Husk, det er hverken barndom, forældre eller andre eventuelle problemer, som er den direkte årsag til sygdommen.
 • Depression er ikke nogens skyld og har ingen simple psykologiske forklaringer.
 • Læs mere på depressionsforeningens hjemmeside: www.depressionsforeningen.dk

  God søndag

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer om at være pårørende til depressionsramte' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger