Første verdenskrig, væbnet neutralitet og sikringsstyrken

Første verdenskrig, væbnet neutralitet og sikringsstyrken

25. september 2014 - kl. 9:47 - af

Manegen_600x250Mandag d. 29. september kl. 19.00, holder museumsinspektør Erik Christensen foredrag i Manegen, sal 4.

Af den 60.000 mand store sikringsstyrke, der indkaldtes under første verdenskrig kom en bataljon til Vendsyssel for at sikre neutraliteten. Det var først og fremmest havnene i Skagen og Frederikshavn der skulle sikres.

Sejladsen rundt om Skagens gren både den regionale og i særdeleshed den internationale sejlads blev en stadigt vigtigere motorvej for handelen mellem øst og vest. Danmarks krige med Sverige og England viste med al tydelighed, at det var handelsruten til Englands kornkammer i Baltikum, der var en væsentlig konfliktårsag. I slutningen af 1800 tallet byggede staten en storhavn i Frederikshavn, der fungerede både som nød- og handelshavn, og derudover var trafikknudepunkt for trafikken på tværs af Kattegat og Skagerrak.

Denne havn indgik som en naturlig havn for flåden på øvelser i Kattegat og Skagerrak, og for inspektionsskibene der hævdede landets territoriale ret på de to have. I forbindelse med første verdenskrig frygtede den danske regering at enten Tyskland eller England ville overtage magten over sejlruterne gennem bælterne og op gennem Kattegat. Under Englandskrigen havde engelske tropper besat Anholt for at holde fyret tændt. I Skagen var fyret slukket og englænderne forsøgte bl.a. at udlægge et fyrskib, som imidlertid erobredes af robådene fra Fladstrand.

Kaffe/kage, øl, vand, vin kan købes på stedet. Entré: 50 kr. Medlemmer af Sæby Museums Forening gratis adgang.

 

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Første verdenskrig, væbnet neutralitet og sikringsstyrken' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER