HjulmandKaptain: Anvend helårsbolig til fritidsformål

HjulmandKaptain: Anvend helårsbolig til fritidsformål

18. september 2014 - kl. 1:02 - af

billed Helle Moerch SoerensenRegler om flexboliger giver mulighed for at anvende en helårsbolig til fritidsformål.

Folketinget har i 2013 som en del af vækstplanene vedtaget en lovændring, der omhandler de såkaldte ”flexboliger”. De nye regler giver dig som boligejer nye muligheder, hvis du overvejer enten at anvende din helårsbolig til fritidsbolig, købe en ekstra bolig eller sælge din helårsbolig.

De nye regler er indført som § 50 i Lov om midlertidig regulering af boligforholdene.

Kommunalbestyrelsen kan efter denne bestemmelse meddele en boligejer tilladelse til, at en helårsbolig tages i brug til sommerhusbeboelse eller lignende midlertidig benyttelse.

Ansøgningen om tilladelse skal sendes til den kommune, hvori ejendommen er beliggende. Nærmere oplysninger om ansøgningen kan fås ved henvendelse til den pågældende kommune.

Opnår du som boligejer tilladelse til at anvende bolig som flexbolig, betyder det, at bopælspligten frafalder. Du kan altså anvende boligen, ligesom du anvender et sommerhus.

Fordelen for dig som køber er, at du nu har langt flere boliger at vælge imellem, hvis du er på udkig efter en fritidsbolig som alternativ til din helårsbolig. Flexordningen giver dermed mulighed for en større variation af boliger som alternativ til et egentligt sommerhus.

Som sælger kan man også få fordele af flexboligordningen, idet ens ejendom eventuelt vil kunne anvendes til flere formål end blot helårsbeboelse. Dette kan f.eks. give bedre muligheder for at sælge ejendomme, som hidtil har været svære at afsætte på markedet, herunder boliger i landområderne.

Reglerne skaber dermed en fleksibilitet, som vil kunne øge efterspørgslen i nogle områder med affolkning, og hvor der er overskud af helårsboliger.

Alle helårsboliger kan i princippet blive flexboliger. Tilladelsen er personlig og gælder derfor kun dig og det konkrete hus. Inden du beslutter dig for at købe en bestemt bolig, kan du dog bede kommunen om at tilkendegive, om den (eventuelt på ny) vil tillade, at huset anvendes som flexbolig. Den egentlige tilladelse kan du dog først få, når du selv er blevet ejer af huset.

I modsætning til et egentligt fritidshus, har ejere af en flexbolig ret til, når som helst at flytte permanent ind i huset, hvis de på et tidspunkt får lyst til det. Som ejer af en flexbolig kan man også anvende huset som fritidshus, mens man sætter det i stand og indrette det til senere helårsbeboelse.

En flexboligtilladelse er gældende fra det tidspunkt, hvor den meddeles, og indtil boligen igen benyttes til helårsbeboelse. Hvis man som boligejer på et senere tidspunkt ønsker at benytte boligen til fritidsformål, skal der således søge som en ny flexboligtilladelse.

En evaluering af ordningens første måneder fra 1. maj 2013 til udgangen af 2013 viser, at kommunerne har modtaget 450 henvendelser om ordningen og givet 135 tilladelser.

Hvis du har spørgsmål til flexboligordningen eller ønsker yderligere oplysninger herom, kan du kontakte advokat Helle Mørch Sørensen, HjulmandKaptain.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'HjulmandKaptain: Anvend helårsbolig til fritidsformål' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger