Skifergas: Der hviler et tonstungt ansvar

Skifergas: Der hviler et tonstungt ansvar

11. september 2014 - kl. 10:57 - af

Christina SF_600x250

Redaktionen har modtaget dette indlæg fra Byrådsmedlem fra SF, Christina Lykke Eriksen.

Jeg har netop besøgt campen mod skifergas på Ounstrupvej ved Dybvad. Jeg er meget imponeret af den indsats, campisterne og Skifergas Nej Tak lægger for dagen, og jeg vil gerne komplimentere dem for deres ihærdighed og deres evne til at sætte klimaet og grundvandet på den politiske dagsorden.

Mens aktivisterne i lejren forsøger at gøre opmærksom på, at skifergassen bør blive liggende i jorden, fordi den, hvis den bliver brændt af, vil bidrage yderligere til den globale opvarmning, vælter skybruddene ned om ørene på danskerne.

Omkostningerne er kolossale, og det er nu kommet så vidt, at forsikringsselskaberne vægrer sig ved at forsikre udsatte ejendomme.

Udviklingen er skræmmende, men tilhængerne af skifergasudvindingen nægter at tage fat om ondest rod: den fossile energi. Hvis der findes skifergas i den vendsysselske undergrund, og den udvindes, vil prisen på de konventionelle energikilder som olie, kul og (skifer)gas rasle ned, og udviklingen af de bæredygtige, vedvarende energikilder vil stagnere – simpelthen fordi de ikke kan betale sig.

Der hviler et tonstungt ansvar på de landspolitikere, som har givet Total tilladelse til udvindingen. Jeg har tidligere appelret de lokale byrådspolitikeres fornuft og bekymring. Den senere tid har vejret selv talt sit tydelige sprog. Jeg håber og appellere endnu engang en gang til at man tager miljøudfordringerne mere seriøst og handler ansvarligt derefter.

 

Christina Lykke

 

4 kommentarer til “Skifergas: Der hviler et tonstungt ansvar” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

4 kommentarer til “Skifergas: Der hviler et tonstungt ansvar”

 • Kære Christina.
  Selvom der er endog meget langt fra FS til SF, er jeg helt enig i dine betragtninger.
  Trist, at der kun er så få der har fattet sammenhængen!
  Venligst Flemming Sten

 • Fint at der kommer politiske udmeldinger – ros. Hvorfor er “SFérne” i kbh så stille – det var i kbh at en “”Vér”” lavede grundlaget for gas projektet.

  Og et “lille ny” tillykke

 • Først tak til Christina for at du som byrådspolitiker havde modet til at komme ud til campen. Byrådet tør åbenbart ikke komme ud og se i øjnene hvad de har givet lov til i vores kommune, ligesom mange af Sæbys borgere tror at sifergaseventyret vil medføre en masse arbejdspladser og kapital til kommunen.

  Der er ingen lokale arbejdspladser i forbindelse med skifergasboring, da det skal i EU licitation, der er ingen penge til kommunekassen da evt. skifergas vil hovedsagelig blive brugt til eksport.

  Til gengæld så står vi tilbage med vores drikkevand som er ødelagt af utallige kendte og ukendte kemikalier som TOTAL sender ned i vores undergrund for at frigøre skifergassen.

 • Benny Kvistgaard

  Skifergas som fosil brændsel er kun en del af problemet..
  For os der bor i området, og i særdeleshed de der bor i nærområdet – sandsynligvis op til en afstand af 5-8 km fra nærmeste boreplads vil opleve nogle helt andre og meget mere “kontante” problemer.

  For det første – lad os slå fast, det der givet tilladelse til nu, er en vandboring. TOTAL skal bruge millioner af liter vand, hvis en endelig frakturering efter gassen påbegyndes. Denne del, om der skal fraktureres eller ej, er en landspolitisk sag, og det tyder desværre på, at man fra “Borgens” side slet ikke vil lytte til fornuft. Det er ikke bare svært, men enddog meget svært at råbe de ansvarlige politikere op.
  Og får man fat i dem, henvises der til, at “det var noget der blev aftalt, da den borgerlige regering sad på magten – en lam undskyldning, når det gælder vort lands tilstand og fremtid.

  Enkelte af de siddende ministre har dog udtalt at skifergas udvinding ved fraktureringsmetoden er et skævplan.

  Som Inger skriver, så får vi som land ikke rigtig noget ud af det.

  Nordsøfonden – som er den danske nationale repræsentation i projektet ejer 20%. Dermed må man også forvente, at gevinsten bliver 20% – altså 1/5 af det samlede overskud.- hvis der bliver et overskud.

  Om der bliver et overskud afgøres af, hvor meget gas der findes, hvilke omkostninger der er forbundet med dette og selvfølgelig gældende dagspris med flere andre faktorer. Mange eksperter mener at dagsprisen vil falde, mange mener at mængden der kan findes er minimal og mange mener at omkostningerne ved udvinding vil blive skyhøje. Hvis disse ting er sande, så vil fortjenesten blive nær nul. Nogle få hundrede millioner måske, og hvad bliver prisen?

  Der er overvejdende sandsynlighed for at grundvandet, og dermed drikkevandet i området hvor der bores – og i mile vid omkreds bliver ødelagt. Dette sker, fordi man ved fraktureringsmetoden “sprænger” hul i skiferlaget ved hjælp af tryk. For at skabe dette, bore man op til cirka 4 km ned, og 2 km. vandret. Det kan være ind under folks huse, stalde, og selvfølgelig deres marker. I den vandrette frakturering pumpes mængder af kemikalier i jorden – i USA er der ved en boring målt op til over 900 kemikalier (i. flg. den såkaldte “Waxman” rapport). Af disse er mange kræftfremkaldende, irriterende og farlige for åndedrættet, huden, øjnene og andre organer og ekstremiteter.

  Vi tager det meste med op, siger man…. Ja ok. Men lad os nu sige, at man pumper 1 million liter “kemikalieblanding” ned i boringen. Efter mange af de tal man kan finde, får man i bedste tilfælde 75% med op igen, for at deponere disse et trygt??? sted – hvor dette så måtte være.
  De sidste 250.000 liter, for hver million liter der anvendes, bliver i undergrunden, og vil derfra have en potentiel risiko for at forurene grundvand med mere.

  Nå ja, men hvad, vi ved jo hvad det er for nogle stoffer der anvendes, siger mange… !

  Men NEJ ! ! !
  Det er problemet, det ved vi lige præcis ikke.
  For det første, så holder TOTAL og andre firmaer af samme kaliber, deres “recepter” tæt ind til kroppen, nøjagtig som en restaurant holder deres opskrifter hemmelige.
  Nogle af tingene oplyser de, for de er “logiske” at anvende, andre oplyser de, for at de vil virke troværdige, men en meget stor del holder de hemmelig, for det er deres helt egen recept, og den vil de ikke dele med nogen – heller ikke de offentlige myndigheder.

  I mange tilfælde – ja nok i de fleste, så kan firmaerne slet ikke fortælle dette på forhånd, for sammensætningen af den kemikalieblanding der bruges er dynamisk, således den sammensættes efter det enkelte boresteds beskaffenhed i de jordlag man skal igennem og den skifer man skal frakturere i..

  Så at give tilladelse til en Skifergas udvinding ved hjælp af frakturering er i bund og grund det samme som at give en blanko-tilladelse til at man bare kan lede det ud, man gerne vil. En tilladelse der kan ende med at vort rene grundvand ødelægges for tid og evighed.

  Som Lone Loklind fra de Radikale også nævner, blandt andet på Nordjyske, så er “De danske kommuner blevet taget på sengen af det store spørgsmål om den danske skifergas. Kommuner som Frederikshavn har så store problemer med at overskue de miljømæssige, økonomiske og politiske konsekvenser af skifergassen i den danske undergrund, at hele spørgsmålet skal flyttes væk fra kommunerne og over i staten.”

  Der er lovet lokale arbejdspladser. Super. Man glemte bare at blive enige om, hvad “lokale arbejdspladser” er.
  indtil videre er det A. Højfeldt fra Herning der står for vandborring, en entrepenør fra Sønderjylland der står for vejanlæg, et vagtfirma fra Brønderslev der har vagten på pladsen.
  For os, bosiddende i kommunen, trode de fleste nok, at lokale arbejdspladser var “til folk fra kommunen”.
  Vi – eller rettere vore folkevlalgte glemte i skynninngen, at der er regler om, at ting skal i licitation – som Inger Frølner også skriver. Visse ting, som selve den tekniske del af boringen, vil blive udført af TOTALs egne folk – da det er “eksperter” der skal bruges til det.

  Efter at have læst denne smørre er du nok ikke i tvivl om mine holdninger. Jeg ønsker ikke, der spilles den mindste smule hasard med vores natur, grundvand og helbred, blot for nogle få millioner kroner.
  På verdensplan ER det bevist, at der sker ikke blot få, men mange ulykker i forbindelse med fraktureringen og udvindeingen. TOTAL siger selv, at de ikke kan give en 100% garanti – og skulle jeg sige OK til dette vanvidseventyr, så ville jeg nok kræve dette, når man tænker på forholdet mellem “Økonimisk gevisnt” – “Risiko” – Vi løber hele risikoen, TOTAL tager 80% af den økonomiske gevisnt – hvis der bliver én.

  Vores natur er mere værd, vore børn, og deres børn og følgende slægts led har OGSÅ KRAV PÅ OG RET TIL RENT GRUNDVAND – det kan vi ikke tillade os at GAMBLE med!

  Derfor vil jeg ydmygt bede dig – ja DIG!!! tage stilling til dette spørgsmål. Kom ind i kampen mod ødelæggelsen af grundvandet. Hvis IKKE du deltger aktivt, så beslutter politikerne hen over hovedet på os. Og så ender med med, at vi om nogle år kan kalde området for “UDSKUDS DANMARK” – fordi de der til den tid bor her, er de der ikke har råd til at flytte, de der har hele deres opsparing sat i ejendomme de ikke kan sælge, på grund af Skifergas eventyret, hvor det er TOTAL og alle mulige andre der har tjent og DIG der har tabt!

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skifergas: Der hviler et tonstungt ansvar' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER