Lokalhistorisk gruppe på Facebook…

Lokalhistorisk gruppe på Facebook…

9. september 2014 - kl. 8:56 - af

Folkehold Kringelhede 1903For et par måneder siden opstod der en lokalhistorisk gruppe, der koncentrerer sig om hjemstavnen, der i dette tilfælde er de gamle Albæk – Voer sogne. Gruppen kom på Facebook, og så gik det hurtigt fremad. Den ene efter den anden meldte sig ind, og det var rigtig noget, der bekom dem, der er bosat udenfor området, kan det tydeligt ses. Det må have været et behov, for dagligt er der nye tilmeldinger. Gruppen er nu på over 140 medlemmer, der suser rundt på Facebook og finder gamle gårde, huse, personer, skole- og konfirmandfotos samt mange andre sjove ting.

Stifteren, René Madsen, der er født og opvokset i Lyngså er bosat på Grønland 350 km nord for hovedstaden Nuuk/Godthåb, men det er ikke noget problem i vores digitale/elektroniske verden.

René Madsen har i en kortere årrække interesseret sig for lokalhistorie og slægtsforskning. I sommer havde han familien med hjemme på ferie, hvor han besøgte Voerså Museum og fik en masse input, og herved fremkom idéen om en lokalhistorisk gruppe på Facebook.

Der er ingen restriktioner af nogen art. Alle må gerne være medlem, og det er ligegyldigt, hvor man bor eller ikke er fra området. Man skal blot holde det hele i en sober og fordragelig ”tone” både tekst og billedmæssigt – og hele tiden tænke over ikke at genere andre eller såre nogen.

René Madsen fortæller selv.

– Formålet med gruppen er, at indsamle alle de skønne fotos og ældre tekster, som folk har liggende hjemme i skuffer og skabe. Når det så bliver lagt på Facebooksiden, vil det være til stor glæde og interesse, så der i fællesskab kan knyttes både tekst- og billedhistorie fra hjemegnen.

I gruppen er der et par lokalhistoriske forfattere fra området, der har skrevet flere bøger, og de glæder sig over dette initiativ. Selv går jeg med tanken om måske også at skrive lokalhistoriske bøger, men lige nu er det arbejde og familie, der kommer i første række, så må det andet vente lidt. Det er en spændende interesse at have, når snestormen pisker af sted udenfor vinduerne, og isfjeldene bevæger sig hurtigt i strømmen ude i fjorden, heroppe i det kolde nord, siger René Madsen.

Hvis den enkelte nu skulle være interesseret, går man ind på Facebook og opretter sin egen profil. Herefter skrives der i søgefeltet: ”gamle billeder fra Albæk og Voer sogne”. Siden kommer op, og man søger ganske enkelt om at blive optaget i gruppen, og det vil ske hurtigst muligt. Medlemsskabet er ganske gratis og uforpligtende.

Hvem er han så – René Madsen?
René Madsen er oldebarn af, den nok så kendte ormegrosserer og fiskerenser ”Fie Krag”, der opererede ved den gamle fiskerihavn i Voerså omkring år 1900. Hun opkøbte og sendte sandorm til vestkystfiskerne, og til tider kunne hun ikke få alle dem, hun kunne levere. Så tog hun selv ormegreben og gik på stranden og gravede dagen lang. Om aftenen sad hun tit under et bestemt træ på åbredden, som står der endnu, nogle hundrede meter fra åens udløb og tattede ål. Det klarede hun alt sammen, samtidig med hun også havde en børneflok, der skulle passes.

Fie Krag er i øvrigt beskrevet i flere lokalhistoriske bøger, på grund af hun netop var en markant og flittig arbejdsom kvinde.

Inger Madsdatter og Joergen copy Alboek Centralskoles pigekor Lyngsaa Mejeri

3 kommentarer til “Lokalhistorisk gruppe på Facebook…” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

3 kommentarer til “Lokalhistorisk gruppe på Facebook…”

 • Fantastisk gruppe. God tone godt med humor og lige pludselig får man noget forærende om sin slægt – eller nye familierelationer man ikke har anet noget om. Det er rigtig sjovt og spændende – men en værre tidssluger 🙂 🙂 🙂

 • Ulla Lyngveig

  Hej René Madsen
  Tak for dine oplysninger på MyHeritage om min tip-tip-tip oldefar Peder Jensen født 1796, Lundby. Jeg er ikke Primium-medlem og skriver derfor her til dig.
  Du skriver, at han var gårdmand på Gundersted Mølle. Ved du, om der var en rigtig mølle tilknyttet gården, siden der er optegnelser om, at han var møller.
  Se også følgende:

  http://www.noerhave.dk/english/stories.asp?id=3

  http://www.geni.com/people/Peder-Jensen/6000000029575284626

  Min tip-tip oldemor er Karen Margrehte Jensen f. Hansdatter, min tip-oldemor er Karen Marie Poulsen f. Pedersdatter og min oldefar er Peder Kyø Poulsen, Gatten Hedegaardshus.

  Da han fik 18 børn, er der vel nogen slægtninge som ved noget om gården og møllen.

  Mvh Ulla

 • Hvem kan hjælpe mig? når jeg følger min mors familie tilbage havner jeg hos Rasmus Wilsbech
  føde 1597 på Gotland. Hans far var også født på Gotland, men var på et tidspunkt ejer afen stor går i Sæby Nord. Sønnen Rasmus flyttede fra Gotland og til Sæby ved arv af gården. Hvad kan man finde af oplysninger om Rasmus og hans far? Rasmus blev begravet i Sæby Kirke (Epit. hænger til venstre for alteret)

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Lokalhistorisk gruppe på Facebook...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger