Spar Nord Sæby: Uddannelse betaler sig

Spar Nord Sæby: Uddannelse betaler sig

8. september 2014 - kl. 8:55 - af

SN_Mia_Jelsbak_BjergTusindvis af unge er netop startet på deres drømmestudie, og ifølge Rådgiver Mia Jelsbak Bjerg i Spar Nord Sæby har de dermed taget hul på et kapitel, der har stor betydning for deres indkomst og levestandard resten af livet.

De unges valg af uddannelse bliver afgørende for deres levestandard resten af livet. Der følger nemlig vidt forskellige indkomster med de forskellige uddannelsesvalg, ligesom mulighederne for at få job med eksamensbeviset i rygsækken også er varierende.

Ifølge Mia Jelsbak Bjerg i Spar Nord Sæby, giver store lønforskelle mellem forskellige uddannelsesniveauer god grund til at tænke langsigtet, når det kommer til uddannelsesvalg:

– Et ufaglært job i Brugsen kan måske virke fristende nu og her, men på længere sigt kan det helt klart bedst betale sig for dig at tage en uddannelse, siger hun og fortsætter:

– Uddannelse er en investering, og generelt kan vi se, at jo længere uddannelsen er, desto bedre løn kan du forvente.

En lang videregående uddannelse giver i gennemsnit 34 procent mere i løn end en kort videregående uddannelse, hvilket svarer til næsten 14.000 kroner per måned. Det viser en opgørelse, som Spar Nord har lavet på baggrund af de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Store lønforskelle på uddannelsesretninger
Det er ikke bare uddannelsesniveauet – men også –retningen – der har betydning for din indkomst. En person med en lang videregående uddannelse inden for sundhedsområdet kan eksempelvis se frem til en gennemsnitlig månedsløn på godt 63.000 kroner. Til sammenligning tjener en med samme uddannelsesniveau inden for kunst 40 procent mindre, hvilket svarer til en gennemsnitlig månedsløn på knap 38.000 kroner.

Og endnu større er skellet mellem en forskeruddannet inden for sundhed og en lønmodtager med afsluttet grundskole. Forskeren tjener her i gennemsnit 127 procent mere svarende til en månedlig lønforskel på 37.000 kroner.

Derudover er der jobsikkerheden, som også kommer de højtuddannede til gode:

– Ud over en god månedsløn har høj jobsikkerhed også stor betydning for din indkomst gennem livet. Og jo højere et uddannelsesniveau du befinder dig på, desto større er din chance også for at være beskæftiget, siger Mia Jelsbak Bjerg.

– Risikoen for længere perioder med ledighed eller sygdom – eksempelvis på grund af sæsonarbejde – er generelt set lavere for højtuddannede, og det må alt andet lige også tale for at lade sig uddanne, lyder det afsluttende fra Mia Jelsbak Bjerg.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at 86 procent af de længere uddannede er beskæftiget. Til sammenligning har de ufaglærte en beskæftigelsesgrad på 54 procent, mens den for de korte- og mellemuddannede ligger på 77 procent.

Beskæftigelsesgraden er generelt lavere i dag på alle uddannelsesniveauer, end den var ved finanskrisens start i 2008. Det er dog de ufaglærte, som er hårdest ramt af krisen med et fald i beskæftigelsen på 18 procent siden 2008. Mindst hårdt er det gået ud over de længere uddannede med et fald på knap tre procent i samme periode.

Note: Alle indkomstbeløb er inklusiv alle betalinger, som SKAT har oplysninger om, som eksempelvis al pension og lønbonus. Men det er eksklusiv ikke-beskattede personalegoder. Tallene inkluderer alle lønmodtagergrupper, time- og fastlønnede, privat og offentligt ansatte og mænd og kvinder i alt. Men eksklusiv unge under 18 og elever.

Om Spar Nord
Med flere end 360.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og 71 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2013 et overskud før skat på 670 millioner kroner.

Spar Nord ejes af cirka 125.000 aktionærer.

For yderligere information se www.sparnord.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Spar Nord Sæby: Uddannelse betaler sig' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER