Erhvervsservice skal endnu et gear op

Erhvervsservice skal endnu et gear op

3. september 2014 - kl. 9:28 - af

Frederikshavn_kommune_600x250Efter sidste års tigerspring med 32 pladser frem falder Frederikshavn Kommune 21 pladser tilbage i Dansk Industris undersøgelse af kommunernes erhvervsforhold. Den erhvervsrettede indsats er allerede sat et gear op, og nu skal der trædes på speederen.

Dansk Industri har i dag offentliggjort deres undersøgelse af kommunernes erhvervsklima, hvor DI’s medlemsvirksomheder vurderer, hvordan de oplever erhvervsservicen på en række parametre i landets kommuner. De deltagende virksomheder giver Frederikshavn Kommune en samlet score, der rækker til en 60. plads, og dermed falder kommunen 21 pladser tilbage i forhold til sidste års placering på 39. pladsen.

Borgmester Birgit S. Hansen er ikke overrasket over tilbagegangen efter sidste års store spring op på listen. Den kommunale økonomiske situation har været afgørende for industriens vurdering, og det tager borgmesteren til efterretning:

– Vi lever af erhvervslivet, og vi skal lytte, når de fortæller os, hvad vi kan gøre bedre. Jeg har sat mig i spidsen for den økonomiske genopretning, som både industrien, borgerne og kommunens medarbejdere mærker. Det er svært, men det er også nødvendigt. Der er dog også positive tal i undersøgelsen, hvor vi på indikatorer som sagsbehandling, fysisk planlægning og infrastruktur er rykket op i top 30, udtaler borgmesteren og fortsætter:

– Jeg nedsatte i foråret en tværpolitisk ad hoc arbejdsgruppe med fokus på erhverv, arbejdskraft og bosætning for at for at fremme erhvervslivets muligheder for udvikling og vækst, og vi har noteret os DI’s anerkendelse af vores satsning på det maritime erhverv bl.a. ved havneudvidelserne i Frederikshavn og Skagen. Det er vigtigt at holde fast i strategien, og når vi gør det, kommer vi også stærkt igen. Det er rigtigt, at vi er udfordret på adgang til kvalificeret arbejdskraft på sigt. Det ved industrien, og det ved vi, og begge parter har givet hinanden håndslag på at tage fat om det.

Virksomhedernes vurdering af kommunens information og dialog med virksomhederne er faldet fra en 19. til en 53. plads, men med kommunens nye erhvervsstrategi forventer borgmesteren, at billedet vender.

– Med DI’s anbefalinger har vi et værktøj til at sætte ind der, hvor vi ikke præsterer godt nok. Med vores nye erhvervsservicestrategi har vi lagt den rigtige linje, for det skal være nemt og bekvemt at etablere og drive virksomhed i Frederikshavn Kommune. I efteråret lancerer vi ’Virksomheder får særbehandling’, som konkret betyder én indgang for virksomheder, de 150 største virksomheder har hver en direkte kontakt til ledelsen i kommunen, borgmesteren besøger nye virksomheder, der etableres en taskforce på topniveau med borgmesteren i spidsen og et korps af nøglemedarbejdere, der har særligt ansvar for og kompetencer i erhvervssager.

Karl Erik Slynge, formand for Frederikshavn Erhvervsråd, ser resultatet af erhvervsklimaundersøgelsen som et udtryk for, at der skal arbejdes endnu mere målrettet med at tilpasse kommunens erhvervsservice til erhvervslivets behov:

– Det store spring 32 pladser frem sidste år var en klar indikator på, at rammerne for at drive virksomhed i kommunen er blevet betydeligt bedre. Den nye undersøgelse peger på nogle parametre, hvor der er plads til forbedringer. Dem skal vi sammen i gang med at se på, så vi også på de områder bliver en attraktiv erhvervskommune, lyder det fra Karl Erik Slynge.

Kommunen arbejder tæt sammen med de lokale arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervsaktører om at imødekomme erhvervslivets udfordringer, og det samarbejde er nøglen til god erhvervsservice, mener erhvervsdirektør i Erhvervshus Nord Niels Christensen:

– Det er gennem nære samarbejdsrelationer, vi kan få ting til at ske i Frederikshavn Kommune. Det virker, når vi sætter retningen sammen og gennem konkrete initiativer gør noget for at fremme virksomhedernes muligheder for at skabe økonomisk vækst og nye arbejdspladser. Kommunen har lagt den rigtige strategi for udviklingen af erhvervsservicen, nu skal vi bare blive dygtige til at få den ud og leve, så vil vi også se en effekt af det arbejde, siger Niels Christensen.

Dansk Industri kommer med flere anbefalinger til forbedringer af kommunens erhvervsforhold. Anbefalinger, som er helt i tråd med de indsatser, kommunen allerede har iværksat, siger kommunaldirektør Mikael Jentsch:

– Konkurrenceudsættelse er en af de indikatorer, hvor vi har en lav score. En del af forklaringen er, at kommunens udbudspolitik stiller krav om sociale klausuler.

– Vi har god erfaring med at udbyde mellemstore entrepriser i omvendt licitation, hvor vi definerer rammen på forhånd. Vores ejendomscenter konkurrenceudsætter alle anlægsopgaver gennem udbud, og vi forventer at udbyde mindre håndværksydelser her i efteråret, hvor vi inviterer branchen til dialogmøde, fortæller Mikael Jentsch.

– På planområdet arbejder vi med koordineret sagsbehandling i de sager, der involverer flere myndigheder. Når vores miljøfolk er på miljøtilsyn, bruger de tablets, som gør tilsynet mere effektivt og hurtigere. I forbindelse med vores miljøtilsyn taler vi med virksomheden om eventuelle fremtidsplaner for udvidelse, omlægning, uddannelse etc. og stiller gerne kompetencer til rådighed., udtaler Mikael Jentsch.

Kommunaldirektøren hæfter sig ved, at virksomhedernes overordnede vurdering af erhvervsvenligheden ikke afviger meget fra sidste år, hvor vurderingen lå på ca. 3,6 point mod 3,4 point i år.

– Det er naturligt, at industrien reagerer på kommunens økonomiske udfordringer, men jeg bider samtidig mærke i, at mere end 65 % af virksomhederne sikkert/helt sikkert vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen. Omtrent 50 % af virksomhederne synes sikkert/helt sikkert, at kommunen arbejder aktivt for at blive en bedre erhvervskommune, slutter Mikael Jentsch.

Fakta
DI’s Erhvervsklimaundersøgelse er baseret på svar fra de 82 lokale virksomheder, der har deltaget. De 82 virksomheder dækker 3.875 arbejdspladser, hvilket svarer til 21,5 % af de private arbejdspladser i Frederikshavn Kommune.

Læs mere om DI’s Erhvervsklima 2014 på www.di.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Erhvervsservice skal endnu et gear op' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER