Studiestart med skattesmæk – en fornuftig start?

Studiestart med skattesmæk – en fornuftig start?

22. august 2014 - kl. 0:05 - af

A_L_Andersen_600x250Går du med tanken om at tage arbejde i en tidsbegrænset periode i udlandet som guide eller lignende, så vær opmærksom på, at SKAT kan anse dig for skattepligtig i Danmark af den udenlandske indkomst, hvis du har rådighed over en helårsbolig her i landet.

Sommerferien finder snart sin slutning, og flere unge vælger, navnligt efter at have afsluttet gymnasiet eller lignende og efter endt sommerferie, at tage ansættelse som guide eller påtage sig andet lønnet arbejde i udlandet. Dette dels for oplevelsernes skyld, dels for at spare op til det kommende studie. Dog skal de unge udrejsende have skatten in mente, for ikke at få sig en ubehagelig overraskelse af skattefar når eventuelt studiestarten nærmer sig – dette vil være en kedelig start på studielivet.

Den ubehagelige overraskelse opstår typisk som følge af en forkert antagelse om, at det alene er indkomst optjent i Danmark, som skal beskattes her i landet, og at udenlandsk indkomst alene skal beskattes i udlandet. Derved opstår der tilfælde, hvor den udenlandske indkomst ikke bliver selvangivet.

Hvordan er det nu lige det er?
Efter dansk skatteret opereres der efter det såkaldte globalindkomstsprincip. Princippet indebærer, at du som udgangspunkt er skattepligtig i Danmark af enhver indkomst, uanset hvor i verden indkomsten stammer fra. Dette bevirker, at indkomst oppebåret via arbejde i Tyrkiet, Spanien eller øvrige lande »kan« være skattepligtig til Danmark, selvom du faktisk måtte opholde dig i udlandet.

Skattepligten afhænger af, om du anses for at være fuld skattepligtig til Danmark.

Du er fuld skattepligtig af den udenlandske indkomst til Danmark, hvis du blandt andet har bopæl her i landet. Det kan herved diskuteres, i hvilket omfang du anses at have bopæl i Danmark, hvis du midlertidigt bor, arbejder og opholder dig i udlandet, men stadig har en registreret adresse samt et værelse hos forældrene, hvor dine personlige ting befinder sig.

I dette tilfælde tillægger SKAT den objektive rådighed over boligen størst betydning, samt om opholdet i udlandet er af midlertidigt karakter ligesom dine hensigter med opholdet indgår. Det vil med andre ord sige, at såfremt du har en reel boligmulighed hos dine forældre, så kan det efter SKAT’s overbevisning medføre, at du anses at have bopæl her i landet, og derved betragtes som fuld skattepligtig af din udenlandske indkomst.

Det skal dog bemærkes at det er en konkret vurdering, hvor flere end ovenstående momenter indgår i afvejningen af skattepligten.

HjulmandKaptain har for nyligt vundet en sag over SKAT vedrørende ovenstående problemstilling, hvor en guide ikke ansås at have bolig til rådighed i Danmark trods det forhold, at den pågældende havde værelse og reel rådighed over boligen.

Hvis smækket kommer, hvornår kommer det så?
Har du eksempelvis oppebåret en udenlandsk indkomst på kr. 250.000 i 2014, som ikke er selvangivet, og anses du for fuld skattepligtig, så kan SKAT indtil den 1. maj 2018 forhøje din skattepligtige indkomst.

Skattesmækket kan således komme i indtil 3 år og 4 måneder efter det år, som skatten stammer fra.

Af Anker Laden-Andersen og Stiven Larsen

A_L_Andersen_fritlagt Stiven_Larsen_210214

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Studiestart med skattesmæk – en fornuftig start?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger