Apoteket informerer: Skolestart – Så skal lusene bekæmpes

Apoteket informerer: Skolestart – Så skal lusene bekæmpes

10. august 2014 - kl. 0:01 - af

lus - Pige kaemmes_3Gå efter lusene med alle midler.

Nu er det igen tid til at holde et vågent øje med lus i hovedbunden. Efter skolernes sommerferie og i det tidlige efterår er det nemlig højsæson for de små insekter, som ganske givet har set frem til at formere sig i hårets varme og fugtige miljø, hvor de har let adgang til at suge blod for at kunne overleve.

I teorien er lus nemme at komme til livs. En ugentlig gennemredning med tættekam og hurtig behandling med lusemidler kan begrænse smittespredningen og gøre det muligt for forældre at advare omgangskredsen og skole eller daginstitution om udbruddet. Så det berygtede budskab: “Nu er der lus igen!” kan komme op på opslagstavlen.

I praksis er det dog nødvendigt at stå sammen i kampen mod lusene. Faktisk får 25- 30% af pigerne i de mindste klasser stadig lus – og spredningen sker hyppigst ved direkte kontakt mellem langhårede børn. Derfor batter det ikke nok, hvis det kun er en del af klassen, som forebygger og behandler lus – men et ugentligt tjek med tættekammen i alle familier vil være et kæmpestort skridt på vejen.

Små insekter – store problemer
Samtidig er lusene svære at få øje på. Voksne hovedlus er kun 2-3 millimeter og som nyudklækkede, kan de være mindre end en millimeter. Lusene kan variere i farve og bliver mørkere, når de har suget blod. De bevæger sig hurtigt rundt i hovedbunden, mens de holder fast i et hårstrå med den ene klo. Men hvis lusen er væk fra hovedbunden og dermed blodet i mere end to døgn, kan den ikke overleve.

Når lusen suger blod, spytter den samtidig et stof ind i såret, som forhindrer blodet i at størkne. Det giver nogle mennesker kløe og irritation i hovedbunden, da der her udvikles en allergisk reaktion. Mange lus eller hyppig smitte kan medføre sår og infektioner i hovedbunden, hvilket skal behandles hos den praktiserende læge. Intet tyder på at lus kan overføre sygdomme1.

Gør-det-selv lusebekæmpelse
Der er flere måder at behandle lus på. De kan fjernes mekanisk ved kæmning eller man kan anvende et lusemiddel fra apoteket. Hvis du mod forventning finder levende lus dagen efter behandlingen, kan det skyldes flere forhold. Det kan skyldes, at du har brugt for lidt lusemiddel, behandlet i for kort tid eller måske brugt for meget vand i håret, så det aktive stof i lusemidlet er blevet fortyndet.

Nogle gange kan nylagte luseæg overleve behandlingen i hovedbunden. Derfor anbefales det at gentage behandlingen typisk efter otte dage (eller det der står på anvisningen). Mellem de to behandlinger skal håret redes igennem med en tættekam hver anden dag, så nyudklækkede lus dør, inden de er gamle nok til at parre sig og lægge nye æg.

Hent råd om lus – på apoteket
På apoteket kan du altid hente gode råd og vejledning om bekæmpelse af lus. Det er apotekernes opgave at informere fagligt, sagligt og målrettet omkring forebyggelse og behandling af lus:

– Vi rådgiver og vejleder om behandlingen af lus. Vi har et bredt udvalg af lusemidler og tættekamme. Vi gør meget ud af at forklare, hvordan man skal kæmme, og hvordan man skal bruge lusemidlet. Langt hen ad vejen handler lusebekæmpelse om teknik og om at vælge den rette indsats på det helt rigtige tidspunkt i løbet af behandlingsperioden, udtaler apoteker Preben Smed Jeppesen på Sæby Apotek.
Vil du vide mere? Kontakt Sæby Apotek på telefon 98 46 10 17.

Gode råd til behandling
• Brug en god tættekam til at identificere og kontrollere for lus
• Brug et veldokumenteret lusemiddel fra apoteket
• Følg brugsanvisningen nøje og vær omhyggelig i hele processen
• Gentag altid behandlingen efter forskrifterne
• Giv besked til barnets daginstitution eller skole, hvis du finder lus
• Vær opmærksom på lusenes smitteveje – og hold øje med opslagstavlerne i børnehave, skole og SFO

Mere information:
Her kan du søge mere information om lus:
www.storelusedag.dk
www.farvellus.dk
www.sundhed.dk – søg ”lus”

God jagt – og god weekend.
Sæby Apotek

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer: Skolestart - Så skal lusene bekæmpes' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER