For og imod boring efter skifergas…

For og imod boring efter skifergas…

7. juni 2014 - kl. 13:59 - af

Frederikshavn_kommune_600x250Når kommunens Plan- og Miljøudvalg den 11. juni skal drøfte en eventuel anbefaling af det franske energiselskab Totals ønske om en efterforskningsboring nær Dybvad foreligger der en lang række indsigelser både for og imod projektet.

To myndigheder har skrevet til Frederikshavn Kommune. Naturstyrelsen meddeler, at man ikke har indvendinger, men peger alene på en detalje i teksten i kommuneplantillægget. Statens Institut for Strålebeskyttelse påpeger, at der bør ske en lille omformulering i teksten, så det klart fremgår, at der kan forekomme materiale, som kan indeholde radioaktivitet. Kommunen har taget dette til efterretning og indføjet, at dybe lag kan indeholde radioaktivitet om end i begrænset omfang.

Danmarks Naturfredningsforening finder det dybt kritisabelt og kunstigt, at skifergasprojektet er faseopdelt og ønsker i stedet, at hele projektet kan vurderes i sin helhed. DN finder, at det ikke giver mening at udføre en efterforskningsboring, hvis der ikke efterfølgende kan gives tilladelse til hydraulisk frakturering. Det kan efter DN’s opfattelse ligefrem være i strid med VVM-redegørelsen. Kommunen påpeger i en kommentar, at den ikke har indflydelse på opsplitning af et projekt i faser og etaper, og der er indtil videre kun ansøgt om tilladelse til en efterforskningsboring, der vedrører et dybt huk ned i ca. 4 km dybde og udtagning af kerneprøver fra jorden. Danmarks Naturfredningsforening er af den opfattelse, at Frederikshavn Kommune med et nej til projektet bør forholde sig til det faktum, at man i Danmark ikke endeligt har taget stilling til, om man ønsker at indvinde skifergas. NOAH støtter DN’s indsigelse.

Greenpeace meddeler, at man overordnet er imod efterforskning af skifergas af klima- og miljømæssige grunde. Greenpeace opfordrer på det kraftigste Frederikshavn Byråd til grundigt at overveje, om man vil igangsætte en proces, hvor der spilles hasard med grundvandet for at indvinde et fossilt brændstof, der energimæssigt ikke er brug for. Kommunens kommentar lyder bl.a., at man ved at vedtage plangrundlaget ikke udelukker sig fra at være en grøn kommune. Kommunen påpeger, at man (læs: byrådet) ikke derved har taget stilling til, om det er en god idé at indvinde skifergas. Man har ønsket at få belyst muælige miljøpåvirkninger samt give borgere og andre interessenter mulighed for at komme til orde. Greenpeace stiller desuden flere spørgsmål om mulig radioaktivitet.

Vendsyssel Energi- og Miljøforening anfører, at faseopdelingen af hele projektet er både miljømæssigt og demokratisk problematisk, og man er meget kritisk over for hydraulisk frakturering. Man foreslår, at det i stedet bør overvejes at foretage en boring til havs. Kommunen oplyser, at der ikke er licens til dette og derfor ikke en mulighed.

Endvidere foreligger der 53 indsigelser og kommentarer fra borgere, der i langt overvejelse grad udtrykker bekymring, protesterer eller opfordrer Frederikshavn Kommune til at sige nej til en efterforskningsboring.

 

Link til samtlige indsigelser og kommunens kommentarer hertil:

http://frederikshavn.dk/meetings/Plan-%20og%20Milj%C3%B8udvalget%20(%C3%85ben)/2014/11-06-2014/Dagsorden%20(%C3%85ben)/PMU-11-06-2014%20-%2000%20Dagsorden%20med%20bilag.pdf

 

Tekst af Per Rye

 

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'For og imod boring efter skifergas...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER