Udstilling om de illegale flugtruter fra Sæby til Sverige

Udstilling om de illegale flugtruter fra Sæby til Sverige

6. juni 2014 - kl. 9:12 - af

Ret Algade_600x250I perioden 7. juni til 30. juli kl. 10-16 vil der i ”For Retfærdigheden” i Sæby være en udstilling om de illegale flugtruter fra Sæby til Sverige under 2. Verdenskrig.

Fra midten af oktober 1943 og indtil januar 1945 blev flere hundrede personer transporteret over Kattegat fra Sæby til Sverige. Tyskerne havde besat Danmark, og de flygtende var alle på en eller anden måde eftersøgt af tyskerne. De største persongrupper, der flygtede over Kattegat, var personer fra modstandsbevægelsen, militærpersoner (fra august 1943), jøder (fra 2/10 1943), allierede flyvere, og politifolk (fra september 1944).

Natten mellem 23. og 24. januar 1945 slog tyskerne til i Sæby. De anholdt da et antal personer, som på den ene eller anden måde var involveret i illegale transporter over Kattegat fra det besatte Danmark til neutrale Sverige.

I alt blev 12 personer anholdt i Sæby. Det skete ikke uden dramatik, bl.a. blev en modstandsmand hårdt såret under aktionen mod lederen af organisationen i Sæby, skibsbygger Ditlev Pedersen. Også i omegnen blev der anholdt hjælpere og logiværter – og i dagene efter blev flere personer arresteret. Hermed stoppede den illegale rute fra Sæby. Men trafikken til Sverige ophørte ikke – sejladserne fortsatte, bl.a. fra Strandby, Skagen og Grenå.

De arresterede fra Sæby kom senere til Frøslevlejren og vendte hjem i dagene efter befrielsen. De fik en heltemodtagelse i Sæby, der bl.a. fejrede dem på byens torv, der i befrielsesdagene var det store samlingspunkt for Sæbys befolkning. Det var også her, de første engelske tropper blev modtaget med begejstring, en festmiddag og dans på torvet i de glade majdage i 1945.

Der er gratis entré til udstillingen.

En kommentar til “Udstilling om de illegale flugtruter fra Sæby til Sverige” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Udstilling om de illegale flugtruter fra Sæby til Sverige”

  • Henning Sørensen

    Torsdag den 12. juni kl. 19.00 kan man høre mere om Nordjylland under besættelsen. Kenneth Kristensen fra Kystmuseet i Bangsbo holder foredrag om emnet i Retfærdigheden. Kom og hør mere om den spændende historie. Fri entre.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Udstilling om de illegale flugtruter fra Sæby til Sverige ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER