30.000 afføringsprøver årligt til Sygehus Vendsyssel

30.000 afføringsprøver årligt til Sygehus Vendsyssel

20. marts 2014 - kl. 8:46 - af

Sygehus_600x250Klinisk Biokemisk Afsnit i Frederikshavn skal årligt modtage 30.000 afføringsprøver fra alle de nordjyder, der deltager i det nye screeningsprogram for tarmkræft. Ved at teste for blod i afføringen findes svar på, om borgerne skal indkaldes til kikkertundersøgelse.

En sæk fra Post Danmark lander hver morgen på bordet på Klinisk Biokemisk Afsnit i Frederikshavn. I sækken ligger kuverter med afføringsprøver fra hele Nordjylland.

Det lyder ulækkert, men er det slet ikke. Prøverne er nemlig forsvarligt forseglet og de åbnes først, når prøverne befinder sig i Diana. Diana bærer efternavnet OC- sensor, og hun er et analyseapparat, der selv prikker hul i beholderne med en mikroskopisk mængde afføring og tester dem for spor af blod.
Prøvebeholderne indeholder en væske, så lugtgenerne fjernes helt, bakterierne dræbes og eventuelt blod stabiliseres.

Jo tidligere, jo bedre
Blod i afføringen behøver ikke skyldes kræft. Det kan være eksempelvis skyldes hæmorider. Men det kan også være tyk – og endetarmskræft, der er den tredjehyppigste kræftform i Danmark.

– Det giver derfor rigtig god mening at deltage i screeningen. Tarmkræft giver desværre ingen særlige symptomer, før tarmen begynder at lukke til, og der er sygdommen så fremskreden, at kun cirka halvdelen bliver helbredt. Det tal kan screeningsprogrammet ændre på, fordi tarmkræften eller forstadierne til denne opdages i tidligt, siger ledende overlæge Peter Hindersson fra Klinisk Biokemisk Afsnit.

200.000 nordjyder mellem 50 og 74 år vil over de næste fire år modtage tilbuddet om screening.

– Vi forventer, at kun 60 procent af de inviterede borgere vælger at deltage, men vi håber på 100 procent. For der er ingen god grund til at lade være. Det kan redde dit liv, siger Peter Hindersson.

De første er indkaldt
Når screeningsprogrammet kører på fulde omdrejninger vil 1150 nordjyder ugentligt få tilsendt et prøvesæt.

Den netop overståede opstartsuge lagde dog forsigtigt ud med 85 breve. Af dem er 34 kommet retur med fæcesprøver. Og af de 34 prøver indeholdte to så meget blod i afføringen, at de to afsendere er indkaldt til kikkertundersøgelse.

Ud af 100 deltagere, der har blod i afføringen, regner man med, at 25 har normal tarm, 66 kan have polypper i tarmen og cirka ni personer har kræft. På baggrund af screeningen forventer man årligt at kunne finde godt 100 nordjyder med tarmkræft.

Ukendt afsender
Deltagerne i screeningsprogrammet får svar indenfor 10 dage.

– Vi har desværre været ude for at modtage en prøve, hvor afsenderen ikke har sat mærkaten med stregkode på, og dermed har vi ingen mulighed for at vide, hvem prøven er fra. Så det er vigtigt, at man følger instrukserne i brevet nøje, siger bioanalytiker Lisbeth Thomsen fra laboratoriet i Frederikshavn.

Finder laboratoriet for høj andel af blod i afføringen, indkaldes borgeren til en kikkertundersøgelse indenfor to uger. En sådan undersøgelse kan også afsløre polypper, der på sigt kan udvikle sig til kræft, og fjerne disse i forbindelse med kikkertundersøgelsen.

Yderligere informationer

Screening for tarmkræft i Region Nordjylland

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '30.000 afføringsprøver årligt til Sygehus Vendsyssel ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER